Categories: ComunitateFlash

„Arborele vieţii”, răpus de drujbele muncitorilor

Nicolle Ebner

Ce nu a putut distruge natura, au distrus angajaţii SPIGM Deva (Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărire Municipală). Marţi dimineaţă, muncitorii au tăiat mai mulţi copaci care mărgineau aleea ce trece prin faţa Primăriei Deva, printre cei sacrificaţi fiind şi un arbore Ginkgo-biloba, specie protejată.
Ginkgo, o adevărată minune a lumii vegetale şi un simbol al longevităţii pe pământ, întrucât poate trăi peste 1.000 de ani. Specialiştii spun că rezistenţa extraordinară este legată de calitatea substanţelor care intră în compoziţia frunzelor, ceea ce a făcut ca specia să supravieţuiască la toate intemperiile vremurilor, la poluarea mediului şi la atacurile de paraziţi şi agenţi patogeni (insecte, bacterii, virusuri şi ciuperci). De aici şi denumirea populară de „arborele vieţii”. De subliniat faptul că, după aruncarea bombei atomice, la 6 august 1945, asupra oraşului Hiroshima din Japonia, singurul supravieţuitor a fost un arbore de Ginkgo, situat la mai puţin de 30 de metri de locul căderii bombei. În anul următor, mugurii arborelui au pornit în vegetaţie, fără să sufere nici o modificare genetică.

„Se poate să-l fi tăiat, din greşeală…“
Din nefericire, „arborele vieţii” din Piaţa Primăriei Deva nu a rezistat drujbelor angajaţilor de la SPIGM, care pregătesc terenul pentru demararea proiectului de reamenajare a piaţetei şi a parcului din zonă. „Ştiam doar că în faţa Primăriei Deva sunt patru arbori protejaţi, nu ştiam de acest Ginkgo-biloba. Se poate ca, din greşeală, muncitorii să-l fi tăiat”, declară Dorel Drăgulescu, directorul SPIGM Deva. „Dat fiind competenţele, eu nu pot decât să-i condamn moral, pentru distrugerea unui specii protejate”, declară şi Georgeta Barabaş, director coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara. 

…o greşeală care-i va costa scump
Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, declară, la rândul său şi că nu va ezita să-i sancţioneze pe cei care au greşit, chiar dacă este vorba de un serviciu din subordinea primăriei. „Mi-au spus că au tăiat doar copacii găunoşi, uscaţi, care reprezentau un pericol. Dacă au greşit şi au tăiat şi arborele de Ginkgo-biloba, atunci vor plăti pentru greşeala lor. Îi vom amenda conform normativelor în vigoare, fără nici o ezitare, pentru că e vorba de o specie protejată”, spune primarul Mircia Muntean.
Până una alta, din falnicul arbore a mai rămas doar un ciot. Sperăm să fi salvat totuşi, cel de-al doilea arbore de Gonkgo-biloba, aflat la câţiva metri distanţă.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

20 de ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

20 de ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

20 de ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

20 de ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

20 de ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

20 de ore ago