A ajuns pe mâini bune Piaţa Agroalimentară din Deva?

11 ianuarie 2017 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Natalia Bumbac

Un telefon primit zilele trecute la redacţie, din partea unui bărbat care a refuzat să ne spună numele şi care se plângea că în Piaţa Agroalimentară Deva este frig de crapă bostanii, ne-a determinat să mergem la faţa locului pentru a vedea care-i situaţia. Reclamantul ne-a mai spus că vom fi aşteptaţi de mai mulţi comercianţi, care se vor strânge laolaltă (lucru care nu s-a întâmplat) pentru a ne spune toate ofurile legate de centrul comercial. Zis şi făcut. Ieri, în jurul orei 11.00, am mers în clădirea pieţei pentru a sta de vorbă cu oamenii.
Nu le este prea cald
Ce-i drept, de la intrare, din spaţiile ocupate de comercianţii de flori, în loc să vedem plantele ofilite de frig, ne-a izbit un val de căldură, lucru care ne-a dat de gândit. Am ajuns la etajul unu, unde, temperatura era decentă, nefiind vorba de frig sau pâine vândută cu ţurţuri de gheaţă. Aceeaşi situaţie se regăsea şi la parter. Întrebând comercianţii dacă le este frig, ne-au răspuns cu jumătate de gură că „nu le este foarte cald”.
Totuşi, mai multe informaţii le-am aflat de la o femeie, care s-a dovedit a fi la curent cu tot ce s-a întâmplat în centrul comercial. Aceasta ne-a povestit că nu doar căldura a lipsit câteva zile, ci şi liftul din dotarea clădirii este nefuncţional, iar producătorii care vin să-şi descarce marfa nu au acces cu dubiţele, din cauza unor restricţii impuse de autorităţi. Tot de la ea am aflat şi faptul că preţurile la chirii nu s-au dublat, aşa cum susţineau anumite persoane, ci, dimpotrivă, au scăzut, odată cu luarea în administrare a pieţei de către noua firmă.
„Au furat tot ce se putea fura”
O clarificare a situaţiei am avut-o de la Ioan Şendroiu, patronul firmei Telecerna, care a luat în administrare piaţa respectivă şi care a avut răspunsuri la toate întrebările pe care i le-am adresat. Acesta a confirmat faptul că din 22 decembrie, în centrul comercial încălzirea a fost deficitară, dar începând de ieri acest lucru a fost rezolvat. Motivul lipsei încălzirii din hala pieţei, pe care ni l-a spus noul administrator, a fost unul incredibil. „Au furat tot ce s-a putut fura. De la regulatoarele de la instalaţiile de încălzire până la alte dotări necesare funcţionării. Când am preluat clădirea, am verificat totul şi am constatat aceste lipsuri. De la lift au scos placa principală de comandă, unde era înregistrat soft-ul. Din cinci instalaţii care încălzeau hala, doar una funcţiona. Fiind în perioada sărbătorilor, nu am găsit nici o firmă la care să apelăm pentru a rezolva problema. A fost destul de dificil, deoarece nu am primit nici cărţile tehnice ale instalaţiilor. Acum avem funcţionale patru din cele cinci aparate de încălzire”, a relatat Ioan Şendroiu. În privinţa chiriilor plătite de către comercianţi, administratorul Pieţei Agroalimentare Deva ne-a spus că este vorba doar de uniformizarea sumelor plătite de chiriaşi. În sensul în care, în trecut, pentru acelaşi tip de spaţiu, unii comercianţi plăteau 500 de lei, iar alţii 2.000 de lei. Acum, preţurile pentru chirii au fost uniformizate, susţine Şendroiu, ceea ce a dus ca unii să achite mai mulţi bani, iar alţii mai puţini.
Erau duse la reparat
Ne-am liniştit un pic, când am aflat de la reprezentantul Primăriei Deva, cea care a administrat o perioadă scurtă piaţa, până la schimbul dintre cei doi administratori privaţi, că, de fapt, instalaţiile despre care Ioan Şendroiu susţine că au fost furate erau, de fapt, defecte şi duse la reparat. „Din câte ştiu eu, era stricată doar o singură centrală, care încălzea o suprafaţă de 100 de metri pătraţi de la etaj, având înfundată o gură de aerisire. Iar, placa de la lift nu a fost sustrasă, ci era defectă şi a fost dusă pentru a fi reparată. Cărţile tehnice au rămas la fostul administrator, noi fiind cei care i-am pus în legătură pe cei doi pentru a rezolva situaţia. Noi ne-am angajat să remediem aceste lucruri, doar că trebuie îndeplinite nişte proceduri”, a explicat Călin Ghilea, directorul Serviciului Comunitar pentru Cadastru şi Agricultură al Primăriei Deva.
Dincolo de toate controversele apărute pe tema schimbării administratorilor de la Piaţa Agroalimentară din Deva, rămâne de văzut un singur lucru. Va fi capabil noul administrator să le asigure producătorilor agricoli, pentru că ei sunt principalii comercianţi pentru care vin oamenii în piaţă, un spaţiu adecvat şi accesibil pentru a-şi vinde legumele şi fructele şi alte categorii de produse agricole, sau aceştia vor fi nevoiţi în continuare să-şi expună produsele pe străzi şi să doarmă în dubiţe? Ne întrebăm acest lucru, deoarece ieri, aproape jumătate din tarabele destinate producătorilor agricoli erau neocupate.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Bulina albă 12.01.2017

Marius Dragomir, directorul postului de radio Big FM Deva

Bulina neagră 12.01.2017

Valeriu Muntean, bărbat de 55 de ani, din Aninoasa

Hunedorean anchetat pentru evaziune de peste 1.000.000 de lei

Un hunedorean, de 32 de ani, a ajuns pe mâna oamenilor legii, fiind suspect de evaziune fiscală şi delapidare, cu...

Închide