Declaraţie politică a senatorului PNL Dorin Păran în Parlament: Agenţia de Valorificare a „Confiscărilor“

Domnule Preşedinte al Senatului,
Doamnelor şi Domnilor Senatori,
Observăm că de multă vreme se tergiversează înfiinţarea unei Structuri sau Agenţii, sau cum s-ar mai numi ea, pentru valorificarea bunurilor confiscate de către Instanţele Judecătoreşti de la persoanele care au hotărâri definitive în procesele penale.
Onor, Guvernul României al PSD, în stilul caracteristic, când vrea să nu facă ceva, atunci tot amână, se preface că se documentează etc., ba experţi străini, ba experţi români, ba nu mai ştiu cine, ca să se poată amâna cât mai mult, „justificat“, înfiinţarea acestei structuri.
De ce oare? Poate ca să arate ţării că se lucrează? Că e preocupat Guvernul de problemă, că…?
Această chestiune trebuia rezolvată de mult timp şi foarte simplu, în teritoriu, în judeţele României se putea gândi o structură formată din cinci persoane cu delegarea de la Direcţia de Finanţe Publice Judeţene, de la Tribunalul Judeţean şi câte o secretară. Iar în maximum 10 zile să fie aceste structuri operative. De asemenea, la nivel central, se putea înfiinţa o agenţie cu maximum 20 de oameni, tot aşa, cu delegare de la Ministerul de Finanţe şi de la Ministerul Justiţiei, structură care să supravegheze la bunul mers al activităţii structurii judeţene.
De altfel, ar putea să fie implicate şi Prefecturile judeţene în acest proces de valorificare a bunurilor, pentru că tot sunt instituţii ale guvernului PSD care veghează la bunul mers al problemelor în judeţele României.
Sigur că cetăţenii, populaţia, este interesată de condamnarea celor vinovaţi în justiţie, dar este şi mai interesată ca averile dobândite în mod fraudulos şi ilicit să fie valorificate, iar banii să ajungă în bugetul statului (sigur, o parte din aceşti bani să fie dirijaţi spre penitenciare şi restul spre bugetul statului).
Este adevărat că încă din decembrie 2014 s-a adoptat un Memorandum prin care spune că se înfiinţează o agenţie în subordinea Ministerului Justiţiei. Până acum, şi ne apropiem de sfârşitul lunii martie 2015, această agenţie nu funcţionează şi nu ştim nimic despre situaţia alcătuirii ei.
De altfel, ştim cu toţii că până acum, doar 5 până la 8 la sută din valoarea prejudiciilor totale ale hotărârilor judecătoreşti definitive, au fost recuperate de către ANAF, prejudiciile fiind din cauzele penale, aşa că este foarte, foarte mic gradul de recuperare în raport cu valoarea totală a sumelor pe care statul a trebuit să le recupereze de la cei condamnaţi definitiv.
Există şi varianta (practicată şi în alte ţări) ca valorificarea bunurilor sechestrate să fie executate încă din faza procesuală, ca să se evite devalorizarea bunului respectiv, iar în final să nu se mai poată recupera decât o infimă parte din prejudiciu. Sigur că, dacă persoana este declarată nevinovată, statul să-i restituie banii.
Doamnelor şi domnilor senatori, toate acestea sunt motiv de îngrijorare atât pentru cetăţenii României, cât şi pentru sistemul judiciar românesc, dar şi pentru cei din exterior, respectiv organismele Uniunii Europene. Practica internaţională ne arată că aceste Agenţii cu competenţe clare au cele mai bune rezultate în recuperarea prejudiciilor, de asemenea, crescând şi foarte mult eficienţa actului de justiţie.
Am vrut să trag un semnal de alarmă Guvernului PSD al României să se trezească din adormire şi să pună la treabă, cât mai rapid posibil, să facă funcţională această Agenţie de Valorificare.
Atenţie maximă şi la personalul care va „popula“ această agenţie, să nu ne trezim şi cu alte tipuri de fraude!
Vă mulţumesc!

Senator PNL, ing. Dorin Păran, Colegiul Orăştie -Brad -Simeria -Valea Mureşului

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

o zi ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

2 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

2 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

2 zile ago