Categories: Actualitate

Adolescent din Călan, agresat şi umilit de jandarmi fără nici un motiv

Natalia Bumbac

Mama unui adolescent de 17 ani din Călan susţine că fiul ei a fost agresat şi umilit de jandarmi, fără a exista vreun motiv. Incidentul s-a petrecut la manifestarea tradiţională de la Costeşti „Istorie, Natură, Cultură – Costeşti”, din 20 august. Anamaria Borha ne-a relatat experienţa trăită de fiul ei, Alex Voica (foto), arătând că umilinţa prin care a trecut nu poate fi tolerată.
Trebuia să-şi ceară iertare „mai cu suflet”
„Fiul meu a fost bătut de jandarmi doar pentru că a spus: «Uite duba Jandarmeriei», iar un coleg de-al lui i-a replicat: «Respect Jandarmeria». Se afla la manifestările de la Costeşti, unde stătea la masă cu nişte prieteni cu care discuta. În acel moment, trei jandarmi se aflau în spatele lor. Auzind discuţia de mai sus, unul dintre jandarmi s-a apropiat de masă şi a întrebat: «Care este problema?». Copilul s-a speriat şi şi-a cerut scuze, dar a fost luat de mână şi dus în dubă, fără să i se ceară un act şi fără ca jandarmul să se legitimeze. În dubă erau alţi trei jandarmi, cel care l-a luat de la masă i-a tras un pumn şi i-a spus să-şi ceară scuze. Ceea ce copilul a şi făcut. I-au mai dat doi pumni, spunându-i să-şi ceară iertare «mai cu suflet». A fost umilit. Apoi l-au întrebat câţi ani are şi l-au lăsat să plece. Copiii l-au văzut că avea ochiul roşu. Primul telefon pe care l-a dat a fost acasă. I-am spus să meargă la salvare. După care am mers personal la faţa locului şi am sunat la 112”, ne-a spus Anamaria Borha. Femeia a mai afirmat că momentul în care fiul ei a fost dus în dubă a fost văzut de prietenii lui, iar unul dintre ei l-a urmat, un jandarm spunându-i să plece dacă nu vrea „să o ia şi el”.
Elev eminent la învăţătură
Mama băiatului a mers în audienţă la şefii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, pentru a sesiza cele petrecute la Costeşti. Apoi a depus plângeri scrise atât la Jandarmerie cât şi la Poliţie. „Situaţia ne-a fost sesizată de părinţii minorului care au venit personal la IJJ Hunedoara, luni, 21 august, dar au refuzat să depună o sesizare scrisă. Am demarat o verificare internă. A doua zi au revenit şi ne-au prezentat o sesizare scrisă. În acel moment am transmis sesizarea Parchetului Militar Timişoara, instituţia competentă în astfel de cazuri”, a declarat maiorul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara. Acesta a mai spus că instituţia pe care o reprezintă este prima interesată să verifice sesizările venite din partea oamenilor şi, dacă este cazul, să dispună măsurile necesare. Purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, agentul Laura Năstase, ne-a confirmat, la rândul ei, că a fost depusă plângere şi că a fost deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, fiind făcute cercetări pentru lămurirea situaţiei.
Loviturile pe care le-a primit Alex Voica au lăsat vânătăi pe faţa sa. Totodată, urmele agresiunii au fost consemnate şi într-un certificat medico-legal, unde se arată că a fost lovit peste ochi şi are nevoie de cinci – şase zile de îngrijiri medicale. Din spusele mamei lui, adolescentul este un elev bun, cu media 9,37 pe ultimul an de liceu, iar şcoala gimnazială a absolvit-o cu media generală 10. Ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare vizavi de agresiunea la care a fost supus de jandarmi, fiind un copil care nu a avut vreodată probleme comportamentale.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Jandarmii si politia sunt tari si mari cu copii si batranii. In rest daca apare vreunu mai smardoi se fac mici si nevazuti. Sa va fie rusine, ar trebui da-ti afara de urgenta si pusi dupa gratii.

  • Parerea mea ca au procedat gresit daca este adevarat sa plateasca.Dar nici copilul nu cred ca nu a gresit .Ce cauta un copil minor la Costesti singur.(un pic de adrenalina.tigari.bautura)Iar faza cu Respect Jandarmeria sa-i o spuna lui Mutu.Ca pe stadioane m..e Jandarmeria.

  • @Dan Nicolae-Cum ce cauta un adolescent elev de liceu la o manifestare Istorie cultura natura?Asemenea manifestari nu sant xxxpentru adulti,sau trebuia sa puna afis Interzis copiilor sub 18 ani si numai insotiti de parinti sau familie?Ce sant politia si jandarmi lalele ca nu poti sa tragi un aer ca se ofilesc?Ei au toate drepturile si demnitatile iar noi oamenii de rand nu avem nimic nici macar onoare si demnitate? Hai colega ca o luam pe aratura,zau asa!

  • @xnet A scrie în limba romănă nu e un moft. Cum să scrii SÂNT în loc de SUNT ? E o greșeală majoră care presupune carențe majore în cunoașterea și folosirea limbii române. Da, ai dreptate, de ce să nu meargă adolescenții la manifestări gen Costești ? Refuz să cred că adolescentul nu a fost ireverențios cu jandarmii. Trebuia amendat nu bătut în acest hal. Jandarmii aplică legea...legal, nu cu bătaia. O amendă l-ar fi usturat mai tare pe tânărul cu note atât de bune.

  • Pt XNET atat timp cat se da in sus si jos ca este minor.
    Minor esti si la obligatii nu numai la drepturi!

  • Buna ziua!! Sunt mama minorului , asa cum am spus in toate declaratiile si am cerut si fiului meu sa spuna chiar daca a gresit sa spuna eu ca parinte imi asumam greseala lui fara comentari , avem martori care sustin ceea ce s-a intimplat...A fost luat de brat fara ca cineva sa se legitimeze .De ce daca a vorbit urit nimeni nu a facut un proces verbal asa cum aveau obligatia? Intrebati ce cauta un minor singur? Domnilor copilul nu a fost singur si haideti sa fim seriosi sunt copii mai mici la altfel de evenimente care se plimba singuri prin asfel de locuri..Nu este aceasta problema care pe mine ma dejamagit ca mama si ca cetatean al romaniei..acesti jandarmi nu aveau dreptul de al lovi, ce este asa de greu de inteles?Copilul meu nu este un fumator nu este un consumator de bauturi alcolice este un copil care a facut sport si face in continuare sport care isi calculeaza proteinele si caloriile nu sunt obligata sa dau detali despre fiul meu dar supararea este mare poate un parinte adevarat ma intelege.Ori ce ar fi facut cine le da dreptul sa faca dupa capul lor??

  • Doamnă, îmi cer scuze, dar postarea Dumneavoastră mi se pare ridicolă plus că ea nu are nici o valoare practică. E de necrezut că neprihănitul Dvs fiu își calcula liniștit caloriile, precum calcula Marx, în Rai, dobânda la plusvaloare iar jandarmii au tăbărât pe el și l-au desfigurat. Probabil, a fost ci ei șmecher de duzină, i-a provocat și a primit ce a căutat. Da, jandarmii nu trebuia să procedeze astfel deoarece nu suntem stat polițienesc. Ei, trebuie pedepsiți pentru modul cum au operat. Asta nu înseamnă că odrasla este neprihănită. Vă întreb, dacă fiul Dvs era jandarm și venea un adolescent imberb să își bată joc de el, cum ați fi reacționat ? De altfel, Dvs nici nu precizați clar ce a făcut fiul. Vina jandarmilor nu diminuează cu nimic nesimțirea fiului Dvs. Încă odată, moral fiul Dvs a meritat corecția primită, nu și legal. De acum încolo sfătuiți-l să-și schimbe modul în care calculează caloriile și, uneori, cu măsură, să bea o bere, să aibă ciocul mic.

  • Domnu plesa opriti va.................aici nu era vorba ca e "neprihanit" minorul, ci de modul in care au actionat jandarmii care in mod normal ar trebui sa ne apere ca pentru asta ii PLATIM
    Majoritatea dintre ei uita cum au ajuns acolo , asta este rezultatul cand nu au fost pregatiti pentru o asemenea meserie , probabil le a fost mai usor sa l bata decat sa scrie o amenda
    Din pacate jandarmeria noastra arata mai mult ca o institutie de paznici ,portari "mobilizati" in misiuni de "aparare" la tot felul de institutii...................................
    Eu unul m as simti mai in siguranta sa i vad noaptea pe strazi decat sa stiu ca hiberneaza in prefectura si in multe alte locatii

  • Cetățene cu deosebit simț civic, se pare că nu știi să citești. I-am dezavuat pe jandarmi pentru ce au făcut. În cazul acesta pe cine trebuia Jandarmeria să apere ? Un tânăr obraznic care făcea pe șmecherul ? Da, trebuia să-i dea amendă nu să-l bată. Am menționat, nu suntem stat polițienesc. Cu toate acestea tânărul a meritat cprecția deși nu așa trebuia procedat. Iar suava mamă să-și caute dreptatea în justiție. Mi-e teamă că mergând la judecată se află și altceva despre tânărul care nu bea și-și calculează zilnic caloriile. Oricum dincolo de justiție nu rezolvă nimic. Da, jandarmii să ne apere dar să nu fie insultați de niște nimeni. Sunt sigur că jandarmii nu au acționat din senin. DA AU GREȘIT pentru felul cum au acționat și ar trebui să dea socoteală. La fel de bine ar trebui și tânărul să dea socoteală pentru ofensa adusă autorității.

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

8 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

8 ore ago