Comunitate

ADI SGD Hunedoara și SUPERCOM, promotori ai colectării separate, prin puterea exemplului

Magdalena Șerban

De cele mai multe ori e mai ușor să arunci cu pietre și să dărâmi, decât să clădești. Însă astăzi e baza con­struc­ției de mâine. Prin urmare, formarea începe prin educarea copiilor. Astfel, Grădinița cu Program Prelungit Nr.1, din municipiul Hunedoara, Structura Licurici, a marcat o acțiune organizată de Supercom S.A., Asociația de Dez­vol­tare Intercomunitară – Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, Consiliul Local Hunedoara și Primăria municipiului Hunedoara, obiectivul fiind deprin­de­rea unor bune practici de colectare se­parată a deșeurilor, în rândul mi­cu­ților. O astfel de activitate a avut loc și la grădinița și școala din Băcia.

Prezentări interactive și jocuri educative. Mai urmează
„Ambele acțiuni au fost reușite și copiii s-au arătat nu doar cooperanți, ci și încântați. Și-au făcut pelerine de ploaie, și-au arătat creativitatea, totul a fost în notă distractivă, nu doar edu­ca­tivă. Au fost entuziasmați. Așa că au avut ocazia să înțeleagă perfect de ce este importantă separarea deșeurilor, în urma demonstrațiilor ei învățând cum să colecteze separat. Este primul demers de acest gen, iar intenția noas­tră este să cooptăm Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara pentru a an­grena mai multe instituții de în­vă­țământ, pe viitor. De asemenea, vrem să realizăm materiale promoționale dedicate atât celor din clasele I-IV, cât și celorlalți, adică diferențiat. Tot ca idee, dorim editarea unei cărți de co­lo­rat cu același profil, caiete perso­na­li­zate, etc, toate ce au ca obiectiv infor­marea legată de colectarea selectivă și îndemnul de a ține cont de acest lucru. Ei vor fi adulții de mâine, iar dacă astăzi nu facem noi, adulții, nimic, acel mâine va fi în zadar. Plus că fără să fim uniți în jurul obiectivului de a crește gradul de colectare separată și de gestionare eficientă a deșeurilor, nu vom putea miș­ca nimic în direcția bună. Ca o con­cluzie, evenimentul de conștientizare și informare a fost unul de succes, astfel de inițiative fiind fundamentale în con­stru­irea unui viitor mai sustenabil pen­tru generațiile următoare”, a transmis Dan Stoian (foto), directorul executiv al ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor Județul Hunedoara. De altfel, reamintim că anul trecut, ADI SGD Hunedoara și operatorul de salu­bri­tate Supercom și-au dat mâna într-o campanie de informare a populației și totodată de conștientizare, dar de data aceasta vizând adulții. Peste 100.000 de broșuri au fost distribuite la nivel de județ, conținând un îndemn la respon­sabilitate civică, dar și detalii legate de sancțiuni.

Și primarii pot. Dacă vor să se implice. Scutiți de mulți bani
„Pentru prima dată, în acest an am reușit să semnăm contracte pentru valo­rificarea reciclabilului, iar la sfârșit lunii martie am transmis către primării sumele care le revin din partea de reciclare. Ce e de menționat e faptul că din punct de vedere valoric, orașul cu cea mai mare sumă la nivel de județ e Petroșani, iar ca și cantitate e Hunedoara. De exemplu, în urma reciclării, Petroșa­niul ia 34.000 de lei, iar Hunedoara 25.000 de lei. Topul e urmat de Deva. Cu cât UAT-urile se implică mai serios în procesul de reciclare, cu atât se pot câștiga mai mulți bani. Deci pe factura pe aprilie, UAT-urile care au realizat asta vor avea sume pe minus. Regula­rizarea se va face trimestrial. Deși gradul de reciclare nu crește, deci nu este spectaculos, UAT-urile care se implică și faptul că am reușit să implementăm acest ciclu de reciclare generează bani pentru UAT-uri, sume ce trebuie folosite doar în cadrul Sis­temului de Management Integrat al De­șeurilor (pot organiza acțiuni, achi­ziționa pubele, containere, platforme, să opteze pentru subvenționare taxă, dacă e nevoie, etc). Reciclabil e destul de mult în gunoiul menajer”, a mai punctat Dan Stoian.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Felicitare Paste

21 de ore ago

Felicitare Paste

21 de ore ago

Felicitare Paste

21 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

21 de ore ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

21 de ore ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

21 de ore ago