Educatie si cultura

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare în această săptămână este cartea Londra. Biografia unui oraș, de Petre Ackroyd, apărută la Editura Trei, București, 2023.

Autorul ne poartă într-o călătorie istorică, geografică și imaginară prin metropola londoneză. Pendulând cu o ușurință uimitoare între prezent și trecut, ne călăuzește prin vremuri dominate de ciuma necruțătoare, incendii și inundații, crimă și pedeapsă, sex și spectacol. Aduce la viață pentru cititori străzile în continuă schimbare și ne arată ce sălășluiește dedesubtul și deasupra noastră. Biografia pe care Peter Ackroyd o face acestui oraș fabulos este la fel de bogată în detalii și emană la fel de multă vitalitate precum Londra însăși. Peter Ackroyd este o figură marcantă a culturii și literaturii engleze. Istoric, biograf, romancier, poet și jurnalist, și-a consacrat o mare parte a activității istoriei și culturii Londrei. Pentru romanele și biografiile dedicate unor mari personalități precum William Blake, Charles Dickens, T.S. Eliot, Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock sau Sir Thomas More, a fost recompensat cu nenumărate distincții, printre care Somerset Maugham Award, Whitbread Biography Award, Guardian Fiction Prize, iar în 1987 a fost nominalizat la Booker Prize. În 1984 a fost ales membru al Societății Regale de Literatură, iar în 2003 a fost numit Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.

„Vor exista anomalii și contradicții – Londra e atît de vastă și de neînfrînată, încît conține de toate -, la fel cum vor exista șovăieli și ambiguități. Dar vor fi și momente de revelație, cînd orașul va fi văzut adăpostind secretele lumii umane. Atunci este înțelept să te pleci în fața grandorii. Așadar, plecăm la drum cu nerăbdare, cu piatra de hotar indicînd înaintea noastră: Către Londra”– Peter Ackroyd

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

Mesagerul Hunedorean