Categories: Actualitate

11.000 de mineri riscã somajul

02 MINERI.02 MINERI.

Dana Istudor

Luna august a acestui an pare a fi piatra de încercare a mineritului din Valea Jiului, iar sindicatele miniere nu văd decât un dezastru social dacă unităţile miniere se vor închide, aşa cum arată previziunile cele mai sumbre.
E nevoie de un plan urgent de redresare
Minerii sunt în pericol de a rămâne pe drumuri, fără a avea o altă alternativă la a-şi câştiga pâinea zilnică. Compania Naţională a Huilei va mai avea fonduri pentru salarii şi achiziţionarea de materiale necesare extragerii huilei pentru circa două luni de zile, iar în prezent, se chinuie să asigure minimul necesar în subteran, astfel încât minerii să nu lucreze cu mâinile goale. Situaţia este generată, în primul rând de lipsa unui buget de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, deşi suntem la jumătatea lui 2009, iar sindicatele cred că sfârşitul activităţii extractive este aproape, dacă nu este pus în aplicare un plan rapid de redresare economică.
În luna august ar putea apărea, după modelul CNLO, mineri trimişi în şomaj tehnic, iar apoi, mai grav, disponibilizări colective. „Putem vorbi de un dezastru social, putem vorbi de neîncasarea salariilor de la începutul lui august. Va fi o mare problemă şi vreau să atrag atenţia şi Ministerului Economiei că lucrurile stau extrem de delicat şi trebuie luată o decizie rapid în ceea ce priveşte această zonă”, declară preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacataş. În prezent, producţia zilnică de huilă este diminuată cu cel puţin 20-25 la sută, din lipsa materialelor, dar mai ales, din cauza evenimentului periculos produs vineri la mina Lupeni. Producţia de cărbune a fost diminuată cu circa 1.200 de tone pe zi, după ce locurile de muncă unde a avut loc aprinderea de metan au fost închise. Conducerea Companiei Naţionale a Huilei Petroşani a refuzat, ieri, orice comentariu în acest sens.

AddThis Website Tools
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Pestişu Mic: Sănătatea comunităţii, evaluată GRATUITPestişu Mic: Sănătatea comunităţii, evaluată GRATUIT

Pestişu Mic: Sănătatea comunităţii, evaluată GRATUIT

Magdalena Șerban Mediul rural nu beneficiază de ace­leași condiții pe care le are aproape urbanul.…

16 ore ago
Oamenii din Hărău merită respect! Nu tăiaţi viitorul unei comunităţi!Oamenii din Hărău merită respect! Nu tăiaţi viitorul unei comunităţi!

Oamenii din Hărău merită respect! Nu tăiaţi viitorul unei comunităţi!

Primarul comunei Hărău, Lucian Albu Weber (foto), este nemulțumit, și pe bună dreptate, după ce…

16 ore ago
Un român controlează zăcămintele de metale rare pe care Donald Trump le vrea din GroenlandaUn român controlează zăcămintele de metale rare pe care Donald Trump le vrea din Groenlanda

Un român controlează zăcămintele de metale rare pe care Donald Trump le vrea din Groenlanda

Frank Timiș (foto), un antreprenor cunoscut în România mai ales datorită implicării în proiectul de…

16 ore ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Emil Părău, afacerist din Lupeni Pentru că a realizat cu fonduri proprii un Aqua Park…

16 ore ago
Gura lumiiGura lumii

Gura lumii

Vorbesc bârfitorii că mai mulți șefi de organizații locale din politica dintre Jiuri s-au întâlnit,…

16 ore ago
Președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, scrisoare deschisă adresată premieruluiPreședintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, scrisoare deschisă adresată premierului

Președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, scrisoare deschisă adresată premierului

Am trimis Guvernului României, prim-ministrului Ilie Bolojan, o scrisoare deschisă în care semnalez că măsurile…

16 ore ago