Vrea să salveze vieți acasă

Medicul Dorin Golcea a lăsat Germania pentru județul Hunedoara

 

Când e vorba de infarct, contează fiecare secundă pentru pacient. Dacă vorbim de minute, șansele bolnavului scad simțitor, iar dacă e vorba de ore, atunci șansele de supra­viețuire sunt aproape nule. De aceea, un medic ca Dorin Golcea, un „as” al car­dio­logiei intervenţionale este un câștig imens pentru medicina din județul Hunedoara.

O normalitate în occident
După peste 15 ani de perfecționare și experiență în Germania, medicul brădean Dorin Golcea a ales să se întoarcă acasă cu un plan pentru a reduce cât mai mult numărul celor care mor în urma unui infarct. El este de puțin timp angajat al Spitalului municipal din Hunedoara. Ceea ce pentru occidentali a devenit o banalitate – intervenția pe inimă, pentru români este un lux la care au acces în timp util doar cei care locuiesc în zona marilor centre universitare. Pentru locuitorii județului Hunedoara, dar și ai unor arii extinse din județele limitrofe, intervenția cardiologică făcută în timp util este aproape imposibilă. La Hunedoara, medicul Dorin Golcea și-a propus să transforme „imposibilul” în posibil, sau chiar în ceva absolut normal, așa cum este și în țara în care s-a supra-specializat în medicina intervențională cardiacă vreme de un deceniu și jumătate.
În 2019, 577 de locuitori ai județului Hunedoara au suferit un infarct. Astăzi mai sunt în viață doar 20. Una dintre principalele cauze ale acestei situații este faptul că majoritatea celor care au suferit infarctul nu au ajuns pe masa de operație în cel mult două ore de la nefericitul moment, pentru ca intervenția la care au fost supuși să fi avut cel mai bun randament posibil. Într-o țară dezvoltată, un caz de infarct ajunge pe masa de operație în cel mult o oră. Iar în astfel de cazuri timpul este mai mult decât prețios. Până acum, doctorul Golcea a salvat mii de vieți în Germania. De acum vrea să facă același lucru, dar în Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.