www.mesagerulhunedorean.ro

Acţiune a Poliţiei Rutiere în centrul municipiului Deva. Şoferii prinşi fără centură, puşi la simulatorul „Crash“

02 Snapshot(0)Oana Mihnea

Sâmbătă şi duminică, Serviciul Rutier Hunedoara, împreună cu membrii Clubului Rotaract Deva au derulat o acţiune de prevenire cu scopul de a sensibiliza şoferii cu privire la riscurile la care se expun, dacă nu folosesc centura de siguranţă în trafic. Poliţiştii au oprit conducătorii auto şi le-au oferit două posibilităţi.

Opriţi de poliţişti
Acţiunea s-a desfăşurat în zona Piaţa Victoriei, din municipiul Deva şi face parte din campania naţională „Siguranţa în trafic- Condu prudent! Alege viaţa!“. Începând cu ora 10.00, şoferii care au fost surprinşi că nu folosesc centura de siguranţă în timpul condusului au fost opriţi de agenţii de poliţie. După ce li s-a explicat necesitatea utilizării acesteia şi pericolele la care se expun, au primt o invitaţie. Şi anume, să încerce simulatorul de accidente „Crash“. Astfel, cei care au acceptat provocarea, au putut simţi pe propria piele ce înseamnă un impact de până la 30 km la oră, fără centură de siguranţă. Membrii Clubului Rotaract au participat pentru prima dată la această acţiune în municipiul Deva. „Nepurtarea centurii de siguranţă pare să fie principala cauză care determină producerea de accidente grave, tocmai de aceea, ne dorim ca tot mai multă lume să o folosească. Simulatorul poate să ofere şoferilor, dar şi pietonilor care doresc să îl încerce, o experienţă de ciocnire între 16 şi 30 km la oră“, a declarat Anne-Marie Spânu, vicepreşedintele Clubului Rotaract Deva.

Au scăpat de amendă
Dintre cei 90 de şoferi opriţi în trafic, trei s-au ales cu sancţiuni contravenţionale, constând în avertismente şi două puncte de penalizare pentru că au refuzat categoric să participe la experiment. Totuşi, 30 de persoane s-au arătat interesate şi dornice să încerce simulatorul. „Continuăm seria activităţilor preventive pentru reducerea numărului de accidente rutiere. Nefolosirea centurii de siguranţă poate duce la consecinţe ireparabile, de aceea, i-am invitat pe conducătorii auto să încerce simulatorul de accidente. Aceştia au avut posibilitatea să scape de sancţiuni, pentru că experienţa este menită să aibă un impact asupra lor şi să îi facă să conştientizeze la ce pericole se expun“, a precizat subinspectorul Dana Ioniţă, de la Serviciul Rutier Hunedoara. De asemenea, au fost împărţite peste 110 pliante şi autocolante cu mesaje preventive.
Toţi cei care au încercat simulatorul au afirmat că de acum o să fie mai atenţi şi vor pune centura de siguranţă când conduc. Şocul pe care l-au simţit a fost destul de puternic şi concluzia unora dintre ei a fost că, într-adevăr, centura poate salva viaţa. „Este foarte dur impactul şi periculos. Sunt conştient de importanţa centurii, pentru că am mai avut accident şi m-a ajutat foarte mult. De obicei o port, dar acum, am zis că nu are rost, abia ce am ieşit în oraş“, a spus un devean după ce încercat simulatorul de impact.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.