ActualitateFlash

Adevărul despre impozitarea pensiilor speciale

Impozitarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei brut este o măsură de justiţie socială. Nu este în nici un caz o decizie impusă de nevoia de bani!
În acest sens, datele vorbesc de la sine – astfel, INS confirmă creşterea economică a României care a fost de 5 la sută în primul trimestru. Este o performanţă de patru ori mai mare decât media de creştere economică a Uniunii Europene. Este remarcabil că economia continuă să crească sistemic, de la un trimestru la altul; în primul trimestru al acestui an creşterea este de 1,3% faţă de trimestrul precedent.
Revenind la pensiile speciale, două lucruri trebuie menţionate: o dată – desfiinţarea pensiilor speciale, aşa cum susţine USR, nu este posibilă. Decizia CCR 873/2010 spune negru pe alb că pensiile speciale nu pot fi desfiinţate, întrucât pensia specială este un drept patrimonial, iar desfiinţarea ar echivala cu un act de expropriere. În plus, nici o eventuală modificare a Constituţiei nu ar rezolva problema, pentru că acest drept patrimonial este instituit inclusiv prin deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului şi e garantat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, la care România este parte. Deci, o eliminare a acestui drept ar echivala cu ieşirea României de pe calea Europeană.
Şi al doilea aspect ce trebuie menţionat este faptul că, în plus, faţă de iniţiativele demagogice ale PNL ori USR care doreau impozitarea pensiilor doar pentru politicieni, Guvernul PSD are în vedere impozitarea TUTUROR PENSIILOR SPECIALE CARE DEPĂŞESC 10.000 LEI, astfel încât să se mai reducă din decalajul enorm dintre „specialii“ super-recompensaţi şi oamenii obişnuiţi. De aceea este o măsură de JUSTIŢIE SOCIALĂ.
Cât priveşte nevoia de bani, reamintesc faptul că vorbim de un calcul simplu care arată că nu este cazul. Astfel, veniturile bugetare ale anului 2019 sunt estimate la un minimum de 319 miliarde de lei – echivalentul a 31 la sută din PIB. La nivel maxim, impozitarea pensiilor speciale ar aduce 1 miliard de lei, adică 0,313 la sută din total venituri.
Este clar deci că în nici un caz nu se poate vorbi de faptul că prin impozitarea pensiilor speciale s-ar acoperi vreo gaură la buget, aşa cum stupid acuză USR sau PNL. În realitate, cheltuielile cu creşterile de pensii şi salarii vor fi acoperite din încasările suplimentare înregistrate de ANAF, care în luna iunie a colectat cu 21 la sută mai mulţi bani decât anul trecut. Este efectul măsurilor de stimulare a economiei, prin investiţii şi scheme de ajutor de stat.
Impozitarea pensiilor speciale este pur şi simplu o măsură de justiţie socială, aşteptată de marea majoritate a românilor. O societate în care decalajele între cetăţeni sunt foarte mari nu poate fi o societate dreaptă. Cei care muncesc şi contribuie o viaţă la bugetul de pensii au sentimentul de nedreptate când văd pensiile speciale acordate unor categorii, care nu au participat în sistemul contributivităţii.
Prin această măsură, Guvernul PSD doreşte să impună măsuri ce aduc mai multă echitate şi în această zonă. Cei care se opun acestei măsuri vor ca românii să fie în continuare împărţiţi în două: cei care trăiesc mai bine ca în Vest şi cei care nu au bani să-şi cumpere mâncare şi medicamente. Adică români de categoria I şi români de categoria a II-a, iar PSD nu poate accepta aşa ceva!

Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara

3 comentarii la „Adevărul despre impozitarea pensiilor speciale

  • Mincinos mai poti sa fii ma tractoristule. Si govora jegos la fel. Huoooo

  • ati facut o inechitate și acum vreți să o carpiti.asta la reacția lumii care nu va mai înghit minciunile.
    Chiar nu va jenați cu atatea minciuni?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura