Categories: Actualitate

Acuzatorul Monicăi Iacob-Ridzi, urmărit penal!

Maximilian Gânju
Natalia Bumbac

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale faţă de procurorul Lucian Papici (foto), cel care şi-a legat numele de instrumentarea unor dosare de corupţie cu nume grele din politica românească. Printre altele, Papici s-a ocupat şi de dosarul „2 Mai”, instrumentat de DNA, în care Monica Iacob-Ridzi a fost condamnată la cinci ani de închisoare.

Cercetat de DIICOT Hunedoara
Fostul şef din DNA a fost cercetat de DIICOT Hunedoara într-un dosar cu nu mai puţin de 43 de persoane învinuite şi trimise în judecată, cunoscut sub numele de „Spionii din dormitor”. Acestea au fost acuzate că au folosit softuri de interceptare pentru telefoanele mobile, în care erau implicaţi magistraţi, avocaţi şi oameni de afaceri. Papici a scăpat de acuzaţii pe motiv că nu a ştiut că telefonul pe care-l dăruise soţiei sale era echipat cu soft de spionaj. Ancheta DIICOT Hunedoara arăta că unul dintre inculpaţii din dosar, Aurel Puică, i-a cumpărat soţiei sale un telefon mobil, care avea instalat un soft de spionare, denumit FlexiSpy, prin care erau urmărite mesajele tip SMS şi care permitea localizarea telefonului prin GPS. Soţia lui Aurel Puică a vândut telefonul altei persoane, care l-a rândul ei a vândut mobilul lui Papici, acesta din urmă făcându-l cadou soţiei sale.

Doar o singură condamnare, cu suspendare  
Trebuie menţionat că judecata din dosarul supranumit „Spionii din dormitor” s-a încheiat, fiind date sentinţe definitive de ÎCCJ. Asta, după ce o parte dintre cele 43 de persoane trimise în instanţă şi-au recunoscut vina, beneficiind de procedura de judecare rapidă, restul primind sentinţa definitivă în februarie 2015. Prin acea sentinţă, membrii grupării au fost achitaţi, singurul care a primit o condamnare la închisoare, pedeapsa fiindu-i suspendată, a fost Nicolae Dan Oproiu, originar din Orăştie. În fapt, întregul caz a plecat de la Oproiu, hunedoreanul acuzat că a creat şi comercializat  programe software folosite pentru înregistrarea convorbirilor telefonice, dar şi pentru înregistrări ambientale. Gruparea a fost anihilată în 2010, în urma unor percheziţii domiciliare în întreaga ţară, iar Oproiu, considerat capul reţelei, a fost prins după ce a încercat să vândă programul unor poliţişti sub acoperire.

Acuzat de violarea secretului corespondenţei
Procurorul va fi acum urmărit penal de Parchetul General pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 302 alin. 2 din Codul penal: „Violarea secretului corespondenţei. (2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.  De asemenea, el va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
Lucian Papici a condus Secţia I de combatere a corupţiei din DNA iar în luna august a cerut CSM să se reîntoarcă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, solicitarea sa fiind aprobată. El a devenit cunoscut după ce a condus anchetele în mai multe dosare importante de la DNA, printre care şi dosarele „Trofeul Calităţii”, în care a fost condamnat Adrian Năstase, „ICA”, „Valiza”, „Caltaboşul”, în care au fost condamnaţi Dan Voiculescu, Gigi Becali şi Decebal Traian Remeş, precum şi dosarul „Referendumul“, în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată şi condamnat la un an cu suspendare de prima instanţă.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • gicule, prost mai esti!!!fa tu ce a facut asta s-apoi sa te auzim!...pe cine a bagat chelul asta pe bune ,adica CORECT, la Pirnaie????,,,o unealta politica a lui Base!!!!...chiar nu vede nimeni???

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

22 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

22 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

22 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

22 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

22 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

22 de ore ago