Categories: Comunitate

„Buna Vestire“, la biserica din Ciungani

Pentru că duminica trecută s-a sărbătorit „Buna Vestire”,  biserica ortodoxă din satul Ciungani,  comuna Vaţa de Jos, ce poartă acest hram, a îmbrăcat straie alese, slujba fiind oficiată de un sobor de cinci preoţi, împreună cu preotul paroh Gheorghe Bisorca. A urmat apoi maslul, credincioşii fiind prezenţi în număr mare.

Biserică monument istoric

“Biserica de lemn a fost ctitorită în jurul anului 1762 şi aici participă la slujbele duminicale cei 266 de credincioşi, câţi numără satul Ciungani.  Este singurul lăcaş sfânt din localitate, aşa că au fost alocate fonduri pentru lucrări de reabilitare a acestuia, inclusiv pentru achiziţionarea unui aparat automat de tras clopotele. Poate vom reuşi, cu efort mare, ce-i drept, să luăm astfel de aparate şi pentru celelalte lăcaşuri din comună. De asemenea, fonduri s-au alocat şi pentru reabilitarea bisericii din Prăvăleni. Vreau să le mulţumesc tuturor enoriaşilor care  nu uită să vină la biserică la orice praznic sau în orice duminică, pentru a se ruga. Credinţa în Dumnezeu a rămas nealterată la noi, la Vaţa”, a subliniat Milu Folescu, primarul comunei.

O poveste cu îngeri

De aproape trei secole, în „casa Domnului“ din vârful muntelui îşi găsesc liniştea sufletească credincioşii din Ciungani.  Oamenii sunt atraşi de „Biserica îngerilor“, aşa cum o numesc ei. Numele vine din vremurile în care se plănuia construirea lăcaşului. Localnicii sunt convinşi că deşi biserica este aproape toată numai din lemn, a rezistat atâtea veacuri, pentru că însuşi Dumnezeu, prin îngerii trimişi, a stabilit punctul în care trebuia ridicat. Se spune că în locul în care s-a vrut, iniţial, să se construiască biserica, erau spânzurători. Acolo erau spânzuraţi iobagii care fugeau de pe moşie ca să se facă haiduci şi erau prinşi de grofi. Doar că Dumnezeu şi-a trimis trei îngeri, care în noaptea dinaintea începerii construcţiei, printr-o singură suflare de vânt, au mutat bârnele de lemn peste râul Ciunganilor. Iar viitorul bisericii a trebuit să se schimbe. Turnul falnic de 14 metri stă încă drept, ca o rugăciune trimisă către cer. (M. Şerban)

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

15 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

15 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

15 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

15 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

15 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

15 ore ago