“Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România”. Interviu cu Marius Surgent, deputat ALDE de Hunedoara

Irina Seleşan

În 26 mai, românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul European. Prezentarea listelor cu candidaţii la alegerile europarlamentare a dat startul precampaniei electorale, dezbaterile din spaţiul public fiind în mare parte axate pe această temă. Despre alegerile europarlamentare, relaţia dintre Parlamentul European şi Parlamentul României am discutat cu deputatul Marius Surgent (foto), reprezentant ALDE Hunedoara în Parlamentul României.

Reporter: Domnule deputat, în aproximativ o lună va începe campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Cât de importante sunt aceste alegeri şi dacă s-a schimbat în ultimii ani atitudinea românilor faţă de acest scrutin electoral?
Marius Surgent: Alegerile europarlamentare sunt extrem de importante pentru România, deciziile care se iau în Parlamentul European având influenţă la nivelul fiecărui stat membru. A trecut mai bine de un deceniu de la aderarea României la Uniunea Europeană şi cred că începem să conştientizăm ca societate cât de important este să avem o bună reprezentare în Parlamentul European. Spun asta pentru că din discuţiile pe care le am cu hunedorenii observ că suntem din ce în ce mai bine conectaţi ca societate cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi implicit în Parlamentul European.
Reporter: În sondajele de opinie privind alegerile europarlamentare, ALDE este pe un trend ascendent, fiind cotat ca intenţie de vot la un scor situat între 13 şi 15 la sută. Va fi ALDE surpriza la aceste alegeri europarlamentare?
Marius Surgent: Urmărim şi noi aceste sondaje de opinie şi ne onorează faptul că din ce în ce mai mulţi români ne creditează cu încrederea lor. Am susţinut încă de la început şi nu a fost un slogan, faptul că adevăraţii liberali se regăsesc în ALDE. Acest lucru s-a văzut atât prin deciziile pe care le-am luat în guvern prin reprezentaţii noştri cât şi prin proiectele de lege pe care le-am susţinut în parlament. Dăm foarte multă greutate şi importanţă acestor alegeri, pentru că ele sunt un test important pentru partid înaintea alegerilor prezidenţiale din acest an şi pentru alegerile de anul viitor. Dacă ALDE va avea un scor bun la aceste alegeri europarlamentare asta rămâne să o stabilească românii prin decizia pe care o vor lua atunci când se vor prezenta la urne.
Reporter: Cât de importantă este relaţia parlamentului cu Parlamentul European?
Marius Surgent: În ceea ce priveşte relaţia dintre cele două instituţii există diverse instrumente de cooperare între Parlamentul European şi parlamentele naţionale. Rolul acestora este de a garanta un control democratic eficace al legislaţiei europene la toate nivelurile. În general, se consideră că relaţiile solide cu parlamentele naţionale au rolul de a contribui la consolidarea legitimităţii Parlamentului European şi la apropierea Europei de cetăţeni. Aşa cum am mai spus, rolul Parlamentului European este extrem de important, pentru că deciziile care se iau la acest nivel ne influenţează. Tocmai de aceea, unul din mesajele noastre este acela că trebuie să avem în Parlamentul European reprezentanţi care să susţină şi să promoveze valorile şi proiectele naţionale. Pentru că din punctul meu de vedere, aceste lucruri nu ţin de naţionalism sau patriotism exacerbat, aşa cum le place unora să insinueze. Aceste lucruri ţin de interesul României. De aceea, aşa cum fiecare stat membru al Uniunii Europene încearcă prin reprezentanţii săi în diverse foruri europene să îşi impună punctul de vedere în diverse chestiuni ce ţin de interese economice sau sociale, aceste lucruri trebuie să le facă şi reprezentanţii noştri în Uniunea Europeană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.