BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc zvonerii pe la colţuri că unii primesc bani de la primării, chiar dacă sunt în conflict de interese. Cârcotaşii au aflat că un şef din zona noastră a putut să obţină pentru firma sa o sumă importantă, deşi legea nu-I permite acesgt lucru. Dar, cine mai ţine cont de litera legii, când sunt alte probleme mai grave pe acolo. Gurile rele spun că totul s-a aflat şi oamenii se distrează la cât de naivi, ca să nu spunem altfel sunt cei care au aprobat banii pentru an­ga­jatul cu pricina. Să spe­răm că omul nu a cheltuit toţi banii, pentru că sigur va gtrebui să-I dea înapoi.

 

Şuşotesc cârcotaşii pe aici că o duduie s-a su­părat aşa de tare pe a­mant, că s-a dus la ghi­ci­toare, să afle de la aceas­ta dacă omul o înşală sau doar i se pare ei. Femeie s-a dus hotărâtâ la ghi­ci­toare, iar ceea ce a aflat, spun zvonerii de serviciu a îngrozită. Nu numai că omul nu âi este fidel, dar mai are vreo două iubite pe lângă aceasta. E ade­vă­rat, domnişoarele sunt mult mai tinere ca duduia noastră, dar, orişicât, nu se face aşa ceva cu o doamnă.

Cum să atragem fonduri europene

Ieri, sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Hu­ne­doara a găzduit sesiunea de informare „Fon­duri europene pentru viitor”, organizată la iniţ­ia­tiva europarlamentarului Victor Negrescu, cu sprijinul PES activists Romania.
Evenimentul a avut ca scop prezentarea opor­tunităţilor de finanţare existente la nivel euro­pean, în planul de redresare şi rezilienţă şi în pro­gramele operaţionale, dar şi identificarea mec­anismelor de valorificare a acestora.
Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Ju­deţean Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a subliniat importanţa cunoaşterii tuturor mecanismelor prin care pot fi atrase fonduri nerambursabile în acest exerciţiu financiar al Uniunii Europene.
La această întâlnire au participat primari şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale din judeţul Hunedoara. (A. Năstase)

Prelevare de organe la Spitalul Judeţean Deva. Speranţe pentru bolnavi

Adriana Năstase

O nouă prelevare de organe – rinichi, ficat şi cornee, s-a încheiat marţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Deva, donatorul fiind o persoană de 63 de ani aflată în moarte cerebrală.

Recunoştinţă familiei donatorului
Intervenţia de prelevare a rinichilor a fost rea­lizată de o echipa de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Cluj Napoca, iar cea de pre­levare a ficatului a fost efectuată de o echipă medicală de la Spitalul Clinic Fundeni.
Totodată a fost prelevată şi corneea, care va ajunge la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.
„Ca de fiecare dată, ne înclinăm cu respect şi recu­noştinţă în faţa familiei care a fost de acord cu această deciziei dificilă, dar care a răspândit speranţa în sufletul altor suferinzi. Este un gest care deschide speranţa la viaţă pentru alţi bolnavi. Generozitatea familiei, efortul colectivului echipei medicale a secţiei ATI şi conducerea SJU Deva au pus în mişcare acest lanţ al vieţii”, a declarat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a felicitat echipa de medici care a dus la bun sfârşit această ope­ra­ţiu­ne dificilă, mulţumind, totodată, şi familiei donatorului.
„Ştiu că pentru familia celui care s-a stins a fost o decizie grea şi le mulţumesc apropiaţilor pentru gestul nobil prin care salvează alte vieţi. Dum­nezeu să-i mângâie în această încercare grea şi să-i răsplătească pentru generozitatea care să­deşte viaţă şi speranţă. Felicit echipa de medici pentru profesionalismul de care a dat dovadă!”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
SJU Deva este acreditat pentru activitatea de prelevare organe şi ţesuturi de către Ministerul Să­nătăţii – Agenţia Naţională de Transplant, din anul 2018. De atunci, la acest spital au fost efectuate 18 operaţii de prelevare de organe.

Şantajată de amant cu filmuleţe erotice

Maximilian Gânju

Femeia a fost ameninţată că va ajunge de râsul lumii, dar mai ales că soţul ei va afla de relaţia extraconjugală. În schimbul tăcerii i s-a cerut să plătească 7.000 de lei, dar să facă amor cu un alt bărbat. Victima s-a dus direct la poliţie.

Dependenţă emoţională
Poliţiştii au fost sesizaţi de femeia şan­tajată în vara anului trecut, iar în urma inves­tigaţiilor s-a ajuns imediat la suspecţi, doi bărbaţi din Hunedoara. Unul dintre ei, de 29 de ani, a fost amantul victimei. Celălalt, de 44 de ani, ar fi vrut să întreţină relaţii sexuale cu ea. Potrivit anchetei, iubitul secret al femeii, în cursul lunii iunie 2020, a ame­nin­ţat-o spunându-i că dacă nu va achita suma de 7.000 lei, reprezentând contravaloarea unor contracte de amanet, va posta pe reţe­lele de socializare un filmuleţ în care întreţine un act sexual cu el, dar îi va spune şi soţului ei de relaţie. Al doilea şantajist, prieten al tână­rului, a ameninţat-o că va posta şi el fil­muleţul compromiţător, dacă nu va accepta o relaţie de prietenie cu el. Procurorii au arătat că femeia a dezvoltat o dependenţă emo­ţio­nală faţă de tânăr, fapt dovedit de conver­sa­ţiile purtate prin mesajele aflate la dosar, în care victima îi declara că :”te-am iubit de prima dată când te-am văzut” ori”îl iubesc de nu mai pot”. De acest lucru a profitat in­di­vidul,”solicitându-i diferite sume de bani, bu­nuri şi servicii”, după cum mai reiese din do­sar. Femeia ar fi vrut să divorţeze şi să-şi re­facă viaţa cu noul iubit, însă a aflat că acesta este căsătorit şi că voia doar să profite de banii ei, pentru a-şi acoperi diferite datorii.

„Agăţată” pe Facebook
La scut timp a intrat pe fir şi amicul tâ­nărului, bărbatul de 44 de ani. Acesta a con­tactat-o pe Facebook şi i-a cerut prietenia. ”Deşi nu îl cunoştea, persoana vătămată i-a dat acceptul, iar în discuţiile pe care le-au avut inculpatul i-a făcut avansuri şi com­pli­mente dând de înţeles că doreşte să întreţină cu aceasta acte sexuale. (…) Văzând că nu cedează insistenţelor lui, inculpatul şi-a schimbat radical atitudinea faţă de persoana vătămată începând să-i trimită nenumărate mesaje prin care îi dădea de înţeles că va divulga soţului ei relaţia amoroasă avută cu inculpatul (…) dacă nu acceptă o relaţie cu el”, se arată în anchetă. Cei doi indivizi au fost acuzaţi de şantaj şi trimişi în judecată la Judecătoria Deva. Instanţa l-a condamnat pe tânărul de 28 de ani la doi ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj, iar celălalt inculpat a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Proxenet căutat în Italia, săltat la Petroşani

Poliţiştii din Petroşani au organizat o ac­ţiune de prindere a bărbatului, după ce au aflat că s-ar afla în capitala Văii Jiului. ”
Poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Pe­tro­şani şi cei ai Serviciului Investigaţii Cri­minale au efectuat o acţiune pe raza mu­ni­cipiului Petroşani, în urma căreia a fost de­pistat un bărbat în vârstă de 45 de ani, pe numele căruia a fost emis, de către auto­ri­tăţiile statului italian, un mandat european de arestare, solicitându-se extrădarea sa. Din cuprinsul semnalării, rezultă că băr­ba­tul este cercetat de autorităţile italiene pentru fapte ce se regăsesc în legea penală română ca infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat şi proxenetism”, a informat IPJ Hunedoara. Procurorii Par­che­tului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au decis reţinerea individului pentru 24 de ore şi au cerut magistraţilor arestarea pro­vi­zorie, în vederea predării către autorităţile judiciare italiene. (M.Gânju)

Septuagenarul austriac condamnat pentru viol, arestat preventiv

Austriacul în vârstă de 70 de ani era că­utat ­de autorităţile judiciare austriece pen­tru constrângere agravată, viol şi vătămare corporală.
Iniţial, bărbatul a fost plasat în arest la do­miciliul său din Geoagiu, însă Curtea de Apel Alba Iulia a revocat măsura înlocuind-o cu arest preventiv şi extrădarea către sta­tul care a solicitat acest lucru. Bărbatul a fost condamnat definitiv în anul 2015 la 7 ani de închisoare, pe motiv că şi-a ame­nin­ţat soţia cu exercitarea de acte de violenţă şi a lovit-o cu pumnul în zona feţei, cons­trân­gând-o să întreţină cu acesta un act se­xual, precum şi acte sexuale orale şi anale.

Fapte petrecute în urmă cu zeci de ani
Anchetatorii austrieci au probat că in­dividul, în perioada 1988 – 1989 şi bătut fosta soţie şi a obligat-o să-i satisfacă fan­te­ziile sexuale. Calvarul femeii a durat până în aprilie 2004, perioadă în care a forţat-o, res­pectiv a încercat să o forţeze de mai multe ori, să aibă contact sexual oral şi anal cu el. Magistraţii din Alba au decis zilele trecute ca austriacul să fie extrădat până în 06.07.2021, perioadă în care se va afla sub arest preventiv. Vogt Manfred a fost prins de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Cri­minale şi cei ai Poliţiei Staţiunii Geoagiu luna trecută. (M. Gânju)

Pui de bâtlan salvat de poliţişti

Puiul de pasăre nu putea zbura şi ar fi murit de foame sau sfâşiat de câini. A fost descoperit de proprietara unei gospodării din Lăpugiu de Jos, care a sunat la 112.
„Poliţiştii au fost sesizaţi prin Serviciul Apeluri de Urgenţă 112 de o tânără din co­muna Lăpugiul de Jos cum că a găsit lângă gardul casei sale un pui de pasăre ce părea a fi în pericol, întrucât nu putea să zboare şi risca sa fie atacat de câini. În cel mai scurt, timp la faţa locului s-au deplasat poliţiştii, dar şi cei ai Biroului pentru Protecţia Animalelor, care au stabilit că pasărea apar­ţine speciei stârc cenuşiu (bâtlan) şi că se afla într-o stare precară de sănătate, fiind subnutrită şi neputând să zboare”, infor­mează IPJ Hune­doa­ra. Poliţiştii au preluat pasărea şi au în­cre­dinţat-o reprezentanţilor unei asociaţii pentru protecţia acestor exem­plare, care îi va acorda toate îngrijirile necesare. (M.G.)

A dat radarul peste cap

Un şofer de 37 de ani, din Peştişul Mic a fost prins circulând cu dublul vitezei maxime admise pe raza unei localităţi. În urma veri­fi­cărilor efectuate de poliţiştii rutieri s-a des­co­perit că nu era singura lui abatere, astfel că s-a ales cu un dosar penal.
„Poliţiştii au înregistrat cu aparatul radar un autoturism care se deplasa cu viteza de 92 km/h, în localitatea Cristur (pe D.J. 687, limita de viteză fiind în zonă de 50 km/h). Auto­turismul a fost oprit în trafic (…) iar în urma verificărilor efectuate, s-a constata că băr­batul avea permisul de conducedre sus­pen­dat”, precizează IPJ Hunedoara. Pe lângă dosarul penal, şoferul va trebui să achite şi amenda pentru viteză. (M.G.)

Prefectul, în vizită la ArcelorMittal Hunedoara

Ieri, prefectul de Hunedoara, Călin Marian, a fost într-o vizită de lucru la ArcelorMittal Hu­ne­doara. Prefectul vrea să afle despre acti­vi­tatea principalelor companii din judeţul Hune­doara şi, mai ales, cum pot fi acestea sprijinite pentru a putea fi competitive.
Managerii firmei au prezentat evoluţia din ultimii 10 ani şi proiectele de modernizare a procesului de producţie pentru următoarea perioadă. Potrivit acestora, eficientizarea activităţii şi planul de investiţii depind în mare măsură de rezolvarea principalelor probleme: creşterea preţului la energie electrică şi gaz metan precum şi lipsa forţei de muncă. Pre­fectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Ma­rian, a transmis conducerii „ArcelorMittal” că vor fi sprijiniţi pentru ca aceste impedimente să fie depăşite. „Pentru mine, în calitate de pre­fect, este foarte important ca planul de investiţii să fie dus la bun sfârşit, mai ales că producătorul hu­nedorean de oţel colaborează cu firme lo­cale pentru diferite proiecte in­dustriale şi tre­buie să fie competitiv pe piaţa de profil. Pro­ble­ma lipsei forţei de muncă ar pu­tea fi parţial re­zol­vată prin implicarea insti­tu­ţiilor ministerului muncii, a şcolii şi a auto­ri­tăţilor locale, cu spri­jinul nostru, al Instituţiei Pre­fectului. Sprijinim mediul economic hu­ne­do­rean,” a precizat Călin Petru Marian. (A. Năstase)

Cosmin Rădescu vrea să revină la conducerea teatrului din Petroşani

Adriana Năstase

Luna trecută, managerul Teatrului Dra­ma­tic „I.D. Sîrbu” din Petroşani a fost con­ce­diat pentru nu s-a prezentat la evaluare. Cei de la Consiliul Judeţean din Petroşani au reziliat contractul lui Cosmin Rădescu (foto), la recomandarea comisiei de evaluare.

Nu s-a prezentat la evaluare
„Recomandarea comisiei de evaluare a fost transpusă în dispoziţia Preşedintelui Con­siliului Judeţean Hunedoara nr.139/ 20.05.2021, iar contractul de management a fost reziliat începând cu data de 21 mai 2021”, se arăta în comunicatul de presă al CJ Hunedoara.
Reprezentanţii instituţiei susţin că ma­na­gerul nu a participat la a doua etapă a eva­luării care a fost programată pe 19 mai.
„Prin Decizia nr. 509/2021 a Curţii de Apel Alba Iulia pronunţată în dosarul nr. 4111/97/2020, a rezultat fără echivoc obli­gaţia managerului Teatrului Dramatic „I.D. Sîrbu” din Petroşani de a se supune eva­luării anuale pe de-o parte, precum şi obli­ga­ţia autorităţii publice de a efectua eva­luarea anuală conform normelor legale în vigoare. Având în vedere faptul că, în lipsa ne­justificată (absent) a managerului la etapa a doua a evaluării, respectiv la sus­ţi­nerea interviului din data de 19 mai 2021, mem­brii comisiei de evaluare nu au putut sta­bili un rezultat final, recomandarea co­mi­siei de a fost de încetare a manage­men­tului, respectiv rezilierea contractului înche­iat cu domnul Cosmin Rădescu”, au explicat cei de la Consiliul Judeţean.
Cosmin Rădescu a atacat, din nou, în in­stanţă, decizia de concediere. Astfel, mâine, 17 iunie, pe rolul Tribunalului Hunedoara se judecă solicitarea fostului manager de suspendare a actului administrativ prin care a fost eliberat din funcţie. Dacă magistraţii decid că Rădescu trebuie repus pe post, atunci el va reveni la conducerea teatrului până la judecarea fondului procesului.
În prezent, teatrul este condus de Cosmin Vasile.

Vaccinarea contra Covid se prăbuşeşte! În judeţ, ritmul a scăzut aproape la jumătate

Adriana Năstase

Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comi­te­tului Naţional de Coordonare a Activităţilor pri­vind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunţat ieri că s-a finalizat eva­luarea eficienţei centrelor de vaccinare fixă. El a afirmat că mai multe centre de vaccinare vor fi închise sau vor avea programul modi­fi­cat din cauza numărului redus de persoane care se imunizează.

Mai puţine centre
Ca urmare, autorităţile au decis să închidă mai multe centre de vaccinare, să modifice pro­gramul de funcţionare sau să reducă din numărul de fluxuri.
„În urma propunerilor primite de la DSP-uri în 11 centre de vaccinare activitatea va fi sis­tată temporar. Se reduce programul de lucru în 127 de centre de vaccinare şi sunt închise 70 de fluxuri din centre de vaccinare care a­veau peste trei sau patru fluxuri la care ac­ti­vitatea era redusă. La nivelul fiecărui centru de vaccinare va fi afişat programul de lucru. Va fi actualizat programul centrului de vac­ci­nare în platforma naţională de programare a vaccinarii”, a spus Gheorghiţă în cadrul unei conferinţe de presă.
În judeţ, potrivit directorului executiv al Di­rec­ţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Se­bas­tian Mezei, până în prezent, au fost ad­mi­nistrate 170.000 de doze de vaccine contra Covid. Sebastian Mezei a declarat pentru MESA­GERUL HUNEDOREAN că, din această lună, ritmul vaccinărilor a scăzut cu 40 la sută. Toate centrele sunt evaluate pentru a se vedea care mai rămân funcţionale şi care vor fi închise.
Pe de altă parte, medicul Gheorghiţă, acest Nos­tradamus al României, a început să-I sperie déjà pe români, ameninţând cu valul 4 al pandemiei de coronavirus. Astfel, Valeriu Gheorghiţă susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare.

Cupa României la aeromodelism, la Simeria, în acest weekend

La sfârşitul acestei săptămâni se va des­fă­şura, pe platoul din apropierea oraşului Si­me­ria, tradiţionala competiţie de aeromodele, Cupa României. Au confirmat participarea sportivi de la cluburile aeronautice din Pi­teşti, Ploieşti, Cluj Napoca, Galaţi, Brad, Hu­ne­doara, Deva, Tg. Mureş, Odorheiul Se­cu­iesc, Satu Mare, Salonta şi Cristurul Se­cu­iesc.

Va fi Campionatul Mondial
Se va evolua la probele de planoare pro­fe­sio­nale F1 A, atât la seniori cât şi la cele două secţiuni ale juniorilor .
Organizatorii ne-au comunicat că la pro­be­le de seniori şi juniori vor evolua şi com­po­nenţii loturilor naţionale. Va fi prezent aici şi campionul mondial en-titre, brădeanul Aure­lian Brînzoi, acum maestru emerit al spor­tu­lui, legitimat la CSA Aurul Brad.
Competiţia programată la finalul acestei săptămâni se va desfăşura după următorul program: vineri 18 iunie- antrenamentele oficiale, sâmbătă 19 iunie -între orele 8 -15 proba de planoare profesionale F1 A, de la ora 18 la 20 sunt programate probele de baraj, fly-off, iar la ora 21 este programată festivitatea de premiere.
Există în program şi o rezervă penntru aceas­­tă competiţie, pentru ziua de duminică, când între orele 8 şi 14 se pot desfăşura întrecerile restante din prima zi. Ca de obicei, or­ganizatorii pregătesc premii deosebite pentru sportivii de pe podiumul de premiere iar noi completăm această ştire cu informaţia că la începutul lunii iulie pe acelaşi am­pla­sa­ment de la Simeria se vor desfăşura între­ce­rile Cam­pionatului Mondial de aeromodelism.

Final de campionat cu victorie

Echipa de rugby Ştiinţa Petroşani a în­cheiat turul de campionat al Diviziei Naţio­nale de Seniori (D.N.S.), cu o victorie obţi­nută în deplasare, la C.S.U.Alba-Iulia. A fost o etapă a oaspeţilor, pentru că aceş­tia au învins în deplasare în toate cele pa­tru meciuri disputate. Victoria rugbiştilor din Valea Jiului a fost clară, scorul final 8-67(3-33) stabilind o diferenţă de 59 de puncte, între cele două echipe comba­tante.
Pentru Ştiinţa Petroşani au marcat: Răzv.Barbu (4 eseuri+5 tr.), Ghiarasim (1 eseu), Borş (1 eseu+1 tr.), Olteanu (1 eseu), Matei (1 eseu), Savu (1 eseu), Corta (1 eseu).
Echipa din Petroşani a evoluat în for­mula: V.Popa, Vâlceanu, Jerebie-A.Barbu, O.Popa-D.Ivan, Ghiarasim, Baraulea-Croi­toru, Borş-Roman, Matei, I.Tudor, Curta-Răzv. Barbu. Au mai jucat: Virag, Olteanu, Ciule, Buturugă, Savu, antrenor Al. Lupu.

Finalele de la Wimbledon, cu spectatori în tribune

Organizatorii Turneului de Grand Slam de la Wimbledon, All England Club, au anun­ţat că finalele de simplu ale turneului se vor desfăşura cu tribunele la capacitate maximă pe terenul central.
Finalele de simplu de la Wimbledon vor fi primul eveniment sportiv în are liber din Regatul Unit în care publicul va avea acces total începând de la startul pandemiei de coronavirus, la începutul anului trecut.
All England Club a precizat că, în urma co­laborării cu guvernul, autorităţile sani­tare şi autorităţile locale din Merton, tur­neul va începe, 28 iunie, publicul având ac­ces în tribune până la o capacitate de 50 la sută, iar finalele de simplu se vor disputa la o capacitate de 100 la sută, de 15.000 locuri, pe Central Court. Decizia intervine în pofida anunţului premierului Boris John­son, privind amânarea ultimei faze a rela­xării restricţiilor pentru 19 iulie.
Turneul de la Wimbledon a fost anulat în 2020, pentru prima oară de la Al Doilea Război Mondial, din cauza COVID-19.

Calificarea la Olimpiadă, văzută ca o mare realizare

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a declarat că pentru boxul românesc ca­lificarea pugiliştilor Cosmin Petre Gîr­leanu şi Claudia Maria Nechita la Jocurile Olim­pi­ce de la Tokyo reprezintă o realizare im­por­tantă.

Doar un român a câştigat aurul la box la Olimpiadă
Novak i-a felicitat pe sportivi pentru cali­fi­care şi le-a urat succes la Tokyo. “Dubla cali­fi­care la Jocurile Olimpice a lui Cosmin Petre Gîrleanu şi a Claudiei Maria Nechita este o realizare importantă, mai ales că vine la fina­lul unei perioade dificile. Boxul a fost unul dintre sporturile cele mai afectate de pan­demie, dar iată că nu v-aţi descurajat. În condiţii normale, probabil că am fi avut cel puţin încă o calificare la box, dar cel mai important este că vom fi prezenţi la Tokyo. Vă mulţumim pentru eforturile făcute şi feli­citări sportivilor, antrenorilor, Federaţiei Române de Box şi tuturor celor care au pus umărul la aceste calificări. Boxul românesc a fost prezent la Jocurile Olimpice cu trei excepţii şi a obţinut până acum o medalie de aur, 9 de argint şi 15 de bronz. Ultima me­dalie a fost câştigată în 2004, iar la ediţia precedentă a Jocurilor am avut un singur reprezentant. Cu doi reprezentanţi acum, boxul românesc are o şansă în plus. Sper ca atunci când vor urca în ring, ei să se gândească la Nicolae Linca, singurul boxer român medaliat cu aur la Jocurile Olimpice (n.r. – 1956). Mult succes la Tokyo”, a afir­mat ministrul.
Sportivii Cosmin Petre Gîrleanu şi Claudia Maria Nechita, antrenorii lor şi preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea, au primit diplome din partea MTS. La rândul său, Eduard Novak a primit cadou o pereche de mănuşi galbene cu autografele celor doi sportivi şi a fost invitat la sala de box. “Am urcat o dată în ring şi pot să spun că boxul la televizor e mult mai uşor”, a spus Novak.
“Cât mai repede voi ajunge şi la antre­na­men­tele boxerilor. Îmi place să mă duc să îi văd pe sportivi, am fost deja la scrimă, la hand­bal, la canotaj, mă pregătesc să merg şi la judo. Mi-ar plăcea ca după Tokyo să stau în fiecare zi să premiez sportivii. Asta ar însemna că am avea rezultate foarte bune”, a precizat Eduard Novak.

A câştigat 90.000 de dolari la şah

Jucătorul azer Şahriar Mamediarov este cel care a fost desemnat câştigătorul tur­ne­ului de şah Superbet Chess Classic Roma­nia 2021, din cadrul Grand Chess Tour de la Bucureşti. El a primit din partea or­ga­ni­za­to­rilor un premiu în valoare de 90.000 de dolari.
Jucătorii români Bogdan Daniel Deac şi Constantin Lupulescu au ocupat locurile 7, respectiv 9, în clasamentul final al con­cur­sului.
Mamediarov a declarat că a întâlnit la Bu­cureşti oameni minunaţi, prietenoşi şi că va reveni la astfel de turnee organizate în România. Trofeul de câştigător i-a fost în­mânat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care s-a arătat un iubitor şi practicant al acestui sport al minţii.
Preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Iacoban, i-a felicitat pe jucătorii ro­mâni care au participat la acest turneu şi care au demonstrat că pot face faţă liderilor mondiali ai şahului.”Mulţumim tuturor celor care au făcut posibil ca acest turneu să aibă loc aici la noi, în România. Felicit toţi jucă­torii, dar în special pe jucătorii noştri, pe ro­mânii, care, iată, că au demonstrat încă o dată că pot face lucruri extraordinare şi că se pot bate în şah cot la cot cu liderii mon­diali. Felicitări tuturor care s-au ocupat de organizare”, a afirmat Iacoban.
Turneul a fost dotat cu premii de 325.000 de dolari.

Stabilirea rezidenței fiscale pentru persoane fizice

Pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Ghiduri curente și alte materiale informative, a fost publicat în data de 24.02.2021, Ghidul actualizat privind stabilirea rezidenței fiscale pentru persoane fizice .

În cele ce urmează, prezentăm , succint , principalele informații conținute în ”Ghid” – cu mențiunea că acesta se adresează persoanelor fizice rezidente/nerezidente care părăsesc/sosesc în România și în cazul cărora este necesară stabilirea/modificarea rezidenței fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obținute .

 

1.Criterii de stabilire a rezidenței persoanei fizice potrivit convenției de evitare a dublei impuneri:

Dacă o persoană fizică este considerată rezidentă atât în România, cât și într-un stat semnatar al convenției de evitare a dublei impuneri, rezidența persoanei fizice se stabilește astfel:

a)Persoana fizică este considerată rezidentă numai a statului în care are domiciliul, respectiv locuința permanentă aflată la dispoziția sa. O locuință se consideră permanentă dacă este proprietatea personală a persoanei fizice, dacă aceasta este închiriată de persoana respectivă sau dacă rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa.

b)Dacă persoana deține o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în ambele state, este considerată rezidentă numai a statului în care își are centrul intereselor vitale, respectiv în statul cu care relațiile sale personale și economice sunt mai apropiate.

Dacă o persoană fizică deține o locuință într-un stat semnatar al unei convenții de evitare a dublei impuneri încheiate cu România și deține la dispoziția sa și o locuință în România în timp ce o păstrează pe prima, faptul că păstrează prima locuință în statul în care a locuit preponderent, unde a muncit și unde se află familia sa și toate proprietățile sale poate, împreună cu alte elemente, să demonstreze că persoana respectivă și-a păstrat centrul intereselor vitale în celălalt stat, și nu în România.

Același criteriu de stabilire a centrului intereselor vitale este folosit în mod corespunzător și pentru persoanele fizice rezidente care părăsesc România.

Prin centrul intereselor vitale se înțelege locul de care relaţiile personale şi economice ale persoanei fizice sunt mai apropiate.

c)Dacă nu poate fi determinat statul în care persoana are centrul intereselor vitale sau dacă respectiva persoană nu deține o locuință permanentă aflată la dispoziția sa în niciunul dintre state, se consideră că este rezidentă a statului în care aceasta locuiește frecvent. Astfel, se vor avea în vedere șederile pe care le are persoana respectivă în toate locurile din același stat;

d)Dacă persoana locuiește în mod obișnuit în ambele state sau nu locuiește în niciunul dintre ele, se va considera că persoana respectivă este rezidentă a statului a cărui naționalitate/cetățenie o are.

e)Dacă persoana are naționalitatea/cetățenia ambelor state sau nu are naționalitatea/cetățenia niciunuia dintre ele, autoritățile competente ale statelor contractante vor rezolva această problemă pe cale amiabilă la nivelul acestora, potrivit articolului „Procedura amiabilă” din convenția de evitare a dublei impuneri.

2.Sosirea pe teritoriul României a persoanei fizice nerezidente

  1. a) Elemente care atestă rezidența în România:

Principalele elemente care sunt luate în considerare pentru stabilirea rezidenței,potrivit Codului fiscal, sunt:

– domiciliul în România;

– locuința permanentă din România a persoanei fizice, locuință care poate fi în proprietate sau închiriată sau care rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa;

– centrul intereselor vitale amplasat în România;

– persoana fizică este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Alte elemente care sunt luate în considerare la stabilirea rezidenței în România sau în statul străin, dar numai împreună cu elementele menționate mai sus :

– autovehicul înregistrat în România/statul străin;

– permis de conducere emis de autoritatea competentă din România/statul străin;

– pașaport emis de autoritatea competentă din România/statul străin;

– persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale din România/statul străin în toată perioada în care stă în străinătate/România;

– persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România/statul străin în toată perioada în care stă în străinătate/România.

Dacă o persoană fizică nerezidentă nu face dovada rezidenței într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau este rezident al unui stat cu care România nu are încheiată convenție și îndeplinește condițiile de rezidență prevăzute de lege3, se va considera că este rezident în statul român.

În acest caz, persoana respectivă are obligație fiscală integrală în România, fiind supusă impozitului pe venit pentru venitul obținut din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care aceasta devine rezidentă în România, acesteia fiindu-i eliberat la cerere certificatul de rezidență fiscală .

 b)Stabilirea rezidenței de către organul fiscal central competent la sosirea persoanei fizice în România

Persoanele fizice care sosesc în România și au o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat, au obligația completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”.

Persoanele fizice nerezidente trebuie să înregistreze chestionarul la organul fiscal central

competent, în 30 de zile de la împlinirea termenului de 183 de zile de prezență în România.

Persoana fizică nerezidentă care are centrul intereselor vitale amplasat în România este supusă impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu prima zi în care declară că centrul intereselor vitale se află în România.

Persoana fizică nerezidentă care este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat este supusă impozitului pe venit pentru veniturile obținute din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu prima zi a sosirii în România.

c)Stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice care părăsesc România

Principalele elemente care sunt luate în considerare pentru stabilirea rezidenței unei persoane fizice care părăsește România:

– domiciliul din România;

– locuința permanentă din România a persoanei fizice, locuință care poate fi în proprietate sau închiriată ori care rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa;

– centrul intereselor vitale amplasat în România;

– persoana fizică pleacă din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

Alte elemente care pot fi luate în considerare la menținerea rezidenței în România, dar numai împreună cu elementele menționate mai sus:

– autovehicule înregistrate în România/statul străin;

– permis de conducere emis de autoritățile competente din România/statul străin;

– pașaport emis de autoritățile competente din România/statul străin;

– persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale din România/statul străin în toată perioada în care stă în străinătate/România;

– persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România/statul străin pe parcursul perioadei în care stă în străinătate/România.

Persoanele fizice rezidente în România, precum și persoanele fizice nerezidente care au avut

obligația completării „Chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în

România”, care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate

care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, au obligația

completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea

din România”.

Formularul trebuie înregistrat cu 30 de zile înaintea plecării din România, la organul fiscal central competent unde persoana fizică își are domiciliul fiscal, respectiv unde a înregistrat „Chestionarul pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”, dacă persoana în cauză nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuinței permanente, după caz.

3.Situații privind rezidența/impozitarea veniturilor în cazul persoanelor fizice rezidente române precum și a persoanelor fizice nerezidente

Precizări referitoare la persoanele fizice rezidente române:

Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, va completa formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” înaintea deplasării în străinătate, cu informațiile cunoscute la data completării.

Dacă ulterior înregistrării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, obține documentul/certificatul care atestă schimbarea rezidenței într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri, aceasta completează un nou formular cu informațiile actualizate, la care anexează documentul/certificatul de rezidență fiscală emis de autoritatea competentă a statului care o consideră rezident, în vederea aplicării prevederilor convenției.

Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, continuă să fie considerată rezidentă în România, având obligație fiscală integrală până la data schimbării rezidenței potrivit convenției de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul străin.

Precizări referitoare la persoanele fizice nerezidente:

Persoana fizică nerezidentă care a avut obligația completării „Chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România” și a obținut pe perioada șederii în România rezidența în România, completează la plecarea din România numai „Chestionarul pentru stabilirea rezidenței a persoanei fizice la plecarea din România” și nu va mai face dovada schimbării rezidenței fiscale într-un alt stat. Persoana fizică este considerată rezidentă în România până la data la care părăsește România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.

 

Societatea TVG TAX AUDIT S.R.L.

Societate de consultanță fiscală

Societate de audit financiar