Categories: Comunitate

Al doilea deponeu ecologic va fi amplasat la Călan

Nicolle Ebner

Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) a stabilit cele două amplasamente pe care se vor realiza, în judeţ, depozitele de deşeuri, conforme standardelor impuse de UE.

Se începe şi ecologizarea fostei platforme industriale

Potrivit hotărârii CJH, unul dintre depozite va fi amplasat în sudul judeţului, în extravilanul oraşului Petrila, iar al doilea în zona centru-nord, mai concret, în oraşul Călan, pe amplasamentul fostului combinat siderurgic Călan. Consilierii judeţeni au aprobat şi iniţierea procedurilor pentru achiziţionarea terenului necesar construirii depozitului de deşeuri la Călan. Evaluarea terenului se va face pe baza unui raport întocmit de un specialist, înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare. Consilierii PDL au considerat că varianta Călan este una „nefericită”, din punct de vedere al amplasamentului, motivând că viitorul depozit este prea aproape de Drumul Naţional care tranzitează localitatea. Ca răspuns, conducerea CJH a specificat faptul că deponeul ecologic va fi realizat pe un teren ocupat cu depozite, aparţinând fostului combinat siderurgic, situat la peste un kilometru de DN 66, dincolo de calea ferată. În plus, locaţia a fost recomandată de firma de consultanţă (formată din consorţiul Epem S.A.Grecia şi ISPE S.A. Bucureşti), angajată în scopul accesării unei finanţări din fonduri europene. În paralel, Primăria Călan a încheiat licitaţia privind ecologizarea fostei platforme siderurgice din localitate.

Gestionarea deşeurilor, problemă majoră

Gestionarea deşeurilor menajere a devenit o problemă deosebit de importantă, CJH şi celelalte autorităţi ale administraţiei publice locale din judeţ fiind nevoite să găsească soluţii adecvate problemelor de conformare cu legislaţia de mediu, în condiţiile în care, în anul 2009, au fost închise patru depozite de deşeuri neconforme din Geoagiu, Călan, Uricani şi Lupeni, precum şi toate din mediul rural (16 iulie 2009). Au rămas în funcţiune provizorie cinci gropi de gunoi, care vor fi închise etapizat, până în anul 2016, astfel: Rapolt–Uroi (2010), Deva (2015), Orăştie (2015), Aninoasa (2016) şi Vulcan (2016).

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și po­vestesc acum prin târg că un purtător de halat alb a…

o zi ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Angelica Georgeta Tomuța, directorul AJOFM Hunedoara Pentru că a organizat ca la carte conferința de…

o zi ago
Bulina neagrăBulina neagră

Bulina neagră

E.C., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor.…

o zi ago

Crișcior: Sobe noi, cu bani de la stat, prin Programul „Rabla pentru sobe”

Magdalena Șerban Programul „Rabla pentru sobe”, prin care locuitorii din 27 de județe montane vor…

o zi ago

Simeria. Tânăr băut și drogat, acuzat că și-a bătut mama

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva și victima agresiunii au cerut instanței emiterea unui…

o zi ago

Doi soți și-au bătut și jefuit o cumnată

Cei doi tâlhari, soț și soție, au fost trimiși de soțul victimei s-o urmă­rească și…

o zi ago