Actualitate

A fost pusă în funcțiune hidrocentrala Bretea de pe râul Strei

Sorin Blada, Agerpres

Hidrocentrala Bretea, situată pe cursul râului Strei din judeţul Hunedoara, cu o putere instalată de 12 MW, a fost inaugurată oficial joi, compania Hidroelectrica SA investind în acest proiect circa 50 de milioane de euro.

Finalizată după șapte ani
Lucrările de construcţie a hidrocentralei au început în anul 2008 şi s-au încheiat în 2017, recepţia finală fiind efectuată, joi, după o perioadă de doi ani de funcţionare în teste, fără probleme.
„Mă bucur că Hidroelectrica adaugă megawaţi în sistem, într-o perioadă în care avem nevoie, din ce în ce mai mult, de aceşti megawaţi şi într-o perioadă în care se realizează o tranziţie destul de bruscă de la diverse tipuri de energie convenţională către energie verde, ceea ce ne ridică foarte multe probleme atât nouă, cât şi întreg sistemului energetic”, a declarat directorul general al SC Hidroelectrica SA, Bogdan Badea.
Potrivit acestuia, hidrocentrala de la Bretea este prima din cadrul companiei la care se experimentează comanda de la distanţă, un prim test fiind efectuat, cu succes, în cursul zilei de joi.
„Ne dorim ca pe parcursul anilor care vor urma, pentru că nu este un proiect simplu – avem peste 200 de centrale în operare, uşor-uşor fiecare dintre aceste centrale să fie automatizate şi să permită operarea de la distanţă”, a arătat Badea.
Centrala hidroelectrică de la Bretea este a treia dintr-un lanţ construit pe râul Strei, după cele de la Subcetate şi Plopi, ea uzinând exclusiv debitele de apă defluente de la centrala Plopi. Conform datelor oficiale, centrala este concepută ca unitate producătoare de energie de vârf şi semivârf şi numai în perioade de ape mari pentru producerea energiei de bază.
Volumele de lucrări executate la centrala Bretea includ un milion de metri cubi de terasamente şi 51.000 mc de betoane turnate. Echipamentul mecanic cântăreşte 497 de tone, iar cel electric 41 de tone.
Executantul lucrărilor este Hidroconstrucţia SA – Sucursala Râul Mare – Retezat, iar proiectantul general este SC ISPH SA. Proiectele de execuţie ale turbinei şi generatorului au fost întocmite de UCM Reşiţa, iar cele de execuţie ale echipamentelor hidromecanice au fost realizate de Hidrotim Timişoara.

Hidrocentrala Râu Mare va fi retehnologizată

Cu prilejul inaugurării hidrocentralei de la Bretea, directorul general al SC Hidroelectrica SA, Bogdan Badea, a anunțat că centrala hidroelectrică (CHE) Râu Mare – Retezat va fi retehnologizată total în baza unei investiţii în valoare de peste 80 de milioane de euro, în urma acestei operaţiuni puterea hidrocentralei urmând să ajungă la 350 MW. Fondurile necesare operaţiunii de retehnologizare vor fi asigurate din resurse proprii ale societăţii Hidroelectrica.
Prezent la recepţia oficială a hidrocentralei Bretea, de pe râul Strei, directorul SC Hidroelectrica SA, Bogdan Badea, a menţionat că retehnologizarea CHE Râu Mare – Retezat reprezintă „un proiect prioritar” pentru compania pe care o conduce, alături de centralele hidroelectrice de la Stejaru şi de la Vidraru.
„E un proiect pe care ni-l dorim foarte mult. E un proiect care depinde de umplerea barajului de la Râu Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor care vor echipa noua centrală. Pentru că vorbim de o înlocuire, practic, totală a echipamentelor din cadrul centralei şi o creştere a puterii, undeva la 350 MW. Ne dorim să fie principala centrală pe servicii de sistem, echilibrare şi asigurarea energiei consumului în vârf”, a declarat directorul general al Hidroelectrica.
El a arătat că punerea în practică a proiectului de investiţii depinde de timpul în care barajul de la Gura Apelor, care alimentează hidrocentrala, va putea ajunge la nivelul normal de retenţie, de 1.072 de metri.
„Aici depindem un pic de vreme. În funcţie de cum ne va ajuta Dumnezeu să umplem lacul, nivelul de precipitaţii. Undeva în primăvara anului viitor reluăm umplerea, pentru că în perioada de iarnă suntem principalul pilon al sistemului (energetic, n.r.) şi în caz de nevoie plecăm cu toate capacităţile. Asta înseamnă că o să avem o destocare în perioada de iarnă, aşa se întâmplă întotdeauna. Practic, pregătim lacurile pentru preluarea viiturii de primăvară şi odată cu această viitură de primăvară să ajungem şi la cota finală de 1.072, nivel normal de retenţie”, a explicat Badea.
Barajul de la Gura Apelor, construit în munte, pe Râul Mare, este cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa. Construcţia barajului a început în 1975 şi s-a încheiat în anul 1986. Barajul are o înălţime de 168 de metri şi 225 de milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura