A crăpat şandramaua uselistă. Puterea rãmâne în mâinile PSD

imagesVolodia Macovei

După un travaliu îndelungat, ce a durat mai bine de două săptămâni, aseară, aproape de ora 22, liberalii conduşi de Crin Antonescu au pus punct celei mai păguboase alianţe din istoria post-decembristă a României: Uniunea Social Liberală. Aşadar, începând de astăzi, puterea în România se află în mâinile PSD şi a sateliţilor cu care va constitui un nou guvern.
Un final aşteptat
În fapt, ruperea USL era vizibilă cu ochiul liber încă de la sfârşitul anului trecut, când s-au ascuţit disputele politice, dar liderii celor două principale formaţiuni din alianţă, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au preferat să prelungească agonia, până în momentul în care inclusiv guvernul a încetat să mai funcţioneze normal.
Aseară, puţin după ora 19, Delegaţia Permanentă a PNL s-a reunit pentru a lua o decizie în privinţa apartenenţei în continuare la alianţa USL. Se pare că preşedintele liberal Crin Antonescu avea deja, dinainte pregătită, o rezoluţie pe care să o propună colegilor săi, rezoluţie care cuprindea câteva elemente, între care constatarea nefuncţionării USL, retragerea miniştrilor liberali şi a secretarilor de stat din guvern, libertatea liderilor PNL din teritoriu de a face alianţele locale cu cine cred că este necesar, inclusiv cu PSD, pentru păstrarea majorităţilor din consilii locale sau judeţene şi solicitarea demisiei premierului Victor Ponta. Aceste lucruri au fost confirmate după finalizarea şedinţei liberalilor.
Numai Ponta ar fi de vină
În urma votului membrilor Delegaţiei Permanente a PNL, a fost aprobată ieşirea din alianţa USL, cu 187 de voturi „pentru”, împotrivă fiind doar şase liberali, iar alţi doi s-au abţinut de la vot. Fostul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a votat împotriva ieşirii din USL, el considerând această decizie drept „pripită”. La finalul întâlnirii liberalilor, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a făcut o serie de declaraţii de presă, din care notăm câteva mai importante.
„Ni s-a părut cinstit să nu prelungim un festival al ipocriziei, ci să avem curajul să constatăm ceea ce este categoric adevărat: USL nu mai există. Nu mai există pentru că nu mai urmăream împreună ceea ce stabilisem”, a declarat Crin Antonescu. Liderul liberal a mai subliniat că vina ar fi exclusiv a lui Victor Ponta: „Prin încălcarea repetată şi flagrantă, la un prag inacceptabil, a unor elemente de alcătuire a guvernului, de către premierul Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize prelungită artificial de premier, să ia act cu luciditate de decizia care a fost la primul ministru şi să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabinet, împreună cu demisia tuturor demnitarilor PNL: secretari de stat, şefi de agenţii, poziţii asimilate”. Conform declaraţiilor lui Antonescu, demnitarii liberali îşi vor depune demisiile din guvern astăzi, până la ora 12.
Oricum, de 14 zile, Guvernul României stătea în hibernare, iar acum, vor mai urma încă vreo două săptămâni de interimate ministeriale. În urma ieşirii liberalilor de la guvernare şi a ruperii USL, puterea, şi în zona guvernamentală şi în zona parlamentară, a trecut, de facto, în mâinile PSD.

3 comentarii la „A crăpat şandramaua uselistă. Puterea rãmâne în mâinile PSD”

 1. Uite cine vrea sa conduca tara.Adevărul (despre premierul Victor Ponta) care ne zbârlește părul

  A doua scrisoare deschisă către Victor Ponta

  Cetăţene prim-ministru,

  Având în vedere că sesiunea parlamentară s-a încheiat săptămâna trecută, vă transmit o scrisoare deschisă cu statut de interpelare, urmând să o înregistrez în acest sens la Senat. Am decis ca, prin această scrisoare-interpelare, să vă adresez mai multe întrebări legate de anumite aspecte nebuloase din trecutul şi prezentul dumneavoastră, pe care le voi dezvolta ulterior într-o amplă declaraţie politică intitulată „Victoraş, ai grijă de copii!”, pe care am anunţat-o de altfel. Chiar dacă aspectele mai grave şi interesante din această declaraţie au fost verificate şi răsverificate din mai multe surse, fiind de profesie jurist, inclusiv fost procuror ca şi dumneavoastră, am decis să respect o regulă străveche de drept „Audiatur alter pares” (Ascultă şi cealaltă parte), pe care dumneavoastră nu aţi respectat-o în cazul excluderii mele abuzive din PSD. Consider că după nefastul episod Ceauşescu, românii au dreptul să cunoască părţile mai întunecate din biografia conducătorilor lor.

  Aşadar şi prin urmare, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Dacă în fragedă tinereţe, respectiv în anii ’90, aţi avut un comportament sadic faţă de tatăl dumneavoastră (menţionat şi de mama dumneavoastră într-o scrisoare publicată în presă), care era imobilizat la pat din cauza unui cancer chinuitor? Dacă, în vara anului 1990, când aveaţi 18 ani, l-aţi bătut bestial pe tatăl dumneavoastră, rupându-i un picior, fapt care i-a agravat starea de sănătate şi i-a grăbit decesul?

  2. Dacă, după acest episod, aţi plecat intempestiv în Franţa, cu o geantă de voiaj, şi dacă aţi locuit în Paris la doamna Nadia Marcu Pandrea, fiica marelui cărturar Petre Pandrea şi nepoata lui Lucreţiu Pătrăşcanu, prietenă a mamei dumneavoastră? Dacă aţi plecat de la aceasta neanunţat, cu două geamantane, şi dacă aţi dormit ulterior prin gări şi prin parcuri? Dacă aţi avut probleme cu poliţia franceză? Dacă aţi lucrat o lună la un restaurant Mc’Donald’s şi pentru ce motive aţi fost dat afară?

  3. Dacă aţi locuit ulterior la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris, cunoscut ca homosexual, şi dacă aţi întreţinut relaţii nefireşti cu acesta?

  4. Dacă, după ce aţi devenit procuror, le-aţi sprijinit pe mama dumneavoastră şi pe o mătuşă a dumneavoastră, să acapareze în mod fraudulos vila de la Poiana Ţapului (Buşteni), moştenită de doamna Nadia Marcu Pandrea de la familia Pătrăşcanu?

  5. Dacă este adevărat că, în timp ce eraţi procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aţi soluţionat un singur dosar cu rechizitoriu şi că în acesta s-a pronunţat soluţie de achitare?

  6. Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?

  7. Dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată , aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?

  8. Dacă, în timp ce eraţi şef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase, aţi încercat de mai multe ori să-l determinaţi pe procurorul Cristian Panait, care v-a fost coleg şi prieten, să-l aresteze pe procurorul Alexandru Lele de la Parchetul Judeţean Bihor, “vinovat” pentru că l-a arestat, pentru contrabandă cu produse petroliere, pe fiul prefectului judeţului Bihor, Adrian Tarău, cunoscut sponsor local al PSD? Dacă aţi contribuit la sinuciderea procurorului Panait? Cum vă explicaţi că mătuşa la care acesta locuia a afirmat că ultimele sale cuvinte, înainte de a se arunca în gol de pe clădire, au fost “Câinele Ponta m-a ucis”?

  9. Dacă aţi participat la orgii sexuale la Hotelul Ana din Târgu Jiu, proprietatea prietenului dumneavoastră Călin Lemnaru, şi la Hotelul Rin Gran Hotel din Bucureşti, proprietatea prietenului dumneavoastră Robert Negoiţă?

  10. Care sunt motivele divorţului de prima soţie? De ce actualul socru Ilie Sârbu n-a acceptat timp de doi ani căsătoria dvs cu fiica sa Daciana?

  11. Dacă la Târgu Jiu aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, într-un apartament dintr-un bloc situat lângă Hotelul Ana, proprietatea aceluiaşi amic Călin Lemnaru, cu o membră PSD (cu iniţialele I.V.) pe care aţi promovat-o anul trecut viceprimar al municipiului Târgu Jiu? Ştiţi că aţi fost monitorizat în legătură cu această relaţie de serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (DGIPI)? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe actualul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Viorel Salvador Caragea, care era atunci şeful SIPI Gorj?

  12. Dacă în acelaşi apartament aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, cu o prostituată minoră de lux, ai cărei părinţi au formulat plângere penală împotriva dumneavoastră pentru infracţiunea de relaţii sexuale cu minore? Dacă ştiţi că aţi fost monitorizat de SRI în legătură cu relaţiile sexuale cu prostituata minoră? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe colonelul Cătălin Peptan, şeful Direcţiei Judeţene Gorj a SRI în perioada respectivă? Dacă i-aţi solicitat naşului dumneavoastră George Maior, directorul SRI, să blocheze acest dosar?

  13. Dacă, în calitate de deputat de Gorj, aţi intermediat încheierea unui contract bănos între Complexul Energetic Turceni şi cabinetul de avocatură al prietenului dumneavoastră Dan Şova, la care eraţi asociat? Care a fost valoarea totală a acestui contract?

  14. Dacă, împreună cu amicul Dan Şova, i-aţi solicitat şi aţi primit de la actualul preşedinte al Organizaţiei judeţene PSD şi al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pe-atunci directorul Direcţiei Regionale Banat Apele Române, suma de 50.000 de euro pentru a-l apăra pe fiul său vitreg într-un proces penal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, promiţându-i că veţi rezolva cu preşedintele completului de judecată? Fiind chestionat ulterior, judecătorul în cauză a afirmat că nu aţi făcut niciun demers în acest sens.

  15. De ce nu recunoaşteţi plagiatul la lucrarea de doctorat “Curtea Penală Internaţională”? Întâmplător, profesorii de drept care v-au absolvit, Dumitru Diaconu de la Universitatea din Piteşti şi Gheorghiţă Mateuţ de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, mi-au fost colegi de facultate şi-mi sunt prieteni, astfel că ştiu adevărul. Aveţi demnitate, recunoaşteţi furtul şi demisionaţi!

  16. Dacă este adevărat că, cu o săptămână înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, împreună cu secretarul general Liviu Dragnea, le-aţi solicitat liderilor judeţeni ai PSD să discute cu preşedinţii de secţii de votare să raporteze la orele stabilite o prezenţă mai mare cu 25 de persoane decât cea reală, pentru a asigura astfel cvorumul de prezenţă la vot? Cum se traduce penal acest fapt? Dacă l-aţi menţionat în autodenunţul depus anul trecut la DNA, după începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea pentru instigare la fraudarea referendumului? Nu este prea târziu să recunoaşteţi şi să demisionaţi!

  17. Dacă şi cu ce aţi fost şi sunteţi şantajat de preşedintele Traian Băsescu? Care este motivaţia reală a pactului de coabitare încheiat cu acesta?

  18. Cine v-a impus s-o numiţi pe Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, în funcţia de procuror şef al DNA? Cumva, un fost ambasador al SUA la Bucureşti, pe care Kovesi l-a ajutat scăpându-l de răspundere penală pe fiul său minor, autorul real al accidentării mortale a chitaristului Teo Peter de la Compact?

  19. De ce v-aţi schimbat poziţia în problema exploatării gazelor de şist din România de către corporaţia americană Chevron?

  20. De ce v-aţi schimbat poziţia şi v-aţi exprimat toleranţa faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex?

  21. De ce v-aţi schimbat poziţia în privinţa statului Kosovo, recomandând recunoaşterea independenţei acestuia de către România?

  22. Dacă aţi încheiat o înţelegere cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, privind permisivitatea arborării steagului secuiesc şi lărgirea autonomiei maghiarilor din aşa-zisul Ţinut Secuiesc?

  În rest, nu-mi mai inspiraţi niciun respect şi în niciun caz vreo frică.

  Satu Mare Senator

  1.07.2013 Valer Marian

 2. E la moda sa divortezi de o femeie cu care ai un copil si sa iei alta cu care faci alt copil.E la moda sa dai afara sotia(PNL) din casa si sa aduci amanta(UDMR).E la moda ca tu sa ramai cu toata mobila.(ministerele). E greu sa te scuturi de doctrinele tip Moskova – Beijing(deschiderea usilor pentru chinezi , dai STS ul pe mana firmei Huawei,reactivarea scheletelor rusesti, deschiderea conservelor moskovite, Lukoil.. etc) si sa fii fidel doctrinei Washington.Te-au luat americanii in NATO si ai intrat in UE si pe tine te rupe dorul de rusi.Saraca tara pe ce maini a ajuns.Avem noroc ca in Transilvania mai stim ceva ungureste , nemteste.Oricum Klaus are drumul in linie dreapta liber spre conditia de premier sau presedinte , la alegere.Bine a zis cine a zis.Cine conduce România ? Urmașii cizmarului , sunt tot la putere.Super.

 3. O stire neconfirmata de ultima ora ,Mariana Campeanu ar fi trecut la PSD cu Tariceanu si altii din aripa ContraCrin.Daca e asa atunci se poate trece la sintagma,, sandramaua PNL -ista a crapat,, bucatele.Destept baiat Basescu asta.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.