Sport

„Emir” în Maroc, la munca de jos în România

Ciprian Marinuţ

Dublu campion naţional ca jucător în Maroc, tehnicianul Gheorghe Cornea (foto) a renunţat la postul de antrenor secund la o echipă de Liga I din Oman, pentru a încerca o promovare în Liga a II-a cu CFR Simeria.

Fotbal pe pâine
Gheorghe Cornea, actualul tehnician al echipei de Liga a III-a CFR Simeria, a jucat fotbal într-o echipă de seniori în anul în care şi-a făcut buletin de identitate. Născut la Tg. Jiu, în 1967, Cornea a debutat ca jucător în anul 1981, la vârsta de 14 ani, la echipa de Liga a III-a Jiul Rovinari. Cariera sa de fotbalist s-a încheiat 24 de ani mai târziu în 2005, după multe momente frumoase. Atacant pur-sânge, „Gică” a strâns 40 de meciuri în eşalonul trei cu echipele Jiul Rovinari şi Şoimii Lipova, pentru care a marcat 30 de goluri. Inspiraţia sa ofensivă l-a făcut rapid remarcat şi la 16-17 ani, a debutat în Divizia B (Liga a II-a), unde a adunat 60 de meciuri şi 35 de goluri pentru echipele Strungul Arad şi UTA Arad. Firesc, a venit şi momentul promovării în Divizia A (Liga I), unde Gheorghe Cornea a jucat 210 meciuri şi a marcat 47 de goluri pentru Oţelul Galaţi, Gloria Bistriţa şi FC Braşov. „Cele mai frumoase momente din viaţa de fotbalist din România le-am trăit la Oţelul Galaţi. Eram un grup de jucători talentaţi, care am crescut împreună sub comanda antrenorului Aurel Ţicleanu şi era greu să ne bată cineva. Cu echipa de atunci a Oţelului am fost pe locuri fruntaşe în campionat, aşa că am prins şi şase meciuri în Cupa UEFA, în care am marcat patru goluri. Am mai jucat trei partide în UEFA şi cu Gloria Bistriţa, pentru care am înscris un gol”, îşi aminteşte Cornea.

Parfum de Liga Campionilor în Maroc
Slujit cu suflet, pasiune şi seriozitate, „Fotbalul” a fost darnic cu Gică Cornea şi pe finalul carierei de jucător. Talentatul atacant a acceptat oferta de a evolua în Maroc, unde a trăit o experienţă fantastică. A devenit de două ori campion naţional şi a ajuns să dispute trei meciuri în Liga Campionilor Africii şi două partide în Cupa Africii (un fel de UEFA). „Jucam la FC Braşov, iar antrenorul Aurel Ţicleanu, cu care am lucrat la Oţelul, m-a ispitit cu un contract în Maroc. Primii trei ani am evoluat la echipa Mas de Fes şi am prins o singură dată podiumul, jucând un meci şi în Cupa Africii. Apoi, m-a remarcat un antrenor marocan, care a ajuns tehnicianul naţionalei şi am plecat la Hassania de Agadir. Deşi Hassania era o echipă mică, gen Farul Constanţa, am câştigat două titluri de campion naţional şi am jucat în Liga Campionilor Africii. A fost superb, pentru că marocanii trăiesc fotbalul la intensitate. Totuşi, au o mentalitate mai de bun simţ şi, de aceea, în campionatul lor nu sunt atâtea scandaluri legate de arbitraj, ca la noi”, spune Cornea. Experienţa arabă a continuat pentru Cornea şi după încheierea carierei de jucător. După un an ca antrenor la Minerul Certej în Liga a III-a (2004-2005) şi o jumătate de sezon la Mureşul Deva, ca antrenor secund, Cornea a revenit în Maroc ca director tehnic la Hassania de Agadir şi ca antrenor al echipei U21 la acelaşi club. Gică a fost în 2008-2009 preparator fizic la Shabab (U18) în Arabia Saudită şi, apoi, antrenor al unei echipe de Liga I în Oman în 2009.

Vrea performanţă şi în ţară
Vara anului 2010 i-a adus lui Gică Cornea, posesor al licenţei B UEFA, oferta de a prelua echipa CFR Simeria din Liga a III-a. Tentat de revenirea acasă, la Brad, alături de soţia Cristina, cu care este împreună de 22 de ani, Cornea a acceptat oferta feroviarilor. „CFR e o echipă cu linişte, la care se poate lucra şi care are un obiectiv ambiţios. Îmi doresc să promovăm, atât pentru jucători şi club, cât şi pentru palmaresul meu de antrenor. Sunt la un nivel mai scăzut ca performanţă şi financiar decât în Oman sau Maroc, dar măcar sunt acasă”, a spus Cornea. Tehnicianul îl are ca model de antrenor pe Aurel Ţicleanu şi spune că alcătuieşte tactica echipei pe baza calităţilor jucătorilor, nu invers. „Cel mai mult am învăţat de la Ţicleanu şi e firesc să împrumut metodele sale. La pregătirea unui meci, stabilesc tactica şi sistemul de joc în funcţie de calităţile şi valoarea jucători-
lor şi nu încerc să merg pe o schemă preferată, mai ales când nu am jucători pentru a o pune în practică”, subliniază Gheorghe Cornea.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura