ActualitateFlash

„Fac dezastru în Retezat!”

Carmen Cosman

Firma care exploatează masa lemnoasă din zona Câmpu lui Neag – Uricani este acuzată de activiştii ecologişti că distruge pădurea, chiar la limita cu ariile protejate din Retezat şi Domogled – Valea Cernei. Reprezentanţii Agent Green cer statului român să răscumpere terenurile împădurite.

S-au vândut peste 1.000 ha de pădure
În zona Câmpu lui Neag – Uricani, austriecii de la compania Schweighofer – a cărei divizie din România se numeşte Cascade Empire SRL – au ajuns în urmă cu aproximativ cinci ani, când i-au îmbogăţit pe localnicii care aveau păduri de vânzare acolo. Proprietarii au înstrăinat pe nerăsuflate 1.300 de hectare de teren împădurit, situat în zona-tampon a Parcului Naţional Retezat, la un preţ uluitor pentru această zonă: 95 de milioane de lei vechi/ hectar, adică în total, peste 123 de miliarde de lei. Acum, aceştia sunt acuzaţi de militanţii ecologişti că distrug zona, prin modul în care exploatează lemnul, mai ales că perimetrul unde se desfăşoară exploatări forestiere este situat periculos de aproape de peisajul forestier intact, unic în Europa. Reprezentanţii Agent Green spun că astfel de situaţii ar putea fi evitate, dacă România s-ar alinia la legislaţia internaţională, care situează zonele – tampon în afara delimitării ariilor protejate.

Prin tăierile masive, distrug peisajul în zonă
„Exploatările de resurse în Munţii Retezat şi în împrejurimi ameninţă unicitatea peisajului forestier intact. Suntem neplăcut surprinşi de faptul că am văzut cum camioane încărcate cu lemn ies aproape în foc continuu din acele păduri frumoase, care reprezintă de fapt puncte de acces în Parcul Naţional Retezat şi peisajul forestier intact. Am aflat că reprezentanţii companiei austriece Schweighofer au cumpărat cel puţin 1.000 de hectare de pădure în acea zonă şi suntem deosebit de dezamăgiţi că acest lucru a fost posibil şi că statul român şi proprietarii de acolo au putut să vândă atât de multă pădure unei companii, care face acolo nişte exploatări ce distrug practic peisajul în punctele de acces în această zonă superbă. Chiar dacă au acte pe acele terenuri şi au posibilitatea legală de a exploata, totuşi, felul în care fac exploatările lasă foarte mult de dorit. Este un loc care ar trebui inclus într-o zonă – tampon a ariilor protejate şi credem că statul român ar trebui să aloce fonduri pentru a lua înapoi pădurile respective de la această companie”, declară Gabriel Păun, reprezentantul Agent Green.

Ariile protejate pot fi afectate în timp
„Din hărţile pe care le avem, rezultă că terenurile pe care le deţine  compania austriacă sunt exact până în limita zonei de protecţie integrală a Parcului Naţional Retezat şi Parcului Domogled – Valea Cernei. Din deplasările noastre, nu am văzut să se fi replantat ceva, mai mult, acele tăieri în ochiuri rase pe care ei le fac nu sunt curăţate. Ei îşi iau doar buştenii care le trebuie, iar restul rămâne. Este adevărat că e bine să laşi lemn mort pentru că este sursă de hrană şi de adăpost pentru alte vietăţi. Dar, se lasă o cantitate prea mare, care încurajează apariţia unor dăunători şi descurajează regenerarea naturală. Nici nu plantează, nici nu încurajează regenerarea naturală şi asta este o problemă foarte mare pentru pădurile încă rămase în picioare, care vor fi afectate de aceşti dăunători”, afirmă acelaşi reprezentant Agent Green. El şi-a exprimat temerea că şi ariile protejate ar putea să fie afectate în scurt timp, tocmai din motivele enumerate anterior.

“Tot ce facem acolo este absolut legal”
Conducerea firmei incriminate susţine, însă, că totul se desfăşoară cât se poate de legal.  „Proprietatea pe care am achiziţionat-o acolo are amenajament silvic aprobat de Ministerul Mediului. Tot ceea ce se face acolo este în mod absolut legal şi oricine poate să verifice documentele. Cred că suntem singurul proprietar de pădure privat din România care investeşte atât de mult în împăduriri. Primul lucru pe care îl facem după ce achiziţionăm o suprafaţă este să împădurim tot ceea ce a fost lăsat neîmpădurit de vechii proprietari. Anul acesta, am împădurit circa 80 de hectare de pădure. Amenajamentele silvice şi codul silvic spun clar că după ce tai o suprafaţă, trebuie să o împădureşti şi când am spus că respectăm întru totul codul silvic, mă refeream şi la acest lucru”, a declarat Lucian Petre, reprezentantul Cascade Empire SRL.

One thought on “„Fac dezastru în Retezat!”

  • Traim in Romania doar ce va mirati … Intro buna zi o sa defriseze si rezervatia si paduri protejate TOTUL LEGAL D-le!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura