Absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele AJOFM Hunedoara

12 mai 2018 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate, Ultima Ora

 

Odată cu terminarea anului şcolar 2017-2018, absolvenţii instituțiilor de învățământ sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru a beneficia de asistenţă personalizată în vederea identificării şi ocupării unui loc de muncă.

De asemenea, în scopul asigurării mobilităţii şi reintegrării pe piaţa muncii, absolvenţii pot participa gratuit la programe de formare profesională.

Persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrați la Agenţiile Locale şi Punctele de Lucru din raza de domiciliu/reşedinţă, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, dacă nu urmează o formă de învăţământ sau nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei).

Se consideră că nu au reuşit să se încadreze în muncă, dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Indemnizația de șomaj se acordă absolvenţilor, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care, în termen de 60 de zile de la absolvire, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de o primă de inserţie egală cu de trei ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării (3 x 500 lei).

Prima de inserţie se acordă în două tranşe, astfel:

  1. a) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajării;
  2. b) o tranşă egală cu 50% din cuantumul stabilit, după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

În cazul în care absolvenţii nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de toate serviciile oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, însă pierd dreptul la indemnizaţie de şomaj.

Elevii care nu au situația școlară încheiată la unele discilpline, se pot înregistra în evidențele ANOFM în termen de 60 zile de la data promovării examenului de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la Agenţiile Locale şi Punctele de Lucru ale AJOFM Hunedoara din raza de domiciliu sau reşedinţă. (Adriana Clej)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tâlharul de la cazinou, băgat la puşcărie

  Poliţiştii oraşului Aninoasa au avut o acţiune în urma căreia au prins un tânăr de 22 de ani,  din...

A încercat să jefuiască un minor

  Poliţia Oraşului Petrila a fost contactată de o femeie în legătura cu fiul ei, de 14 ani, care a...

Berbeceanu câștigă în procesul intentat împotriva fostului șef al SRI Alba

   Fostul șef al SRI Alba, Ioan Tarnu, îi va plăti daune morale lui Traian Berbeceanu pentru declarațiile pe care...

Închide