ActualitateFlash

„Nesimţire în Parcul Naţional Retezat”

 

gunoaie retezat

Nicolle Ebner

Trei remorci pline cu gunoi au lăsat în urma lor turiştii de ocazie, veniţi cu maşinile la Poiana Pelegii. Rangerii Parcului Naţional Retezat (PNR) spun că şi Retezatul, fără voia lui, le va face un cadou: urşii gunoieri, care vor veni să-şi ceară drepturile, sfâşiind corturile turiştilor, pentru a ajunge la rucsacii cu mâncare.

Mârlanul de iarbă verde

E greu să te descurci cu cete de oameni beţi, puşi pe chef şi distrugeri, spun rangerii Parcului Naţional Retezat (PNR), care, cu mari eforturi, reuşesc totuşi să ţină situaţia sub control. Pentru acest gen de turişti nu există reguli, nici legi, iar noţiunea de parc naţional le este la fel de străină, precum noţiunea de bun simţ. Nu contează că, la un metru de ei, pe un afiş, scrie că este interzis focul sau aruncarea gunoaielor. Ori fac pe proştii („nu am ştiut”), ori pe chiorii („n-am văzut”). În doar două săptămâni, rangerii, împreună cu angajaţi de la Ocolul Silvic Retezat au adunat, din parcarea de la Poiana Pelegii, trei remorci mari, pline cu saci de gunoi.

În fiecare an se întâmplă acelaşi lucru

Majoritatea gunoaielor sunt aruncate de turiştii de picnic, veniţi la sfârşit de săptămână la o bere şi un grătărel. După terminarea distracţiei, în loc să pună resturile într-o pungă, în portbagaj, preferă să le arunce cu nesimţire în locurile care tocmai i-au găzduit sau chiar în albia râului. Data viitoare când vin, tot ei strâmbă din nas că e mizerie în locul de campare. Pentru rangerii parcului, a rămas încă o enigmă de ce turiştii, care pot aduce şi 10 kg de alimente, nu pot lua înapoi 500 gr de resturi şi ambalaje? Legea mediului interzice abandonarea deşeurilor în parcurile naţionale, de aceea nu s-au mai amplasat nici containere în parc, ci doar în afara lui. Nu e treaba rangerilor să facă pe gunoierii, dar nu mai suportă mizeria pe care vizitatorii necivilizaţi o lasă în Retezat. Din aceeaşi, raţiune, în zona pârtiei de schi de la Râuşor fac curăţenie salvamontiştii.

Care va fi urmarea?

Urşii se vor învăţa cu mâncarea lăsată de turişti şi vor veni tot mai des în locurile de campare şi la casele de vacanţă, în căutarea ei. În plus, au apărut şi haite de câini sălbăticiţi, care trăiesc mâncând resturile menajere lăsate de oameni, nu numai la Râuşor, Gura Zlata-Brădăţel, ci şi la Gura Bucurei (Poiana Pelegii). Câinii s-au înmulţit din cale-afară şi ucid animalele sălbatice din zona protejată. Când nu mai e sezon turistic şi rămân fără mâncare, câinii se dedau la vânarea puilor de capră neagră sau a marmotelor din parc. „Îmi este imposibil să înţeleg şi să accept felul în care unii oameni-nu puţini, din păcate – îi dispreţuiesc pe semenii lor, prin sufocarea cu gunoaiele, pe care le împrăştie cu nepăsare. Asta nu este nici neştiinţă, nici neputinţă. Este doar o mare ticăloşie”, afirmă Zoran Acimov- directorul PNR.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura