Fara bascalie

Aberaţii referendare

„Referendar” vine de la referendum. Asta, ca să fie clar.
Am auzit ieri la televizor un lider politic pe care de altfel îl simpatizez, Victor Ponta mai precis, vorbind despre un referendum în problema Roşia Montană. Pornea de la o premisă corectă – că e o chestiune care ne afectează pe toţi, aşa că să ne pronunţăm toţi. Corect, nu? Să îndrăznească cineva să se opună voinţei poporului…
A confunda democraţia cu populismul este periculos – cum de altfel, o ştiu şi cei care practică cu asiduitate acest joc. Poţi promite majorări de salarii cu 50 la sută profesorilor şi vei câştiga alegerile! Corect? Corect! E şi moral? Ei, hai, ce, mai vrem şi moralitate…?
Aşa şi cu referendumul pentru Roşia Montană – argumentele afective vor avea câştig de cauză în faţa celor raţionale, pentru că (rog să fiu iertat) aşa gândeşte poporul. Nu e greu de presupus că vor fi aruncate în joc cuvinte mari – mediu, natura pe care o vom lăsa moştenire copiilor noştri, Salvaţi Roşia Montană!, Fân-Fest, munţii şi moţii, cianura ucigaşă. Se vor pronunţa toţi, de la Botoşani la Timişoara, de la Turnu-Severin la Baia Mare, cu gândul (bun, fără discuţie) la ţărişoara lor. Se va face vreo campanie de informare? Sigur că da. Unii vor spune locuri de muncă, aur în folosul ţării, ecologizare, în funcţie de cât de inspirată va fi agenţia de PR pe care o vor angaja. Ceilalţi vor răspunde cu alt gen de argumente – cianuri. Cianuri. Cianuri. Cianuri. Istoria noastră. Munţii care vor fi distruşi! (Sunt deja distruşi de pe vremea lui Ceauşescu, dar cui îi pasă…?) Pădurile foşnitoare! (Nu mai sunt în zonă, fiind distruse de carierele existente de pe vremea lui Ceauşescu, dar cui îi mai pasă?). Ţărişoara noastră, care ajunge pe mâna străinilor! Care ne vor lua aurul! Aurul nostru strămoşesc! Peştii vor muri, animalele se vor intoxica, copiii vor bea ape cu cianuri. Nimeni nu va avea timp să analizeze situaţia din ţări ca Spania şi Anglia, unde se folosesc cianuri – am fost acolo, am văzut cu ochii mei păduri şi zone verzi impecabile, în comparaţie cu ceea ce este acum la Roşia Montană.
Există formaţiuni politice care vor face orice pentru a împiedica exploatarea – ştiu care anume, nu doresc să pun gaz pe foc, vă veţi da seama la momentul oportun. Îmi pare rău, îl cunosc pe Frank Timiş, cel care a iniţiat proiectul Roşia Montană, din 1997 – anul în care l-a prezentat la Prefectura Hunedoara. De atunci, lucrurile s-au schimbat mult, am fost în nenumărate rânduri la Roşia Montană. E o afacere, clar, dar dacă proiectul nu va fi pus în operă, refacerea ecologică a zonei nu este posibilă. Zona este distrusă din 1970, an în care Ceauşescu a dispus aruncarea în aer a Masivului Cetate.
Ce contează?

7 comentarii la „Aberaţii referendare

  • Putem analiza situatia din Anglia si Spania (chiar si pe cea din Ghana si Kyrgyzstan) dar inainte ar trebui sa ne uitam la noi in ograda. Il veti vedea vreodata, de exemplu, pe comisarul sef al Garzii de Mediu Hunedoara (caruia ii tot dati buline negre, pe merit) facindu-si datoria ca omologii lui din Anglia sau Spania?

    Aici este problema, in aplicarea in teren a proiectului si supravegherea la singe a respectarii lui. Termene, cantitati de lucrari, manopera, punere in opera. Ca de obicei, lucrarea va fi cistigata de un concern multinational, care va da in subantrepriza unor baieti destepti din Romania. Care vor mai da si ei citiva saci de ciment sponsorizare politica, politistului din sat, comisarului de mediu, primarului si altora care mai vin in control. Si uite asa turnam betoane la zero grade, mai facem o schimbare pe ici pe colo la materiale cu ce avem noi pe stoc etc.

    Si dupa cum avem reabilitat drumul Simeria – Petrosani (inceput acum aproape zece ani, trebuia terminat in 2006), dupa cum avem reabilitat Teatrul din Deva (lucrari incepute acum 20 de ani), dupa cum avem autostrada Deva – Orastie(proiectul a fost expus in fostul hol al CJ Hunedoara in 1998), asa vom avea si refacerea ecologica a zonei Rosia Montana.

    Ad calendas graecas, in cel mai bun caz (sic!)

  • d.le Gruian, cinismul si aroganta din articolul dvs. e cam…cu bascalie…sunteti informat de dezastrele ambientale provocate de firma GC prin alte colturi de lume saraca precum noi? eu nu am vazut padurile verzi din Spania pe care va imbatosati ca le-ati vazut dvs. eu am vazut un reportaj amplu despre GR, un reportaj facut de o televiziune elvetiana dotata cu journalisti de mare clasa, journalisti care fac aceasta meserie de pe vreme cind eu sau dvs nici habar nu aveam cu ce se maniinca journalismul liber si independent, va mai spun ca in durerea lor de elvetieni stiau unde este Rosia Montana si de aici au pornit sa dezvolte povestea GRGM…articolul dvs are in schimb parfum de angajat politic…va doresc numai bine, poate si putina independenta politica…

  • Atat timp cat exista liberatea de opinie, eu si dvs. putem sa avem aceste opinii. Nu va fac nici o aluzie, ci pledez pentru o informare completa, cu argumente pro si contra. Unde sunt doar pro sau doar contra, ceva e putred, in Danemarca, Spania sau Rosia Montana.
    Si pentru a raspunde tonului dvs. „imbatosat” – cand ati fost ultima data la Rosia Montana si ce anume stitit despre ceea ce s-a facut pana acum pt. reconstructia ecologica?

  • stimate domn, daca nu am avea libertate de opinie nu am avea nici compania GR si poate un alt descreierat, ca impuscatul poate oricum ar fi trecut la cele vesnice,un alt descreierat caruia sa i se inalte ode!!un alt descreierat sa mute sate si munti…sincer? nu am fost niciodata la Rosia Montana pentru ca nu aveam bani, masina,virsta pentru Fin FEST si poate nici stare sufleteasca sa se confrunte cu splendida tristete reala din viata noastra romaneasca, am citit in schimb mult si am vazut multe alte locuri si va spun cu toata umilinta si modestia ca nu este nici un pacat sa ramina Rosia Montana STATUS QUO ppentru 50 de ani…natura se regenereaza mai spectaculos de la sine decit cu ajutorul omului…priviti putin fertila lunca a Muresului de la Deva la Arad ce padure de buruieni si ciulini este…jocurile celor cu foarte multi sunt mai periculoase decit ne imaginam noi cetateni modesti, poate unii putin infatuati,dar modesti oricum…poate lipseste ceva si articolul dvs.ca nu a putut convinge ignoranta mea, cine stie?

  • stimate domn, daca nu am avea libertate de opinie nu am avea nici compania GR si poate un alt descreierat, ca impuscatul poate oricum ar fi trecut la cele vesnice,un alt descreierat caruia sa i se inalte ode!!un alt descreierat sa mute sate si munti…sincer? nu am fost niciodata la Rosia Montana pentru ca nu aveam bani, masina,virsta pentru Fin FEST si poate nici stare sufleteasca sa se confrunte cu splendida tristete reala din viata noastra romaneasca, am citit in schimb mult si am vazut multe alte locuri si va spun cu toata umilinta si modestia ca nu este nici un pacat sa ramina Rosia Montana STATUS QUO ppentru 50 de ani…natura se regenereaza mai spectaculos de la sine decit cu ajutorul omului…priviti putin fertila lunca a Muresului de la Deva la Arad ce padure de buruieni si ciulini este…jocurile celor cu foarte multi bani sunt mai periculoase decit ne imaginam noi cetateni modesti, poate unii putin infatuati,dar modesti oricum…poate lipseste ceva si din articolul dvs.ca nu a putut convinge ignoranta mea, cine stie?

  • Nu doresc sa-mi impun punctul de vedere, la urma urmei poate fi ceva adevar in ceea ce spuneti. La Rosia Montana, in prezent, raul Rosia polueaza tot Ariesul, care de la Campeni la Turda este un rau mort.Statul nu are de gand sa miste un deget pentru refacere ecologica. Nu sunt nici bani.
    Ceea ce doresc de fapt este o analiza pertinenta, pornita de la opinii ca ale dvs. si ale mele, nu DOAR de la ale mele sau DOAR de la ale dvs.
    In alta ordine de idei, nu cadeti pe ganduri cand militantii ecologisti mor de grija Rosiei Montane (unde, atentie mare! GR nu a facut nimic), dar sunt total nepasatori fata de locuri unde sunt adevarate catastrofe ecologice, la Valea Sesei, la Valea de Pesti, la Calan, la Hunedoara chiar, la Mintia sau la Chiscadaga? Mie asta imi da de gandit. Ehei, nici ecologistii nu sunt ceea ce au fost odata…

  • …prin urmare si asa deci…campaniile de presa pot fi utile,nu va ramine doar sa le puneti pe tapet…fara bascalie!cit despre referendum elvetienii il fac aproape lunar si nu fac febra muschiulara…cit despre ecologistii de la noi sa auzim numai de bine…tuturor ne dau de gindit ca incep batalii grandioase in campanii electorale…

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura