Categories: Interviu

„Sunt dezgustat de ceea ce se întâmpla în politica româneasca”

Dupã conferinta de presã tinutã de Petru Mãrginean (foto), fost subprefect al judetului Hunedoara în perioada 2001-2003 si vicepresedinte al CJ Hunedoara între anii 2004-2008, am gândit cã-i musai sã schimb putin registrul suetei si sã o dau pe politicã. Nu de alta, dar e pãcat sã nu afle si hunedorenii câte ceva din istoria jocurilor de culise din politica autohtonã.

În 2003, mustãceam când Petru Mãrginean, schimbat din functia de subprefect, spunea, tot într-o conferintã de presã, cã „am sã mã întorc la prefecturã, dar de data aceasta în calitate de prefect”. Ca acum, sã aflu cã nu vorbea aiurea, dar a renuntat.  Se pare cã avea el informatiile lui cã nu ies jocurile, cã nu degeaba a fãcut armata la Securitate si vrea postul de sef la DGIPI (2 si un sfert). În plus, recunosc cinstit cã m-a impresionat atitudinea lui Mãrginean. Este primul om politic pe care l-am cunoscut în cei 14-15 ani de presã care îsi cere scuze alegãtorilor pentru cã, indirect, i-a mintit în campania electoralã. Spun indirect, pentru cã si el a crezut în minciunile din programul de guvernare al PSD, cu care i-a îmbrobodit pe hunedoreni.

Crezi cã s-a schimbat ceva dupã campania electoralã?
Nu, se minte în continuare în lumea politicã si se minte grosolan, de cãtre Cazacu, de cãtre Geoanã, de cãtre Nicula. Se minte în prostie doar pentru a ocupa functii, pentru a face jocurile politice pe bani, pe produse, pe tichete de concediu, pe tichete de masã. Nu am vrut sã mã duc niciunde cu ei. Nici la Geoagiu nu am fost pentru cã nu am vrut sã mã duc sã dansez lasciv, lângã Mircea Geoanã, sã-l mângâi pe umeri sau pe alte pãrti ale corpului ca sã obtin functii. Nu am vrut sã merg cu Nicula la Timisoara unde trebuia sã mã întâlnesc cu Mircea Geaonã, deoarece vezi Doamne, mi-ar trebui nu stiu ce functie de prefect. Nu am vrut sã fac jocul nimãnui ca sã ocup niste functii. Am dorit doar sã trimit o adresã din partea colegilor PC la PSD Hunedoara si la Bucuresti prin care mi-am exprimat intentia de a ocupa functia de prefect. Dar jocurile s-au fãcut de cãtre cei de aici, Cazacu, Nicula, parlamentari si asa mai departe, oameni fãrã caracter, fãrã onoare, împreunã cu Mircea Geoanã, alt mincinos, care vã asigur cã nu va câstiga alegerile prezindentiale, deoarece cred cã este omul lui Bãsescu. Am ajuns sã fiu dezgustat de ceea ce se întâmplã în politica româneascã si cred cã si lumea s-a sãturat de aceste minciuni în care si eu am crezut.

Dezgustul tãu fatã de politica româneascã nu seamãnã mai mult a frustrare cã nu ai ajuns prefect?
Nu sunt un frustrat, ci doar dezgustat. Dati-mi voie sã vã spun cã unii care sunt numiti acum pe functii nici nu i-am vãzut în campania electoralã. Altii stau încã pe tusã si nu sunt bãgati în seamã pentru cã la ei, la PSD, încã se merge cu banul, cu porcul, cu vitelul, vine cu mielul acum de Pasti, la ei încã merg treburile astea. Asta mã deranjeazã, cã sunt oameni buni la ei si stau pe margine, iar altii sunt fãcuti înalti functionari publici în 24 de ore. Cine a mai auzit de asa ceva, numai în România e posibil. Si am sã vã spun cã si la prefecturã este o mare incompatibilitate, dar asta o lãsãm pe sãptãmâna viitoare.

Hai sã lãsãm supãrarea si mai bine spune cum ai refuzat tu propunerea lui Adrian Nãstase de a fi presedintele PSD Hunedoara si prefectul judetului?
În toamnã, mã sunã Dan Voiculescu si-mi spune cã Adrian Nãstase se aflã în Deva si doreste sã se întâlneascã cu mine. M-am dus la Restaurantul de la Hotel Deva si am luat micul dejun împreunã, iar Adrian Nãstase mi-a spus cã stie tot ce se întâmplã în PSD care este un partid mare, cu oameni buni, care muncesc, dar foarte fractionat, unii panglicari sunt pusi acolo numai ca sã se foloseascã de brand-ul partidului si-si bat joc de cei care muncesc. Situatie care se întâlneste si acum. Atunci, Nãstase mi-a promis functiile de presedinte al PSD si de prefect al judetului Hunedoara. Artunci, ca sã nu creez probleme în PSD, i-am rãspuns cã îl ajut cu toatã echipa PC, asa micã cum este ea, din toatã inima, ca PSD sã câstige alegerile în judet Hunedoara. Si dacã vã aduceti aminte, PSD+PUR din judetul Hunedoara, la acea vreme, a fost singurul judet din Transilvania care a câstigat alegerile. Pentru cã am refuzat, m-a întrebat pe cine vãd eu presedinte, din toti social-democratii hunedoreni. I-am spus cã Victor Vaida, care nu stiu dacã este foarte bun politician, dar este un un foarte bun profesionist, un om echilibrat. Asa a ajuns Victor Vaida presedintele PSD Hunedoara. Când am iesit de acolo, toti stiau cã vreau sã le iau locul. Serafinceanu, Rudeanu, deja sunau telefoanele cã bãietii de la informatii misunau pe acolo încã de când am ajuns la restaurant. Nu am vrut post pentru mine, cum nu am vrut nici acum, dar mãcar în aceastã conjuncturã nu am cerut decât respectarea unor întelegeri puse pe hârtie. Oare tovarãsul Geoanã stie ce se întâmplã în judetul Hunedoara sau îl intereseazã doar sã danseze lasciv la Geoagiu?

De ce trebuie sã-l aperi tu pe Adrian Nãstase în conferintele de presã? De ce nu-l apãrã partidul lui?
Eu am o obligatie moralã fatã de Adrian Nãstase si încerc sã mã achit de ea. A fost singurul cu care puteai sã ai un dialog si sã spui lucrurilor pe nume, dar PSD nu-l apãrã deloc, ba încearcã si mai mult sã-l arunce în groapã. La toti le este fricã de Nãstase pentru cã este peste nivelul lor. Asta este marea prostie a oamenilor politici care se înconjoarã de oameni mai slabi ca ei, numai ca sã perie toatã ziua, ne ducem dracului toatã tara. Tocmai de asta cred cã Mircea Geoanã este doar un candidat de paie care nu vrea sã câstige, ci are doar o întelegere cu Traian Bãsescu. I s-a promis functia de prim ministru în cazul în care Bãsescu ajunge din nou presedinte. Ei singuri recunosc cã îi asteaptã vremuri grele. M-am întâlnit cu cineva de la PSD si singur, cu gura lui, mi-a spus cã trebuie sã-si punã grilaje la sediul din centru, cã o sã iasã oamenii în stradã si o sã arunce cu pietre, pentru cã si-au dat seama cã promisiunile din campanie sunt minciuni. Nu-i intereseazã cã iese PSD de la guvernare în luna noiembrie, ci vor ca în cartea lor de muncã sã scrie „director”. Asta-i intereseazã pe ei. De aia mergem cum mergem si de aceea nu-mi trebuie nimic, nici o functie. Cum spuneam sunt dezgustat de cum se face politicã în România.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

2 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

2 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

2 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

2 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

2 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

2 ore ago