„Traian Bãsescu a provocat instabilitate politicã şi a adâncit criza economicã”

05 geoana

Interviu cu Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social Democrat

– Domnule preşedinte, cum apreciaţi colaborarea din acest moment cu partenerii din Coaliţia pentru România, atât din punct de vedere politic, cât şi pe plan guvernamental ?
Coaliţia şi Guvernul au mers bine, până când a intervenit Traian Băsescu. Am avut relaţii bune cu cei de la PDL, cât timp au respectat programul de Guvernare şi interesul nostru comun, de a scoate România din criză, dar nu am putut accepta să apărăm miniştrii acuzaţi de deturnare de fonduri sau să facem jocurile electorale ale lui Traian Băsescu. PSD nu va accepta niciodată tentativele de subminare a Parlamentului, de care se face vinovată Elena Udrea, sau aroganţa pe care o afişează miniştrii ce au cheltuit nejustificat sute de mii de euro, chiar dacă aceştia sunt protejaţii lui Traian Băsescu. Regret că interesele preşedintelui au viciat activitatea Guvernului şi au întârziat aplicarea unui plan anticriză foarte solid şi argumentat, propus la începutul verii, de PSD.
 
– Credeţi că partidul pe care-l conduceţi va fi obligat, din cauza partenerilor de Coaliţie sau a preşedintelui Traian Băsescu, să iasă de la guvernare înainte de alegerile prezidenţiale?
PSD nu poate fi obligat să plece de la guvernare. Dacă pleacă PSD de la guvernare, cade Guvernul şi intrăm într-o criză politică extrem de gravă. Am încercat să prevenim această criză prin dialog şi prin responsabilitate şi nu am răspuns provocărilor PDL. Dacă PSD răspundea cu aceeaşi monedă, acum, probabil că Executivul era dizolvat şi ne găseam într-o criză fără precedent în ultimii 20 de ani. PSD va rămâne în Guvern şi îşi va respecta promisiunile. I-am somat pe cei de la PDL să nu mai lanseze provocări şi să nu arunce ţara în haos.

 – Cum credeţi că se va desfăşura campania electorală pentru alegerea preşedintelui României ? Va fi o campanie ca toate cele de până acum sau, una „pe viaţă şi pe moarte“, în care se va face uz de mijloace murdare şi de atacuri la persoană?
Nu mă aştept în nici un caz la o campanie calmă. Va fi o campanie extrem de grea, pentru că aceste alegeri sunt deosebit de importante. Trebuie să fim conştienţi de faptul că nu alegem numai viitorul preşedinte al României, ci alegem calea pe care vom merge în următorii 20 de ani. Trebuie să alegem între un proiect şi o viziune pentru dezvoltarea României şi perpetuarea scandalului şi a circurilor pe scena politică. Traian Băsescu a provocat în cinci ani de mandat, mai multe crize politice şi a dus România spre criza economică. Încă cinci ani sunt prea mult şi nu ne mai permitem.
În privinţa atacurilor murdare din campanie, sunt sigur că vor exista. Să nu uităm că unul dintre candidaţi este Traian Băsescu, cel care în 2004 lansa acuzaţii abjecte către Adrian Năstase, spunând că ar fi vândut vagoane de copii din România. Dumneavoastră vă aşteptaţi ca un astfel de om de joace corect?

 – Dacă veţi câştiga alegerile şi veţi fi învestit preşedintele României, aveţi în vedere schimbarea guvernului? Cu cine va face PSD alianţă în acest caz?
În mod cert va fi necesară o recalibrare a Executivului. Sunt anumite zone în care actualul Guvern nu a produs rezultate şi este necesară o intervenţie. Nu sunt mulţumit de politicile economice şi de combaterea crizei, nu sunt mulţumit de programele de investiţii şi nici de stimularea IMM-urilor şi relansarea economiei. Vom vedea ce nu a mers bine, care sunt cauzele şi vom găsi antidotul. Nu am în minte o altă alianţă, atât timp cât Guvernul va respecta angajamentele asumate.

 – În final, vă rugăm să ne precizaţi poziţia partidului pe care-l conduceţi şi a dumneavoastră personal, vizavi de adunarea aleşilor locali din Secuime, de la Odorheiu Secuiesc, în care s-a cerut pe faţă, autonomie teritorială a Ţinutului Secuiesc pe criterii etnice, schimbarea Constituţiei şi s-au adoptat Imnul, drapelul şi stema acestui ţinut.
Aceşti oameni solicită pe faţă încălcarea Constituţiei. La Odorheiu Secuiesc s-au petrecut acte foarte grave, care trebuie analizate serios şi combătute, acolo unde este cazul. Respect dreptul la liberă exprimare, dar le cer tuturor românilor, indiferent de etnie, să respecte Constituţia. Este îngrijorător faptul că în ultimul timp au apărut tot mai des manifestări extremiste pe teritoriul României şi cred că acestea au o cauză foarte clară. Vă rog să vă amintiţi cum în urmă cu doi ani, Traian Băsescu apăra şi promova Partidul Civic Maghiar, pentru a se folosi de această formaţiune extremistă în conflictul de moment cu UDMR. Traian

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Băsescu a fost chiar susţinut de extremiştii maghiari la referendumul din 2007 şi a legitimat discursul acestei formaţiuni. Este o lecţie foarte dură a faptului că, atunci când te
joci cu chibriturile, s-ar putea să dai foc la casă. Iar un şef de stat nu trebuie să se joace cu Constituţia ţării şi cu integritatea teritorială a României.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare