Actualitate

A început sacrificarea porcilor. Atenţie la trichineloză!

Cristina Ghenea

Hunedorenii au început deja pregătirile pentru sărbători, în special, pentru masa de Crăciun, astfel că, la fel ca în fiecare an, mii de porci sunt sacrificaţi în această perioadă. Pentru că există riscul apariţiei trichinelozei, Direcţia Sanitar-Veterinară recomandă examinarea cărnii.
Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, Ioan Dumbravă, în gospodăriile din judeţul nostru, există, în medie, 35.000 de porci. Aproximativ 10.000 dintre aceştia urmează ca în perioada Crăciunului să fie tăiaţi, iar carnea lor să ajungă pe mesele oamenilor. Estimarea vizează sacrificarea porcilor pentru propriul consum, adică în nici un caz, aceştia nu vor ajunge în comerţ. „Oamenii trebuie să fie atenţi, deoarece s-ar putea ca unii dintre porcii sacrificaţi să fie infestaţi cu parazitul trichinella spiralis, cel care provoacă trichineloza“, a declarat Ioan Dumbravă. Astfel, înainte să fie pregătită pentru consum, carnea ar trebui să fie supusă unui examen trichineloscopic. În judeţul Hunedoara, există 62 de circumscripţii sanitar-veterinare, unde aceste analize pot fi efectuate contra-cost.

Tot mai multe cazuri de trichineloză în judeţ
În ultimii ani, în judeţul Hunedoara, numărul cazurilor de trichineloză a fost într-o continuă creştere. Dacă în 2010, au fost înregistrate 7 cazuri, în 2011, numărul lor a crescut la 10, iar anul acesta, s-au înregistrat, deja, 20 de persoane infestate cu trichinella spiralis. Mai mult, toate cele 20 de cazuri au fost semnalate în lunile ianuarie (19) şi februarie (1), ceea ce poate însemna că iarna trecută, de sărbători, hunedorenii au fost mai neglijenţi cu hrana pusă pe masă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura