Actualitate

Agenţiile de turism duc lipsă de clienţi

Andreea Lazăr

Cu doar o săptămână înaintea Revelionului, agenţiile de turism din Deva nu se pot lăuda cu foarte multe pachete vândute. Dacă anul trecut, în preajma sărbătorilor de iarnă, ofertele turistice erau la mare căutare, în acest an, clienţii care au trecut pragul agenţiilor pot fi număraţi pe degete. O spun chiar operatorii de turism, care iau în calcul închiderea afacerilor în anul care vine.
 

Preţuri mici, dar degeaba
Deşi preţul pachetelor de Revelion este mai mic cu până la 30 de procente faţă de anul trecut, turiştii încă se mai lasă aşteptaţi în agenţii. Potrivit reprezentantului unei agenţii de turism din Deva, în această iarnă s-au vândut doar câteva pachete, şi acestea în străinătate. „Am avut câteva solicitări pentru destinaţii precum Istanbul sau Grecia, iar în ceea ce priveşte excursiile, nu am avut nici o solicitare. Oamenii vin, se interesează şi pleacă. Foarte puţini sunt aceia care astăzi îşi mai permit să cheltuie bani pentru distracţie”, povesteşte Valentina Bora. Pentru petrecerea Revelionului în străinătate, turistul scoate din buzunar între 350 şi 500 de euro. Preţul include trei nopţi de cazare în regim de demipensiune, transportul şi masa festivă. Costurile pot ajunge chiar şi la câteva mii de euro, în cazul destinaţiilor exotice sau a hotelurilor de lux.
 

Prea scump pentru   serviciile oferite
La o simplă comparaţie între pachetele turistice de revelion din ţară şi cele din străinătate, se poate observa diferenţa, uneori foarte mare, de tarife. Spre exemplu, un sejur de şapte nopţi în Israel şi Iordania costă 600 de euro, bani care includ cazarea, mic dejun, cina festivă şi transport cu avionul. Toate acestea, în timp ce un sejur de patru nopţi la o pensiune din Stâna de Vale costă la fel, iar banii includ cazarea, micul dejun şi cina festivă, fără transport. Preţuri asemănătoare sunt practicate şi de unele hoteluri şi pensiuni din Staţiunea Felix şi Gura Humorului, unde tarifele variază între 1.600 şi 2.200 de lei de persoană, pentru cinci nopţi de cazare. În ceea ce priveşte pachetele turistice interne, operatorii de turism din Deva spun că acestea nu se vând, din cauza preţurilor prea mari. „Dacă ar fi să comparăm costurile între ofertele din ţară şi cele din străinătate, ne putem da seama că preţurile practicate de hotelurile din România sunt nerealiste. Pentru un sejur de trei zile în staţiunile de pe Valea Prahovei, turistul plăteşte dublu sau chiar triplu, faţă de oferta de afară. De multe ori, chiar şi serviciile sunt incomparabile”, a mai adăugat Valentina Bora.

Judeţul Hunedoara lipseşte din ofertele agenţiilor
Deşi judeţul Hunedoara se poate lăuda cu Straja şi Parângul ca destinaţii pentru petrecerea Revelionului, agenţiile de turism nu au oferte pentru aceste zone. „Turiştii nici măcar nu întreabă de oferte pentru staţiunile din judeţ”, a conchis operatorul de turism. Multe dintre ofertele turistice externe sunt mai ieftine chiar şi decât cele din staţiunile montane hunedorene. Un exemplu în acest sens sunt Veneţia şi Egipt, unde un sejur de şase nopţi costă între 290 şi 700 de euro de persoană, în timp ce la Straja, cel mai ieftin sejur de cinci nopţi costă 900 de lei de persoană, cu cazare în cameră de şase locuri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura