Politica si administratie

„Mãsurile de descentralizare sunt nãscute moarte“

Nicolle Ebner

În judeţul Hunedoara, toate consiliile locale au fost de acord cu semnarea protocolului de preluare a cabinetelor medicale şi stomatologice, a asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor sanitari romi, mai puţin cel din Haţeg.

„Din ianuarie 2010, îi trimit înapoi la DSP”
Potrivit primarului Nicolae Timiş, edilul şef al oraşului Haţeg, prin politica economică dusă de guvern, măsurile de descentralizare sunt născute moarte şi vor duce la blocarea activităţii administraţiilor locale. Timiş critică metoda guvernului Boc de a pasa tot mai multe responsabilităţi fără a asigura resursele financiare necesare, dar spune că, în cele din urmă, va semna cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, protocolul de preluare a celor opt asistenţi comunitari care deservesc unităţile de învăţământ din oraşul Haţeg, dar cu unele obiecţii. „Prin preluarea asistenţilor comunitari şi a mediatorilor sanitari romi, nouă, primăriilor, ni se asigură finanţarea salariilor doar până la 1 ianuarie 2010. După aceea, guvernul se spală pe mâini şi pasează responsabilitatea lor, în totalitate, comunităţii, că doar de aceea i-a şi denumit asistenţi comunitari. Îi iau la primărie, doar până când îmi asigură guvernul fonduri, adică până la sfârşitul acestui an. După aceea, dacă nu ni se asigură finanţarea salariilor de la minister, le desfac contractul de muncă şi-i trimit la DSP”, spune primarul Nicolae Timiş.

„Strategia” guvernului aruncă primăriile în faliment
Primarul critică şi refuzul guvernului de a returna primăriilor din ţară o cotă mai mare din impozitele şi taxele intrate la bugetul de stat. Astfel, sub paravanul descentralizării, guvernul aduce primăriile în incapacitate de plată, pentru că-şi opreşte grosul contribuţiilor plătite de contribuabili. „În 2006 am preluat Biroul de Evidenţă a Populaţiei, cu tot cu poliţiştii detaşaţi la noi. Până ne-au prins în capcană, ne-au trimis ceva bani, după care ne-au lăsat pe noi, primarii, cu toată responsabilitatea şi nu ne-au mai dat nici un leuţ. Acum, ţinem evidenţa pentru 40.000 de locuitori, din toată Ţara Haţegului, pe banii comunităţii din Haţeg. La şcolile din Haţeg este la fel. Învaţă copii din toată Ţara Haţegului tot pe banii contribuabililor din oraş. În final, şi asistenţii comunitari vor fi lăsaţi tot în grija noastră, că aşa ştie guvernul ăsta să ne ajute să depăşim perioada de criză, omorându-ne (n.r.: administraţiile locale)”, mai spune Nicolae Timiş revoltat. Noua lege a descentralizării şi a sănătăţii publice va intra în vigoare începând cu luna septembrie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura