Categories: Actualitate

Afaceri necurate pe spatele minerilor din Valea Jiului

Maximilian Gânju

În timp ce minerii se plâng că nu au materiale cu care să lucreze şi îşi pierd viaţa în explozii cauzate şi de lipsurile din subteran, şefii lor fac afaceri cu energie electrică. Au realizat o reţea care transportă energia electrică de la EM Lonea până în vârf de munte, o zonă sălbatică ce aparţine de Petrila, unde mai mulţi oameni influenţi din Valea Jiului au cabane.

Reţea electrică, pentru cabana şefilor
Pentru că şefii nu pot sta la lumina opaiţului sau a lumânării, din patrimoniul EM Lonea s-au scos transformatoare de mii de euro, chiar şi ortaci care să facă reţeaua de alimentare, dar şi kilometri de cabluri de transport a energiei. Totul la cererea a „patru oameni ai muncii”, după cum îi place să spună chiar unuia dintre şefii EM Lonea. Ba chiar ca nişte buni samariteni, şefilor li se pare absolut firească risipa de materiale şi echipamente.
O reţea de electricitate construită după cum i-a tăiat capul pe şefii Minei Lonea, pe proprietăţile oamenilor, se întinde la ieşirea din cartierul Lonea şi duce într-o zonă sălbatică, aflată la câţiva kilometri de Petrila. Acolo a fost o cabană ce a aparţinut odinioară Companiei Naţionale a Huilei şi în care şefii minerilor chefuiau în voie. Din 2004, cabana a trecut în proprietatea Primăriei Petrila, în contul datoriilor pe care le avea mina către administraţie. De atunci, Primăria a închiriat-o unui afacerist controversat din localitate, anchetat pentru evaziune fiscală şi amendat în repetate rânduri pentru contrabandă cu alcool. Acesta a devenit peste noapte şi distribuitor de energie electrică pentru cei cu cabane din zona Voievodu. CNH-ul a făcut un contract cu el şi-i furnizează curent pe care afaceristul să-l vândă şi celorlalţi proprietari de cabane.

Alba-neagra cu bunurile Minei Lonea
Printre posesorii de cabane este şi un fost şef al fostei Companii Naţionale a Huilei. Poate că n-ar fi nimic în neregulă, dacă şefii minerilor nu s-ar încurca în declaraţii şi contrazice unul pe altul. Directorul Societăţii Naţionale a Huilei din Petroşani, Nicolae Drăgoi, susţine că instalaţia de electricitate făcută cu resursele EM Lonea merge la o staţie de captare a apei ce aparţine subunităţii miniere. „Referitor la alimentarea Cabanei Voievodu, noi, SNH, nu alimentăm Cabana Voievodu, ci o staţie de ape de unde este alimentată EM Lonea. De la acea staţie este alimentată Cabana Voievodu, dar este alimentată contorizat. O să trimit corpul de control referitor la alimentarea cabanei unui fost director al CNH, dar nu am cunoştinţă de aşa ceva şi nu s-a făcut o asemenea alimentare la acea cabană. O să trimit corpul de control, dar ştiu că nu sunt probleme la EM Lonea”, susţine directorul general al SNH, Nicolae Drăgoi. Inginerul şef de la Lonea susţine că de fapt reţeaua nici nu are curent pe ea şi că s-a făcut cu materialele minei, pentru că aşa era normal. „Sunt nişte consumatori pe care nu pot să-i dau, acum nu este în funcţiune. Există cereri din partea mai multor persoane şi sunt montate aici (n.r. echipamentele electrice al EM Lonea), ca urmare a solicitării mai multor persoane care locuiesc în zonă. A unor lucrători de la Mina Lonea, a patru oameni ai muncii, şi pentru că în zonă nu există o altă posibilitate de alimentare cu energie electrică”, conchide Gabriel Zamora, inginerul şef electromecanic al EM Lonea.

Primăria, bat-o vina!
După ce s-au încurcat în explicaţii, şefii minerilor spun că de fapt toată reţeaua făcută pe spatele  minerilor n-ar mai fi a lor, ci a Primăriei Petrila, care a preluat fosta cabană a ortacilor. Edilii îi contrazic. „Primăria oraşului Petrila a intrat în posesia cabanei în anul 2004, când s-au dat toate activele şi terenurile către primării, ca să nu se mai plătească impozitul. Nu ne-am ocupat şi nu ne ocupăm de cabane. (…) Nu m-a interesat cum este alimentată cu energie electrică, dar Primăria Petrila nu a făcut alimentarea în zona respectivă. Instalaţia de alimentare cu energie electrică a fost făcută de Mina Lonea”, îi contrazice pe şefii minei, Ilie Păducel, primarul Petrilei. Mai mult de atât, reţeaua de alimentare cu energie electrică a fost făcută şi fără să aibă o serie de avize şi autorizaţii prevăzute de lege. Cablurile trec prin pâraiele montane, prin păduri şi pun în pericol fauna cinegetică, dar şi viaţa turiştilor. Deşi au făcut un control la faţa locului, poliţiştii, comisarii Gărzii de Mediu şi cei de la ITM s-au mulţumit doar să constate că lucrurile nu sunt în regulă. Cât despre măsuri împotriva vinovaţilor să le ia cine vrea. Ba chiar un inspector al Gărzii de Mediu a simţit, doar uitându-se de la distanţă, că respectiva reţea de electricitate nu este alimentată. În schimb, poliţiştii din Petrila au văzut neregulile şi au făcut un proces verbal urmând ancheta, după cum a explicat comisarul Alexandru Scafariu, adjunctul Poliţiei Petrila. Cum atribuţiile lor sunt limitate, este greu de crezut că ei vor putea face lumină.

Au mai făcut afaceri cu energie electrică
CNH Petroşani, actuala SNH, a mai fost în centrul unui scandal asemănător în urmă cu circa trei ani, când s-a descoperit că minerii trudeau în subteran iar şefii făceau afaceri necurate pe spatele lor. Atunci, s-a făcut o anchetă penală, pentru a se constata cum vinde mina energie electrică şi dacă sunt prejudicii. Nimeni n-a fost tras la răspundere, deşi s-a constatat că unitatea minieră a fost prejudiciată. Ar mai fi de spus că fostul CNH, astăzi Societatea Naţională a Huilei, a avut pierderi de opt milioane de lei într-o singură lună de funcţionare şi va intra sub administrare specială, pentru a evita falimentul. Ar mai fi de precizat că şeful actual, care nu vede nimic în neregulă, a fost certat în public de către ministrul Energiei, Constantin Niţă, pentru că nu a redus pierderile, dar mai ales furturile, de la compania pe care o conduce.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

9 ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

9 ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

9 ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

10 ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

10 ore ago