Îndrăgitul PLUSH BIO revine!

Îndrăgitul PLUSH BIO revine! Ioana Marinescu este nevinovată

Îndrăgitul PLUSH BIO revine! Ioana Marinescu este nevinovată
Îndrăgita cosmetică PLUSH BIO, dezvoltată de Ioana Marinescu, nu doar se întoarce pe piață, deși de fapt nu a plecat nicăieri. PLUSH BIO se renaște într-o nouă formă, după o etapă foarte dificilă asociată scandalului.
Ce-a fost asta? La urma urmei, este incredibil de ciudat să observăm cum cel mai mare brand de produse cosmetice din România, folosit de sute de mii de femei, a fost transformat brusc într-un mijloc periculos pentru sănătate.
Este și mai ciudat când această opinie este corectă numai din cuvinte și cazuri individuale. Desigur, atunci când problemele cu acnee după utilizarea cosmeticelor s-au înrăutățit la mai multe persoane, acest lucru este rău, iar femeile pot simpatiza. Dar remediul a ajutat la sute de mii! Este oare posibilă interzicerea producției de automobile din cauza accidentelor? Acestea sunt situații neprevăzute care au apărut datorită caracteristicilor individuale ale pielii.
În general, ancheta procuraturii și inspecțiile multiple ale producției și compozițiilor chimice ale fiecărui produs PLUSH BIO, care au durat din 2020, au arătat clar că produsele cosmetice de la Ioana Marinescu nu au încălcări și caracteristici periculoase. Și asta înseamnă că lovitura adusă reputației mărcii românesc este mai probabil o neînțelegere, o cazualitate, emoții.
„Nu sunt medic, sunt farmacist!” – Ioana Marinescu, proprietara PLUSH BIO
Una dintre afirmațiile care au fost scalate în mass-media a fost acuzația că Ioana Marinescu nu este un medic adevărat. Cu toate acestea, într-un interviu recent, proprietara PLUSH BIO a amintit încă o dată că nu s-a considerat niciodată medic și a insistat să fie reprezentată ca farmacist.
Aceasta este o altă greșeală a semnificațiilor pe care le facem uneori. Pentru omul obișnuit, atât un medic, cât și un farmacist sunt același lucru. Cu toate acestea, acestea sunt domenii fundamental diferite care intersectează doar într-un loc – organismul uman. Pentru a utiliza orice remediu dezvoltat de un farmacist, o persoană este pur și simplu obligată să se consulte cu medicul său.
Acesta este domeniul de responsabilitate al fiecărei persoane. Prin urmare, este ridicol să o transferați la companie, indiferent ce face – cosmeticele, industria alimentară, chiar și aditivii bioactivi pot să nu fie atât de siguri dacă există o intoleranță personală la componentele individuale.
PLUSH BIO este deschis tuturor! Și nu uitați să consultați un medic
După doi ani de hărțuire, marca nu numai că a supraviețuit. PLUSH BIO este complet deschis pentru clienții săi și a reluat funcționarea completă.
Aceasta este o veste minunată, având în vedere că acesta este un brand românesc care depășește în multe privințe omologii săi străini. Cu toate acestea, nimeni nu va concura. Ioana Marinescu consideră că produsul ei este unic. Prin urmare, despre ce fel de competiție putem vorbi. Mai mult, fiecare companie lucrează cu publicul propriu. Și cui nu se potrivește un produs, se va potrivi altul. Principalul lucru este să nu desfășori războaie media și să fii sincer cu tine și cu clienții tăi.
În ultimii 2 ani, Ioana Marinescu nu a comentat public scandalul. A fost rezonabil. Pur și simplu vorbind și având concluziile inspecțiilor în mâinile tale sunt două lucruri diferite în ceea ce privește semnificația. Acum, proprietara mărcii are dovezi incontestabile ale nevinovăției sale. Și merită să punem capăt acestui lucru.
„A fost groaznic când am aflat că sunt urmărită”, a spus Ioana. În plus, proprietare PLUSH BIO a povestit pentru Fanatik.ro despre amenințările pe care le-a primit la telefon și în persoană. Femeia de afaceri a trecut printr-o perioadă dificilă. Și în ciuda acestui fapt, este gata să continue să lucreze și să ne bucure cu produse cosmetice noi.
Și, bineînțeles, pentru a evita orice incidente neplăcute, citiți inserțiile și instrucțiunile care se referă la recomandările de a consulta un medic.

Câţi pensionari susţin angajaţii hunedoreni

În foarte multe judeţe din România există mai mulţi pensionari decât angajaţi. Situaţia cea mai critică este la Teleorman, unde la 10 angajaţi există 15 pensionari. În schimb, în Ilfov sunt doar patru pensionari la 10 angajaţi
Județul nostru stă foarte bine la acest capitol. Astfel, potrivit șefei Casei de Pensii Hunedoara, Elena Alina Bârlea, în Hunedoara avem 123.805 angajați și 122.695 de pensionari. Deci, cam 1 la 1, nu suntem în situația altor județe unde salariații susțin la greu pe cei care au ieșit la pensie.
În ce priveşte pensia medie de stat, cel mai bine stă judeţul Hunedoara, urmat de municipiul Bucureşti şi judeţul Braşov. De altfel, în cele trei zone a existat, în perioada comunistă, industrie grea foarte puternică, în care şi salariile erau mult mai mari decât în alte zone ale economiei. În Hunedoara, un pensionar primeşte, în medie, 2.350 de lei, iar la Braşov pensia medie a fost în luna aprilie de 2.084 lei. La polul opus, cea mai mică pensie medie este la Botoşani (1.407 lei), judeţ preponderent agricol până la Revoluţia din 1989 şi chiar şi ulterior. În România, avem 4,6 milioane de pensionari, care primesc, în medie, 1.772 de lei. (A.N.)

A cucerit și al șaselea vulcan!

Ieri, Adrian Ahrițculesei a cucerit piscul Damavand din Iran, al șaselea vârf din Circuitul celor șapte vulcani.
Alpinistul din Petroșani i-a avut alături, în această expediție pe Ștefan Adrian Jurca și Csaba Ilie Silveșan. Cei trei au ajuns ieri pe cel mai înalt vârf din Iran, Damavand.
Alpinistul Adrian Ahriţculesei mai are de cucerit ultimul, vârf, Sidley, din Antarctica.
Circuitul Seven Volcanoes include cel mai înalt vulcan de pe fiecare cele 7 continente: Ojos del Salado, 6.893 m, Anzi, Chile, America de Sud, Kilimanjaro, 5.895 m, Tanzania, Africa, Elbrus, 5.642 m, Caucaz, Rusia, Europa, Pico de Orizaba, 5.636 m, Centura Vulcanică Trans-Mexicană, Mexic, America de Nord, Damavand, 5.610 m, Alborz, Iran, Asia, Giluwe, 4.367 m, Southern Highlands, Papua Noua Guinee, Australia, Sidley, 4.285 m, Executive Committee, Antarctica. (A.Năstase)

Povestesc cârcotașii prin târg că un director din zonă a plecat de pe post, nesilit de nimeni, după ce s-a făcut auditul la departamentul său. Cică, în urma verificărilor, a ieșit la iveală un adevărat dezastru, banii au fost cheltuiți fără o acoperire legală. Una peste alta, povestesc gurile rele omul a plecat cu coada între picioare, de frică să nu fie pus să plătească pentru modul în care a condus firma. Adică haotic și ilegal. Acum, cei rămași acolo se întreabă ce vor face și, dacă va merge cineva la pușcărie?

Au aflat cârcotașii că o duduie, adjunctă la o instituție de stat, a făcut mare tărăboi, după ce șefii din Capitală nu au pus-o, chiar și doar pentru câteva zile, pe postul de mare șefă. Adjuncta de care vorbim nici măcar în visele negre nu credea că va scăpa o așa oportunitate, însă se pare că femeia nu e agreată deloc nici în județ, dar nici la București, la ministerul de resort. În aceste condiții, duduia noastră s-a pus pe amenințări, care, mai mult ca sigur îi vor veni în față. Zvonerii susțin că duduia sună pe toată lumea și amenință peste tot.

A bătut-o pe Juventus şi apoi s-a sinucis

În ianuarie 1989, un fotbalist de primă ligă se sinucidea la Galați la câteva luni după ce o învingea pe Juventus Torino (1-0) în Europa, însă presa vremii nu scria nici măcar un rând despre tragedie. Șurian Borali (foto), fundaș dreapta cu peste 100 de meciuri în Divizia A, avea 28 de ani, scrie gsp.ro.

Origine tătară
7 septembrie 1988. O zi superbă de toamnă pe malul Dunării, la Galați, se termina cu o performanță istorică pen­tru fotbalul românesc. Oțelul – echipă antrenată de Cornel Dinu, dar constru­i­tă de Ioan Sdrobiș – o învingea uluitor pe Juventus Torino – campioana Europei cu doar 3 ani în urmă – în prima manșă din turul 1 al Cupei UEFA.
În acea după-amiază, fundaș dreapta pentru micuța echipă din România era Șurian Borali, un jucător de 28 de ani cu peste 100 de meciuri în prima ligă. În fața sa se afla Michael Laudrup, însă energicul fotbalist de origine tătară nu s-a făcut de râs în fața starului danez de la Mondialul din 1986.
Stilul său de joc e descris de Ioan Sdrobiș. Fostul antrenor a povestit o întâmplare dintr-o partidă de campionat:
„Cum era Negrilă (n.r. – fundașul dreapta al Craiovei Maxima) așa era Borali. Era un fotbalist de rasă. Așa erau fundașii pe vremea aia. Jucam un meci cu Sportul Studențesc. El era fundaș dreapta și-l avea adversar direct pe Stănici, o extremă foarte, foarte bună. Stănici juca în partea opusă, la Gelu Popescu. L-a luat puțin pe sus Gelu Popescu și Stănici s-a mutat pe partea lui Borali. Borali i-a băgat o alunecare, l-a aruncat în zgură, i-a băgat a doua alunecare. Iar în zgură. Praf l-a făcut. Arbitrul i-a dat galben. L-am întrebat după meci: «Băi, Șuri, ce ai avut cu Stănici de l-ai aruncat în zgură?». El îmi zice: «Băi, nea Nelule, păi el a venit de la Popescu la mine?! Mă crede mai prost ca el?!». Asta era atitudine de fotbalist. L-a cumințit pe Stănici”.
Borali și-a început cariera la Constanța, debutând pentru Farul în Liga 1 în 1977, în sezonul retrogradării. Fostul său coleg de la Farul, Constantin Gache, își amintește de el: „Era un băiat extraordinar, mai sentimental de fel. Am numai cuvinte bune și nu doar pentru că nu mai e printre noi. Mi s-a făcut pielea de găină când mi-am adus acum aminte. Era fotbalist bun, inteli­gent, la locul lui, te ungeai la inimă cu el”.
Revenit în prima ligă cu Farul în sezonul 1981-1982, Borali a fost titular în 31 de meciuri din 34, apoi s-a trans­ferat la Dunărea Galați cu care promo­va un an mai târziu din Divizia B. În ianuarie 1987, trecea la cealaltă echipă din oraș, Oțelul, cu care terminat se­zonul 1987-1988 pe locul 4 după Steaua, Dinamo și Victoria.
S-a spânzurat
cu frânghie din
ma­gazia clubului
În zilele următoare, colegii n-au mai dat de Borali. Sdrobiș susține că nu s-a prezentat la antrenamente, dar memoria îi joacă feste. Echipa era încă în pauza competițională:
„N-a venit o zi la antrenament, n-a venit a doua zi. Am întrebat băieții: «Ce se întâmplă, mă, cu Șuri?». Nu știau. S-au dus acasă, au sunat vreo jumătate de oră la ușă, n-a răspuns nimeni. Cu degetul au împins ochiul ăla magic și l-au văzut căzut din scaun și cu ștreangul de gât”
Marius Stan și Gelu Popescu au mers acasă la Borali și, îngroziți, și-au găsit colegul și prietenul spânzurat de lustră.
Sdrobiș povestește: „A avut un eșec în dragoste. A iubit o fată dintr-o familie de români, a cerut-o în căsătorie și ea n-a vrut din cauza părinților. S-a mai dus o dată la ea, chiar la serviciu, a întrebat-o dacă vrea, ea l-a refuzat. Părinții s-au opus, a fost război cu ei.
A venit la stadion, a luat o frânghie și s-a spânzurat. După ce a aflat de nenorocire, săraca magazinera a venit la mine și mi-a zis: «Domn’ profesor, de la mine a luat frânghia. A zis că îi trebuie pe balcon la nu știu ce»”.
Borali era musulman, iubita sa era creștin ortodoxă. Pentru părinți, căsă­toria copiilor era interzisă.
Gache, fostul coleg al lui Borali de la Farul, povestește: „Borali era tătar, ai lui nu l-au lăsat să se însoare. Problema asta puteam să o am și eu. Sunt machidon. Și la noi sunt discuții, dar
i-am zis lui taică-miu: «Tată, vezi că de însurat mă însor eu. Eu îmi aleg una pentru mine. Dacă vrei o nevastă pentru tine, însoară-te tu!» La mine a fost mai simplu pentru că eram creștini amândoi”.

A sunat la redacție Dorin H.,
din municipiul Deva:
„Când vor fi finalizate lucrările de reabilitare la Colegiul ((Regina Maria)) din Deva?”.

Răspunde reprezentantul Primăriei municipiului Deva:
„Investiția va fi terminată în august anul acesta. Acesta este termenul stipulat în contract”.

Bătrân bătut cu sălbăticie de doi tâlhari

Unul dintre suspecți are doar 15 ani iar celălalt 21. Ambii au mai avut pro­bleme cu legea, iar acum sunt jude­cați pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.
Conform anchetatorilor, cei doi tineri au acționat la adăpostul întunericului pe o stradă din zona cartierului Aero­port din Petroșani, unde și-au urmărit victima, un bătrân care se deplasa cu ajutorul unui baston. Cei doi s-au apro­piat de bătrân, l-au prins de gât și l-au pus cu forța la pământ, lovindu-l cu pumnii și picioarele în zona feței, cau­zându-i leziuni care au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale. În urma lovi­turilor aplicate, victimei i-au căzut ochelarii de vedere pe jos. În timpul agresiunii, autorii au ținut victima de gură pentru a nu cere ajutor şi i-au smuls borseta pe care o avea la nivelul gâtului, fugind apoi de acolo. În bor­setă se afla suma de 4.000 lei, un tele­fon mobil, actul de identitate și alte documente. După comiterea faptei, autorii au abandonat borseta. Actul de identitate al bătrânului l-au aruncat în curtea unei mine. Suspecții au fost arestați preventiv iar dosarul în care sunt acuzați de tâlhărie calificată va fi soluționat la Judecătoria Petroșani.
(M. Gânju).

Fostă angajată de la Protecţia Copilului acuzată de fals

Femeia era magazioner la Centrul de Îngrijire și Asistență Brănișca.
S-a folosit de o serie de adeverințe false pentru a lua credite de la un IFN pe numele unor colegi de ser­viciu ori pe numele beneficiarilor internați în Centrul de Îngrijire și Asistență Socială Brănișca.

Agentul instituției financiare
Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a solicitat Judecătoriei Deva desfiinţarea totală mai multor înscrisuri falsificate (adeverințe care figurează ca fiind emise de Primăria comunei Brănișca), ”documente” fo­lo­site de femeie la comiterea infrac­țiu­nilor. Suspecta a fost cercetată penal și acuzată de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Polițiștii au propus trimiterea în judecată a femeii pentru infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Anchetatorii au arătat că fosta angajată, în perioada 2012 — 2013, a încheiat mai multe contracte de credit, în numele unor persoane fizi­ce, iar sumele obținute le-a folosit în scop personal, cu precizarea că, la încheierea contractelor a utilizat ade­verințe privind situația din Registrul Agricol al localităților arondate co­munei Brănișca.” Pe perioada deru­lării contractului de colaborare, incul­pata era angajată la DGASPC Hunedoara — Centrul de Îngrijire și Asistență Brănișca, în funcția de magazioner, iar o parte dintre con­tractele încheiate îi vizau pe angajații instituției sau pe cei internați în Centrul de Îngrijire și Asistență Socială Brănișca”, se mai arată în dosar. Femeia a falsificat un număr de 24 de contracte de credit, prin contrafacerea scrierii și semnă­turii titularului de contract. Cei de la Primăria Brănișca nu și-au putut explica cum inculpata a pus mâna pe adeverințe semnate și ștampilate, întrucât exista un circuit clar al docu­mentelor respective. Judecătoria Deva a admis propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara și a dispus desființarea totală a documentelor falsificate.
(M. Gânju).

Traficant de droguri, sătul de puşcărie după doar 9 luni

Tânărul a primit o pedeapsă cu închisoare pentru trafic și consum ilicit de droguri și a ajuns în peniten­ciar, unde ar trebui să stea până în 2024. După doar 9 luni de la în­car­cerare, tânărul s-a plâns Judecăto­riei Deva că nu i se schimbă regimul de detenție cu cel mai ușor – cel deschis.

Nu sunt îndeplinite condițiile
Traficantul închis în Penitenciarul Deva își execută pedeapsa în regim semideschis. Magistrații susțin că bărbatul a avut o atitudine de re­cunoaştere și regret, a colaborat cu organele de cercetare penală, a uzat de procedura simplificată, nu a creat probleme, iar în timpul executării pe­depsei a avut un comportament bun, fără abateri, fiindrecompensat de 5 ori. De asemenea, a formulat nume­roase cereri pentru a fi scos la muncă. Magistrații au apreciat că nu este necesar ca traficantul să execute aproa­pe un an în regimul semides­chis, urmând să fie discutat în comisia de liberări în 2023, se arată în cererea depusă la judecătorie. (M.Gânju).

Lipsit de orice urmă de umanitate

În timp ce trei copii agonizau în autoturismul făcut praf, șoferul vino­vat de producerea tragediei n-a schițat nici măcar o intenție de a vedea în ce stare sunt și să le acorde primul-ajutor. Martorii accidentului au arătat că era preocupat doar de a-și salva pielea, lucru confirmat și de anchetatori. N-a regretat niciodată că a pus în pericol de moarte trei copilași nevinovați.

Un medic a acordat primul ajutor
În timpul impactului, care a fost foarte dur, conducătorul autoturismului marca Dacia a pierdut controlul asupra vola­nului, autoturismul deplasându-se liber pe partea dreapta a drumului oprindu-se în gardul imobilului cu nr. 92 A din localitate. Un medic aflat în trafic a acordat primul ajutor răniților şi a apelat serviciul 112 solicitând ajutorul ambu­lanțelor. Autoturismul Dacia a fost distrus în proporție de 85 la sută iar pasa­gerii, trei copii minori și părinții lor, au ajuns la spital.

A mințit
cu nerușinare
Șoferul TIR-ului a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare pentru neno­ro­cirea produsă, pentru că legislația nu a permis judecătorilor și procurorilor să aprecieze altfel. Individul a mai fost judecat într-un dosar disjuns, pentru că a vrut să-și acopere urmele vinovăției. Dosarul a fost soluționat de Judecătoria Hunedoara, iar individul a avut mai multe declarații mincinoase. Bărbatul a susţinut că nu a părăsit sensul său de mers, că autocamionul pe care îl con­ducea a fost lovit de autoturismul Dacia, care a depăşit axul drumului şi în urma impactului a părăsit partea carosabilă. În declaraţia dată, șoferul vinovat de accident a spus că poliţistul i-a cerut să tragă maşina pe banda sa de mers, că nu ar fi mutat maşina dacă nu i s-ar fi cerut, că a dorit să facă loc ambulanţei şi celorlalte maşini şi că a văzut că a trecut pe pod o ambulanţă. Judecătorul a observat însă imediat că bărbatul nesincer şi oscilant, motiv pentru care se consideră că avea reprezentarea faptei sale, când a mutat camionul fără acordul organelor de poliție. Medicul care a acordat victimelor ajutor a rela­tat că individul era preocupat doar de ștergerea urmelor accidentului. Hune­do­rea­nul a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare. (M.Gânju).

Pestişu Mic: Îndemn pentru accesarea sprijinului pentru cultivatorii de cartofi

Magdalena Șerban
Administrația publică din Pestișu Mic anunță cetățenii că printr-o Hotă­râre de Guvern a fost aprobată sche­ma pentru „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de cartof de consum”.

De știut:
Categoriile de fermieri cărora li se aplică sprijinul sunt producătorii agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător; producători agricoli per­soa­ne fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, respectiv producători agricoli persoane juridice. Bineînțeles, solicitanții trebuie să îndeplinească și anumte criterii cumulative de eligibilitate, mai exact: să dețină o suprafață cultivată cu cartof de consum de minimum 0,3 ha; să obțină o producție de minimum 15 tone/ha – din care să comercializeze cel puțin 6 tone/ha până la data de 29 noiembrie a anului de cerere; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primărie și să facă dovada producției realizate prin documente justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din car­ne­tul de comercializare). „Potențialii beneficiari trebuie să îndeplinească acele criterii de eligibilitate specifice și pot solicita ajutorul de minimis pentru producția de cartof de consum, în baza unei cereri însoțită de documente doveditoare, la Direcția pentru Agricul­tură Județeană Hunedoara până cel târziu în data de 15 iulie 2022 inclusiv, a anului de cerere. Informații supli­men­tare se pot obține de la compartimentul Agricol și Fond Funciar din cadrul Primăriei comunei Pestișu Mic, la numărul de telefon 0254/735.735 și de la Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara, la numărul de telefon 0254/217.453 sau 0254/218.555. Este o oportunitate pe care vă recomand să nu o ratați“, a spus Saul Daniel Dobruțchi (foto), primarul din Pestișu Mic. Trebuie precizat că resursele financiare nece­sare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă 15.000.000 lei, reprezentând echivalentul a maximum 3.000.000 euro și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dez­voltării Rurale pe anul 2022. Valoarea maximă care se acordă beneficiarilor este de 200 euro/ha, iar plata se efec­tuează proporțional cu suprafața efec­tiv cultivată. Valorificarea produc­ției se face până la data de 29 noiem­brie inclusiv, a anului de cerere. Verifică­rile în teren pentru identificarea culturii și evaluarea producției de cartofi se rea­lizează de echipe mixte, constituite din reprezentanți ai Direcției pentru Agri­cul­tură și ai APIA.

Spitalul din Hunedoara, din nou în prima poziţie


Magdalena Șerban
Recent, echipa Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu“ Hunedoara a fost completată cu doctorul Marius Manda, un tânăr chirurg specializat în chirurgie vasculară, ramură atât de căutată nu doar la nivel de județ, ci în mai multe zone ale țării. Medicul a ales să vină în sprijinul celor care suferă de afecțiuni din acest spectru medical, spunând pas posibilelor oferte externe.

În sfârșit, chirurgie vasculară în sistemul sanitar public!
De ani mulţi, bolnavii din județ care aveau nevoie de intervenții ce țin de chirurgia vasculară erau nevoiți să ape­leze la clinicile private pentru a se trata. Acum, aceşti pacienți se pot trata la spitalul din Hunedoara. Medicul Marius Manda (stânga) s-a născut la Râmnicu Vâlcea, a urmat Facultatea și rezidenția­tul la Timișoara, apoi a avut colaborări cu sistemul de Sănătate privat, dar și public, din vestul țării.
„Chirurgia vasculară este disciplina chirurgicală ce tratează bolile arterelor, venelor, a vaselor localizate la nivelul piep­tului, mâinilor si picioarelor – arte­relor gâtului, a aortei abdominale, a vene­le varicoase superficiale și mai tratează venele profunde ale membrelor. De asemenea, medicii specialiști în chirurgie vasculară pot să repare sau să trateze arterele îngustate (stenozate) sau înfun­date (ocluzionate) de excesul de coles­terol depus pe pereții acestora. Tratăm, totodată, vase dilatate anormal (anevris­me și tromboză ce afectează venele și arterele)”, a detaliat dr. Marius Manda. Legat de profilul pacientului vascular, acesta a precizat că bolile arteriale periferice și patologia specifică chirurgiei vasculare apar adesea la ”pacienții de vârsta înaintată, de peste 65 de ani ori mai mult, iar pacienții cu vârsta între 50 – 65 de ani prezintă multiplii factori de risc precum istoricul de fumat, diabetul zaharat, hipercolesterolemie/hipertrigli­ce­ridemie, hipertensiune arterială ori factori familiali sau factori de risc ere­ditari pentru boala arterială periferică. Prin urmare, devine esențial comporta­men­tul zilnic, conturat prin ce mâncăm, câtă mișcare facem și chiar cum gândim”.

Motivat de pierderea unui om drag
”Am ales chirurgia vasculară după ce o persoană dragă mie, ce a suferit o is­chemie acută la nivelul ambelor membre inferioare, a murit. Patologia nu a fost recunoscută la timp și, din nefericire am pierdut acel om drag. (…) Obiectivul meu este ca viețile acelor oameni ce dezvoltă astfel de patologii să nu se mai piardă prematur(…)”, a motivat tânărul chirurg vascular. Dat fiind faptul că zona de cercetare, în tandem cu teh­nologia, au o evo­luție dinamică, tehnicile medicale actuale tind spre proceduri minim-inva­zive, acesta constituind un avantaj major pentru pacient. ”De depar­te se poate constata că în chirurgia vas­culară tehni­cile de chirurgie endovas­culară sunt mi­nim invazive și oferă po­sibilitatea de a se interveni pe un număr mare de patologii vaculare. Acestea se caracterizează prin accesarea sistemului circulator printr-o puncție cu ajutorul unui ac la nivelul anu­mitor vase sangvine, iar prin intermediul acestor porți de intrare se poate naviga în interiorul vaselor arteriale sau venoase, putându-se trata la diferite niveluri diversele probleme. Cazurile pot fi tratate prin dilatări succesive ori prin montarea de stenturi”, a mai adăugat doctorul.

Într-o permanentă dezvoltare
„Rămânem consecvenți politicilor noastre de dezvoltare a spitalului, politici care presupun acțiune în două sensuri: primul ține de resursa umană (medici și personal medical – dedicați) și al doilea înseamnă aparatură medicală perfor­mantă, de ultimă generație. Prin adu­cerea doctorului Marius Manda reușim să diversificăm, în continuare, gama de servicii medicale oferite pacienților și să mărim adresabilitatea instituției noas­tre”, a declarat ­Radu Budae (foto dreapta), managerul unității medicale.

Iuliu Winkler: Nu vrem impozit progresiv!

Adriana Năstase
UDMR consideră că introducerea impozitării progresive în România se va putea face cu succes și va avea rezultatele scontate abia în momentul în care se va reuși digitalizarea și interconectarea sistemelor informatice ale fiscului și evidenței populației, a afirmat deputatul european Iuliu Winkler (foto) (UDMR, PPE), într-o conferință se presă susținută la Deva.

Poate fi un fiasco
”Săptămâna trecută, grupurile parlamentare ale UDMR, s-au reunit la sediul Parlamentului European din Bruxelles, într-o ședință condusă de președintele Kelemen Hunor. Am discutat inclusiv poziția noastră în ceea ce privește modificarea Codului fiscal. Am căzut cu toții de acord că nu vom agrea introducerea impozitului progresiv. Acesta presupune crearea unui sistem mult mai complex care, în lipsa unei digitalizări complete și a unei interconectări a sistemelor de colectare și de evidență a populației, se poate transforma într-un fiasco”, a declarat Winkler.
Potrivit europarlamentarului UDMR, trebuie, în primul rând, redusă evaziunea la TVA și o mai bună colectare a taxelor și impozitelor .”Este clar că avem nevoie de venituri la bugetul de stat. Banii trebuie căutați în două locuri. În evaziunea la TVA și în colectarea de impozite și taxe. (…) România deține două recorduri europene. Are cele mai mici încasări fiscale relativ la PIB. În România, se încasează doar 28 la sută din venituri fiscale. Aceasta înseamnă că sunt multe impozite și taxe care nu se încasează. Și tot România este țara cu cea mai mare diferență la încasarea de TVA. Avem aproximativ 33 la sută din TVA care nu se încasează”, a mai spus europarlamentarul.

Mărtinești: Cadastrarea gratuită, la zi

Magdalena Șerban
Una dintre cele mai harnice administrații publice, la capitolul funciar, este cea din Mărtinești. De fapt, chiar de când s-a dat startul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF), comuna a fost prima din judeţ care a reuşit finalizarea lucrării aferente celei dintâi etape.

Se face ordine
„Până la ora actuală, am predat oamenilor foarte multe extrase de carte funciară (CF), noi având continuitate în toate fazele programului de cadastrare gratuită care se desfășoară la nivel național. Recent, am semnat cu cei de la Oficiul Județean de Cadastru noul contract de finanțare, suma alocată fiind de 160.000 de lei. Știu că firmele de topografie zic pas multor primării din județ și din țară, dar avem norocul să nu întâmpinăm această problemă. Da, tariful per parcelă (în cazul nostru) este de puțin peste 100 de lei, iar volumul de muncă e mare, dar sunt și societăți care nu fug, la greu. Localităţile aparţinătoare au fost cooperativizate, iar titluri de proprietate au peste 95 la sută dintre cetăţeni. În domeniul public, şcolile, căminele culturale şi drumurile le avem intabulate. Au mai rămas de cuprins doar câteva obiective. Localnicii nu prea şi-au făcut intabulări. Nu ştiu dacă 20 la sută dintre aceştia au reuşit să-şi intabuleze terenurile şi casele. Costă mult. Legat de faptul că foarte multă lume nu are actele de proprietate aduse la zi, nefiind făcută succesiunea, este rezolvabilă şi o astfel de situaţie. Extrasul de carte funciară se eliberează pe numele persoanei căreia i-a fost emis titlul de proprietate, şi chiar dacă este decedată, actele se fac la notariat, de către membrii familiei”, a subliniat Adinel Botescu (foto), primarul din Mărtineşti. Lucrările se implementează în toate satele aparținătoare, iar emiterea CF-urilor va continua, pe măsură ce avansează etapizarea. „Avem nevoie de actele proprietarilor pentru acest demers, dar noi încă de la bun început am făcut tot posibilul să le obținem. Am mers noi la ei și am debutat cu luncile. Poate pe un deal, maximum două-trei familii au teren, dar într-o luncă sunt mai mulți, chiar dacă suprafețele poate sunt mai mici (3 arii, 5 arii, 10 arii, etc). Cei care nu locuiesc în comună au putut și pot trimite documentele prin poștă, fax, e-mail, adică prin diverse căi. Pe noi ne ajută enorm înregistrarea sistematică, fiind intabulate și drumurile vicinale, cu ocazia asta. Toată parcela e străbătută de astfel de drumuri de câmp. Poate revin axele prin care se pot accesa proiecte europene pentru pietruirea drumurilor de exploatație agricolă și s-ar nimeri, la fix”, a încheiat edilul. Amintim că Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost lansat în anul 2015, cu termen de finalizare în 2023. Bugetul total pentru cadastrarea gratuită este de peste 1,2 miliarde de euro. Ajutorul primit de primării de la ANCPI constă în fondurile de care dispune PNCCF – 900 de milioane de euro din veniturile proprii ale ANCPI și 312 milioane de euro fonduri europene, plus asigurarea părții de cofinanțare din partea unităților administrativ-teritoriale.

În ianuarie 1989, un fotbalist de primă ligă se sinucidea la Galați la câteva luni după ce o învingea pe Juventus Torino (1-0) în Europa, însă presa vremii nu scria nici măcar un rând despre tragedie. Șurian Borali (foto), fundaș dreapta cu peste 100 de meciuri în Divizia A, avea 28 de ani, scrie gsp.ro.

Origine tătară
7 septembrie 1988. O zi superbă de toamnă pe malul Dunării, la Galați, se termina cu o performanță istorică pen­tru fotbalul românesc. Oțelul – echipă antrenată de Cornel Dinu, dar constru­i­tă de Ioan Sdrobiș – o învingea uluitor pe Juventus Torino – campioana Europei cu doar 3 ani în urmă – în prima manșă din turul 1 al Cupei UEFA.
În acea după-amiază, fundaș dreapta pentru micuța echipă din România era Șurian Borali, un jucător de 28 de ani cu peste 100 de meciuri în prima ligă. În fața sa se afla Michael Laudrup, însă energicul fotbalist de origine tătară nu s-a făcut de râs în fața starului danez de la Mondialul din 1986.
Stilul său de joc e descris de Ioan Sdrobiș. Fostul antrenor a povestit o întâmplare dintr-o partidă de campionat:
„Cum era Negrilă (n.r. – fundașul dreapta al Craiovei Maxima) așa era Borali. Era un fotbalist de rasă. Așa erau fundașii pe vremea aia. Jucam un meci cu Sportul Studențesc. El era fundaș dreapta și-l avea adversar direct pe Stănici, o extremă foarte, foarte bună. Stănici juca în partea opusă, la Gelu Popescu. L-a luat puțin pe sus Gelu Popescu și Stănici s-a mutat pe partea lui Borali. Borali i-a băgat o alunecare, l-a aruncat în zgură, i-a băgat a doua alunecare. Iar în zgură. Praf l-a făcut. Arbitrul i-a dat galben. L-am întrebat după meci: «Băi, Șuri, ce ai avut cu Stănici de l-ai aruncat în zgură?». El îmi zice: «Băi, nea Nelule, păi el a venit de la Popescu la mine?! Mă crede mai prost ca el?!». Asta era atitudine de fotbalist. L-a cumințit pe Stănici”.
Borali și-a început cariera la Constanța, debutând pentru Farul în Liga 1 în 1977, în sezonul retrogradării. Fostul său coleg de la Farul, Constantin Gache, își amintește de el: „Era un băiat extraordinar, mai sentimental de fel. Am numai cuvinte bune și nu doar pentru că nu mai e printre noi. Mi s-a făcut pielea de găină când mi-am adus acum aminte. Era fotbalist bun, inteli­gent, la locul lui, te ungeai la inimă cu el”.
Revenit în prima ligă cu Farul în sezonul 1981-1982, Borali a fost titular în 31 de meciuri din 34, apoi s-a trans­ferat la Dunărea Galați cu care promo­va un an mai târziu din Divizia B. În ianuarie 1987, trecea la cealaltă echipă din oraș, Oțelul, cu care terminat se­zonul 1987-1988 pe locul 4 după Steaua, Dinamo și Victoria.
S-a spânzurat
cu frânghie din
ma­gazia clubului
În zilele următoare, colegii n-au mai dat de Borali. Sdrobiș susține că nu s-a prezentat la antrenamente, dar memoria îi joacă feste. Echipa era încă în pauza competițională:
„N-a venit o zi la antrenament, n-a venit a doua zi. Am întrebat băieții: «Ce se întâmplă, mă, cu Șuri?». Nu știau. S-au dus acasă, au sunat vreo jumătate de oră la ușă, n-a răspuns nimeni. Cu degetul au împins ochiul ăla magic și l-au văzut căzut din scaun și cu ștreangul de gât”
Marius Stan și Gelu Popescu au mers acasă la Borali și, îngroziți, și-au găsit colegul și prietenul spânzurat de lustră.
Sdrobiș povestește: „A avut un eșec în dragoste. A iubit o fată dintr-o familie de români, a cerut-o în căsătorie și ea n-a vrut din cauza părinților. S-a mai dus o dată la ea, chiar la serviciu, a întrebat-o dacă vrea, ea l-a refuzat. Părinții s-au opus, a fost război cu ei.
A venit la stadion, a luat o frânghie și s-a spânzurat. După ce a aflat de nenorocire, săraca magazinera a venit la mine și mi-a zis: «Domn’ profesor, de la mine a luat frânghia. A zis că îi trebuie pe balcon la nu știu ce»”.
Borali era musulman, iubita sa era creștin ortodoxă. Pentru părinți, căsă­toria copiilor era interzisă.
Gache, fostul coleg al lui Borali de la Farul, povestește: „Borali era tătar, ai lui nu l-au lăsat să se însoare. Problema asta puteam să o am și eu. Sunt machidon. Și la noi sunt discuții, dar
i-am zis lui taică-miu: «Tată, vezi că de însurat mă însor eu. Eu îmi aleg una pentru mine. Dacă vrei o nevastă pentru tine, însoară-te tu!» La mine a fost mai simplu pentru că eram creștini amândoi”.

Percheziții și în județ, la firme care fac proiecte pe bani europeni

Ieri, cei de la Par­chetul European (EPPO), condus de fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, au efectuat aproape 200 de percheziţii de amploare în Timiş, Arad, Mehedinți și Hunedoara, într-un dosar de fraudare a fondurilor europene.
Funcționarii de la ADR Vest, autoritatea publică unde au avut loc descinderi, au trebuit să prezinte docu­mentația de la șase societăți comerciale care au depus proiecte. Cinci proiecte au fost acceptate și unul respins. Sorin Maxim, șeful ADR Vest, a declarat că „scopul acestei vizite a fost acela de a identifica şi obţine documente privind finanţarea din fonduri europene a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiţii 2.1A-Micro­între­prinderi. Dintre acestea, cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins”. Și în județul nostru au fost percheziții la firme care fac proiecte pe bani europeni. (A.N.)

O femeie a cumpărat acest „căţel” dar, după 2 ani, a aflat adevărul halucinant: Ce animal e „câinele” ei, de fapt

O mamă a rămas șocată când a aflat că patrupedul adoptat (foto), despre care știa că este un cățe­luș, s-a dovedit a fi un animal pe cale de dispariție periculos.

Semnal de alarmă
Chinezoaica Su Yun a primit cu drag în familia ei ceea ce credea că este un pui de câine și l-a crescut timp de doi ani înainte să sune la un centru de salvare a animalelor sălbatice, când a început să meargă pe picioarele din spate.
O mamă a aflat cu mare surprin­dere că puiul de câine pe care îl adoptase era de fapt un urs negru.
Su Yun și familia ei au petrecut aproape doi ani cu ursulețul în casă înainte de afle adevărul des­pre rasa lui. Momentul când s-a ridicat un semnal de alarmă a fost atunci când animalul a început să meargă prin casă pe picioarele din spate.
Su Yun a explicat pentru presa din China că a cumpărat animalul când era în vacanță, crezând că este un câine din rasa Mastiff Tibetan.
„O cutie cu fructe și două găleți cu paste în fiecare zi. Cu cât creștea mai mult, cu atât semăna mai tare cu un urs. Îmi e cam frică de urși”, a spus femeia.

Pentru tratamentul unor afecțiuni
Bănuind că ceva nu este în re­gulă, Su Yun, care locuiește într-un sat din provincia Yunnan, a con­tactat echipa unui centru de salva­rea a animalelor pentru o a doua părere.
Echipa a identificat animalul și
i-a confirmat bănuielile femeii: „că­țelul” Mastiff Tibetan era de fapt un urs negru asiatic, cunoscut și ca ursul gulerat. El are blana de cu­loare neagră, mai rar brună, și pe piept are un segment de blană albă în forma literei U, care sea­mănă cu un guleraș, de unde și denumirea de „urs gulerat
Echipa a luat ursul, care ajunsese la peste 110 kilograme greutate, și l-a dus într-o rezervație unde a început să fie învățat să trăiască printre semenii lui.
Urșii negru asiatici sunt vânduți pe piața neagră și fost folosiți de mulți ani în medicina tradițională, dar și gastronomia asiatică. Un element chimic care se află în bila ursului este folosit pentru a trata o serie de afecțiuni, precum bolile de ficat în medicina tradițională.
Chiar dacă e o barbarie, creș­terea urșilor pentru extragerea bilei este o practică legală în China. Asta înseamnă că ursul este închis în condiții inumane și i se extrage bila, o procedură dureroasă, cât timp sunt în viață, arată sursa citată.

La Constanţa se vor acorda titlurile naţionale pe echipe ale junioarelor

Sala Sporturilor „Simona Amânar” din Constanța va fi luată cu asalt de 183 de gimnaste junioare. Cele mai mici dintre sportive vor participa, în perioada 29 iunie – 3 iulie, la Concursul Național pe categorii de vârstă (etapa finală), Campionatul Național pe Echipe și Individual al Junioarelor III și II, etapa a II-a, Seria competițională A și la Campionatul Național pe Echipe al Junioarelor I.

Pe echipe
Gimnaste cu vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani, de la Centrele Naționale Olimpice pentru Pregătirea Junioa­relor (CNOPJ) Deva, Constanța și altele, reprezentând 18 cluburi, vor fi prezente la competiția organizată de Federația Română de Gimnastică, DJTS Constanța și CS Farul. Astăzi este programat Concurs Național pe Categorii de vârstă, etapa finală, cu participarea la individual a gim­nastelor de la nivelul 4,5,6 și 7 com­pe­tițional. Vineri va fi concursul pe echipe la aceste nivele, pentru ca duminică să urmărim întrecerea din cadrul Campionatul Național pe echipe al Junioarelor de categoria I.

Fotbal Se cunosc echipele care sunt licenţiate pentru Liga secundă

Administraţia de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal a anunţat că 15 echipe au primit cer­tificatul pentru participarea în ediţia 2022-2023 a Ligii a II-a, printre aces­tea neregăsindu-se retrogradatele din primul eşalon Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni.

Așteaptă certificatul
Astfel, au primit certificatul pentru participarea în Liga a II-a următoarele cluburi (participante în Liga I şi Liga II-a în sezonul 2021-2022): CSM Politeh­nica Iaşi, FC Braşov Steagul Renaşte, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Unirea Constanţa, Csikszereda Miercurea Ciuc, CSC 1599 Şelimbăr, CSA Steaua, Metaloglobus Bucureşti, Unirea Dej, Ripensia Timişoara, Politehnica Timi­şoara, Unirea Slobozia, FC Buzău, Concordia Chiajna şi Dinamo Bucureşti.
De menţionat că Unirea Constanţa şi Politehnica Timişoara au retrogradat sportiv din Liga a II-a la finalul sezonului 2021-2022. Pentru cluburile partici­pan­te în ediţia 2021-2022 a Ligii a III-a, procesul pentru obţinerea certifica­tului de participare în Liga II-a (2022-2023) este în curs de desfăşurare. Cele cinci cluburi care au promovat în Liga a II-a şi care se vor alătura celor 15, dacă vor primi certificatul sunt Minaur Baia Mare, CSC Dumbrăviţa, CSM Slatina, Oţelul Galaţi şi Progresul Spartac Bucureşti.

Mesagerul Hunedorean – Stiri si informatii din judetul Hunedoara.

Exit mobile version
%%footer%%