Fara bascalie

Adrian Păunescu, ultimul Mare al epocii Ceauşescu

Vinerea trecută la ora 13.21 am primit de la un cunoscut pe care îl apreciez în mod deosebit următorul sms: „Faci parte din generaţia Cenaclului Flacăra. Aprinde o lumânare în memoria marelui Adrian Păunescu. Dumnezeu să-l odihnească.”
Ca cenaclist flăcărist optzecist, am avut o singură experienţă, în vremea studenţiei, la Braşov. Jurnalistul care am devenit începând cu 1991 a avut o singură întâlnire directă cu Adrian Păunescu, prin 1994, el fiind membru al Partidului Socialist al Muncii. În forurile de conducere ale acestui partid a ajuns şi Ioan Popa, ultimul prim-secretar PCR al judeţului Hunedoara, susţinut de Adrian Păunescu. La o conferinţă de presă, l-am întrebat pe poet dacă ştie ce poezioară îi făcuseră devenii lui Ioan Popa. N-o ştia, i-am recitat-o: „…a plecat Bălan franzelă, a venit Popa cartelă!”. L-am enervat şi mi-a ţinut o teorie despre valoarea lui Popa.
Spun toate astea pentru a se înţelege că am avut foarte puţină tangenţă postdecembristă cu Adrian Păunescu. Cred însă că maniera în care este tratată la absolut orice post TV sau radio din România trecerea sa în nefiinţă este deranjantă prin exces şi melodramă. M-am săturat să-l aud pe Hruşcă cântând „Rugă pentru părinţi” peste un montaj patetic de imagini cu Adrian Păunescu, într-o lipsă de imaginaţie care a lovit brusc toţi făcătorii de generice TV. Ca întotdeauna, nu avem măsură, nu suntem capabili să ne obiectivăm în raport cu personajul. Stabilim criterii şi apoi, în numele lor, îi huiduim pe toţi cei care îndrăznesc să-şi pună întrebări. Orice analiză cât de cât critică stârneşte revoltă şi îl expune pe cel ce îndrăzneşte unui adevărat linşaj public.
Apreciez poezia lui Adrian Păunescu, nu din auzite, ci din citite. Am parcurs cu pasiune drumul său cu valenţe iniţiatice, prin intermediul reportajului „De la Bârca la Viena şi înapoi”. Preţuiesc extraordinar de mult generaţia folk lansată de el, care la această oră este în covârşitoare majoritate (cât a mai rămas din ea) promotoarea actului cultural de calitate. Nu pot uita însă „Antena vă aparţine” şi cohortele de oameni ţinuţi prin centrele oraşelor, având în timpul transmisiei TV câte un uriaş portret al lui Ceauşescu deasupra capetelor, portret introdus electronic. Tot Adrian Păunescu le făcea şi pe astea. Nu pot uita acel „trăiască Ceauşescu, trăiască România” din finalul spectacolelor de cenaclu Flacăra.
Nu am căderea să judec. Îndrăznesc doar să spun că ar trebui mai multă decenţă înainte de a ridica statui. Asta nu poate fi întotdeauna rău. Octavian Goga, ca poet, a fost extraordinar. Ca om politic, a fost catastrofal. Pe când eram licean, profesorul de istorie ne-a spus asta. Regimul Goga-Cuza a susţinut extrema dreaptă. Păunescu, în opinia mea şi nu numai, a avut părţi foarte bune, ca poet şi promotor al unei generaţii de artişti de calitate. A fost însă şi un extraordinar de abil propovăduitor al comunismului. Tocmai abilitatea asta a sa îi face pe mulţi să-l scuze, confundând-o cu un fel de disidenţă sau cu necesarul compromis, cum poate ar fraza Adrian Păunescu.
Îmi pare rău că un personaj de talia sa a părăsit această lume mult prea repede. Senectutea părea să-i fi adus mult mai multă înţelepciune, iar cei 67 de ani nu erau deloc prea mulţi. Cred că Adrian Păunescu a fost ultimul mare supravieţuitor al comunismului românesc, în varianta sa ceauşistă. Simbolic, îl reprezenta. Cenaclul Flacăra a funcţionat pe post de Woodstock românesc doar în comunism. După 1989, nu a mai mers.
Închei aşa cum am făcut-o şi în emisiunea de vineri a Antenei 1 Deva: „Timpul vieţii e scurt, hai să-l facem curat”. Cât putem…

6 comentarii la „Adrian Păunescu, ultimul Mare al epocii Ceauşescu

  • nu stiu daca este o calitate, dar Paunescu a fost cel putin a fost constant in demersul sa politic nu s-a dezis cu lasitate de ceea ce a crezut el ca poate fi pentru el gustul puterii si poate asta este un pacat dar categoric a fost un mare om de cultura si pe site.uri a fost un adevarat dezmat si in rindul contestatorilor in mare parte agramati si in rindul adulatorilor…treaba este ca daca se elimina balastul din poezia sa ramine totusi si o cantitate substantiala de poezie buna! sunt crestina si l-am iertat de mult pentru atitudinea politica desi poate ca totusi Romaniei ca tara un pic de socialism ar face-o sa functioneze mai bine, spun socialism NU nepotism sa fim intelesi!…Dumnezeu sa-l odihneasca!

  • Felicitari Mircea Lepadatu ! Felicitari Alexandru Gruian ! Paunescu nu s-a dezis ? Ba s-a dezis caci altfel s-ar fi dus in munti sa lupte pentru valorile socialismului, acel socialism care prin pana unui alt scriitor l-a caracterizat superb in celebrul articol „Folk-ul si porcul” ! Nu ar fi trecut de la un partid la altul. Cel putin PSD are in programul sau, spre cinstea sa, ca este partidul Revolutiei din anul 1989 tocmai acel partid care a trecut in „nefiinta” pecereul caci eate urmasul feseneului. Asa ca sa o lasam mai moale cu astfel de idei. Dar vom spune DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA IN PACE !

  • Da, asa este ! S-a stins un om, mare si valoros! Dar parca , totusi imediat l-am ridicat la nivelul de bard! Deja l-am urcam pe locul doi dupa Eminescu!?!?
    Eu cred ca exageram putin!
    Paunescu a scris poezii de valoare,insa totusi pina la Eminescu…. parca mai este ceva, care lipseste….
    Apoi, repede am uitat ca el a fost personajul cel mai controversat,imediat dupa evenimentele din 1989.
    Chiar el personal a recunoscut, “ca om am fost un porc”.
    Il contrazice cineva ?
    Eu cred ca din spiritul acesta al nostru, prin care “de morti -numai de bine” si sa luam intotdeauna apararea celui lovit, aflat la greu, de multe ori am mai gresit !
    Nu stiu nici eu, e o parere…!

  • d.le Mateuca,
    sper ca glumiti cu mersul in munti si luptatul pentru ca in lumea civilizata „luptatul” inseamna dezbaterea politica deschisa merg in „munti” organizatiile teroriste si nu o sa va spun care in mod precis ca se cunosc…si daca privim cu atentie PSD are orice numai cinste NU! dar daca Mazare sau Vanghelie sunt pentru dvs emblema de cinste? atunci chiar nu merita sa va contrazica nimeni ar fi pierdere de timp inutila. PMS lui Paunescu nu a functionat deorece in mare parte activistii de partid au constituit gasca PDSR sau s-au constituit in alte gasti numite partide istorice sau liberar-democratice in fond era si este cam aceiasi Marie doar cu palarii diverse, depinde de legislatura…

  • Stimata doamna Maria, evident ca la modul ironic am spus sa lupte in mumnti. Da, sunt adeptul democratiei dar cel despre care vorbim nu era. In acest regim mai rau ca al lui ceausescu a facut o avere de cateva milioane de euro. la atat este estimata acum dupa ce acheltuit o suma mare de bani pentru a-si salva sotia de la condamnare dupa ce a ucis trei oameni. cel putin asa au anuntat la antena 3. In ceea ce priveste cinstea PSD, eu ma refeream concret la o prevedere statutara iar Domnia Voastra speculati cu Mazare si Vanghelie, care nici mie nu-mi plac, dar nu sunt doar ei in acel partid. Si cu celelalte partide cum e ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura