Categories: FlashInterviu

„Vreau o schimbare pozitivă pentru hunedoreni”. Interviu cu Sanfirişca Marius, copreşedinte ALDE Hunedoara, candidat pentru Consiliul Judeţean

Sorina Popa

– Din start, vreau să lămurim un lucru. Sunteţi un politician tânăr. Adică, fără experienţă în viaţa politică. Ştiţi că toată lumea, aproape, îi urăşte pe politicieni, sau mai bine spus, oamenilor nu le prea plac politicienii. Ca atare, vă întreb direct: de ce aţi intrat în viaţa politică? E mai greu cu politica decât cu afacerile?
– E adevărat, treaba cu politicienii, că nu sunt la sufletul oamenilor. Dar, cred că există şi excepţii. Sunt sigur, de fapt. Pentru mine, care vin din mediul privat şi care mi-am format o gândire pragmatică şi corectă, a fost mai greu să pricep cum stau lucrurile în acest domeniu. Şi, da, e adevărat, e mai greu cu politica decât cu afacerile. De ce spun asta? Mai greu pentru că în politică, trebuie să recunosc, nu prea există cuvânt şi încredere. În afaceri, dacă nu ai cuvânt, mai devreme sau mai târziu eşti eliminat de sistem. Va mărturisesc că politica este o provocare pentru mine. Dacă la început am spus, hai să încerc, să văd dacă pot să fac politică, pe parcurs am înţeles că pot să fac asta, deşi nu pot să mă bat murdar, cum se spune.
– Candidaţi pentru Consiliul Judeţean Hunedoara, din partea ALDE. Sunteţi copreşedinte ALDE Hunedoara. De ce nu la Deva?
– Ştiţi cum este, am intrat în horă, joc. Nu trebuie, dar o fac. Eu sunt printre puţinii politicieni, candidaţi, care nu are ce pierde. Eventual, timp şi bani, dar altceva nu. De aceea, pornesc cu un avantaj serios în faţa contracandidaţilor. Nu fac compromisuri mari, dar compromisuri se fac în politică. Stau însă în faţa alegătorilor cu fruntea sus. Consider că sunt negocieri, ca oricare altele, deci nu fac compromisuri majore. Am fost în tot acest timp, de când am pornit la drum cu acest partid, atacat şi presat să renunţ. Candidez, deci nu am renunţat. Ştiţi de ce? Ar fi fost foarte simplu, mergeam acasă şi îmi vedeam în continuare de afacere. Dar, am stat şi m-am gândit. Dacă renunţ, cum le explic copiilor mei că ne conduc nişte oameni care nu merită şi care nu fac altceva decât sa fure? Cum le explic salariaţilor mei, soţiei mele că nu fac ceva să schimbăm în bine viaţa noastră? Aşa că am zis, nu renunţ. Au contribuit la această hotărâre şi prietenii. Nu mulţi, pentru că nu am mulţi prieteni, dar ştiu că sunt prieteni adevăraţi cei pe care îi am. Şi le mulţumesc lor şi familiei mele pentru susţinere. Candidez la Consiliul Judeţean pentru că mă interesează dezvoltarea judeţului. Am experienţa necesară să pun umărul la dezvoltarea judeţului nostru. Chiar dacă unii spun că sunt un pizzer. Da, am o afacere de succes, pizzerie şi cafenea mai recent. Am salariaţi din anul 2000, 65 la sută dintre ei fiind şi azi alături de mine. Plătesc taxe şi impozite, contribuind şi eu la dezvoltarea oraşului şi judeţului. Din start, am luat credite pentru afacere. Am pornit cu închirierea unui spaţiu, după ce am venit din Germania, unde am lucrat doi ani. Acolo am învăţat totul despre asemenea gen de afacere. Am luat-o de jos, de la spălatul vaselor. Mi-am dorit afacerea mea proprie şi am început-o în anul 2000.  În 2000 am pornit cu pizzeria Veneţia cu un credit de 92 milioane lei. După ce m-am dezvoltat, am mutat pizzeria în fostul spaţiu Cocoşul de aur. Am închiriat spaţiu şi, de la patru mese, am ajuns la 16. Cu oameni foarte buni, păstrând calitatea, am decis să ne extindem şi să iau un nou credit pentru cumpărarea farmaciei care avea sediu lipit de pizzerie. Cu o echipă excelentă, am făcut plan pe cinci ani. În 2004 am construit pizzeria existentă. În total, creditele luate se ridică la 230.000 dolari. Am încercat să păstrăm calitatea produselor la acelaşi nivel ca în prima zi. Şi aşa am reuşit, cu o echipa extraordinară, să rămânem pe piaţă de 16 ani, deşi la momentul startului erau foarte multe pizzerii. Acum sunt doar două care au pornit atunci. Cine conduce o afacere, în orice domeniu, ştie cum merg lucrurile. Noi nu primim subvenţii, te descurci, mergi mai departe, nu te descurci, falimentezi. E simplu. Am învăţat, în aceşti ani, cum să aduc bussinesul la un nivel înalt. De aceea, celor care spun despre mine că sunt doar un pizzer, le transmit, da, sunt un pizzer, cel mai bun.
– Potrivit unor sondaje, ALDE ar fi a treia forţă politică din judeţ. Va decide ALDE soarta conducerii Consiliului Judeţean pe 5 iunie?
– Sunt sigur că noi vom hotărî încotro se va înclina balanţa. Vor fi negocieri, asta e clar, dar noi vom fi acolo, să decidem cine va conduce judeţul în următorii patru ani. ERA Moloţ s-a sfârşit şi e bine că e aşa. Hunedorenii merită altceva. O schimbare pozitivă. Oamenii nu spun, dar s-au săturat de licitaţii aranjate, de firmele de casă care câştigă toate lucrările. E timpul ca toate firmele din judeţ să aibă de lucru. În acest fel şi angajaţii sunt mulţumiţi şi merg acasă cu salarii bune la familii. Spun un NU hotărât nepotismelor şi firmelor de casă. De aceea, le cer hunedorenilor să mă voteze, pentru că nu vreau să mă îmbogăţesc, sunt bogat, am familie, prieteni şi duc un trai excelent. Merg la Consiliul Judeţean să schimb în bine lucrurile. Să fac lucruri pentru hunedoreni, nu să fur şi să îmi bag banii în buzunar.
– Cum v-aţi caracteriza în două cuvinte?
– Pragmatic şi serios.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • ALDE are oameni de valoare.Succes în campanie! Votez ALDE pentru viitorul copiilor nostri! Votez ALDE pentru că este optiunea căștigătoare , este partidul care poate sa schimbe lucrurile în bine! Doamne ajută să vă vedem la muncă în folosul oamenilor!

  • Ce poveste frumoasa ,Zamfi. Te mai si crede lumea nebunule cu sapte vieti::))

  • Ce frumos minti. Lumea care te cunoaste cine esti. De ce nu spui si de lucrurile urite pe care le-ai facut? De ce nu spui si de faptul ca ti-ai batut prima nevasta, nu i-ai dat nici un ban, iar de cei doi copii nici nu te intereseaza daca au ce minca. Esti prieten cu Perasifon si alti interlopi. Esti la fel ca si taicatu, un mincinos. Eu nu votez mincinosi.

  • Focar de infectie la pizzeria venetia, de vede...cum e el asa e si restaurantul lui. Se comporta chelnerii aia cu tine de parca ai fi venit sa mananci gratis... cat despre el un escroc ordinar....care aa mutat la toate partidele mirosindu-l ca e un jeg l-au cam izgonit.

  • Tatăl acestui politician folosește des un termen peiorativ: jagardea. I se potrivește perfect fiului său, politician de carton într-un partid de mucava.

  • De schimbul valutar uitarati ? Ce politica sa faca unul ca el ? De fapt, daca e aliat cu 'academicianul' Nelu Ardelean, ce sa mai zicem ? A tunat si i-a adunat. Ce s-a scris aici, e cam 10% din ce smecherii si invarteli necurate a facut domnul " Zamfirisca " Marius. Tariceanu stie cine e " Zamfa " asta ?

  • Fraților da ti commenturile pe Facebook sa le vada lumea sa stie cine este acest gunoi!!

  • A pornit de jos,da de la tâlharii in Germania,furturi in Austria si înșelătorii in Romania!Un bișnițar de doi bani,un interlop o căpușa a societății...si un travestit prin partide!!!!!VOTATI ÎNTOARCEREA IN ANII 90!!!!

  • Da, oare Călin Anton Popescu Tăriceanu ştie ce jagardea are în spinare?

  • Tu Glodean crezi ca esti mai bun? Esti chiar mai rau decit Sanfirisca. Esti un interlop prieten cu Perasifon. La puscarie cu tine praduitorule.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

o oră ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

o oră ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

o oră ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

o oră ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

o oră ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

o oră ago