Categories: ActualitateFlash

Ai noștri au votat împotriva Legii care închide minele din Vale. Ministrul Închide Tot a câștigat, însă

Sorina Popa

Ieri, deputații au votat Legea decarboni­ză­rii, aceasta trecând cu 155 de voturi „pentru”, 44 „împotrivă”, 37 de „abțineri”, iar un parlamentar nu a votat. Asta în­seamnă că minele Lonea și Lupeni din Valea Jiului vor trebui închise până în 2026, iar minele Vulcan și Livezeni până în 2032. Cu alte cuvinte, încă o lovitură pentru județul nostru. Parlamentarii din Hunedoara, din PSD și PNL au votat împotriva acestei legi, dar degeaba, lucrurile au fost tranșate după ce niște trădători au votat-o.

„Nu a venit la discuții”
Deputatul PSD de Hunedoara, Natalia Intotero, a votat împotriva acestei legi. Par­lamentarul social-democrat susține că nu este normal să închizi ceva fără să pui înainte altceva în loc.
„Azi sunt dezamăgită și tristă. Ministrul Virgil Popescu nu a venit să discute cu noi, nici la Comisie, nici în plen despre această lege. De fapt, el nu a discutat cu comisarul european de resort ca în județele unde se poate, să nu se închidă minele până nu punem ceva în locul lor. Acest ministru ne tratează cu sictir! El nu a fost niciodată în Valea Jiului! Habar nu are de realitatea de aici. Acesta este respectul acestui minister pentru cetățenii României, pentru hunedo­reni. Județul Hunedoara va beneficia într-adevăr de Fondul Tranziție Justă, adică va primi bani să punem ceva în locul minelor care se vor închide, dar minele se vor închide înainte ca noi să putem implementa aceste proiecte pe Tranziția Justă”, a afirmat de­putatul PSD de Hunedoara Natalia Intotero.
Din respect pentru
truda minerilor
Deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, susține că totdeauna va vota pentru minerii din Valea Jiului, pe care îi respectă.
„Astăzi avem acorduri semnate cu Comisia Europeană, prin care se vor investi peste 510 de milioane de euro pentru județul Hunedoara, în vederea tranziției de la economia pe căr­bune, la una nepoluantă. Astăzi ne pro­punem să adoptăm acte normative care să garanteze locurile de muncă din Valea Jiului și dincolo de 2032, prin investiții masive în capacități energetice verzi. Acesta ar trebui să fie subiectul principal în Vale, respectiv cum să reușim să absorbim banii europeni și în ce anume să îi investim, nu să facem paradă, pe suferința a mii de oameni, cărora – pe bună dreptate – le e teamă de viitorul lor. Oamenii ar trebui să fie mai bine informați despre ce soluții avem pentru problemele lor, nu să asiste la spectacole grotești, asigurate de oamenii politici, care parcă acum des­coperă Valea Jiului și sunt mirați de cât de greu o duc minerii. Adevărul este că mereu au știut să profite de pe urma lor, și în afară de câțiva bani în plus la pensie, nu s-au îngrijit de siguranța muncii lor, au uitat de planuri de investiții, au devalizat ani de-a rândul tot ce s-a putut prin companiile miniere. Din respect pentru truda minerilor și a energeticienilor, am votat și voi vota orice demers care să prelungească activitatea minieră în cele patru mine din Valea Jiului și producerea de energie pe bază de cărbune la Paroșeni”, a de­clarat deputatul PNL de Hunedoara, Vetuța Stănescu, președintele liberalilor hunedoreni.
Ilie Toma, deputat PSD de Hunedoara, a spus că nu a votat legea respectivă, deoa­rece „aceasta nu ține cont de problemele ju­dețului Hunedoara, a regiunii”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

6 ore ago