„Statul trebuie sã fie în slujba cetãţeanului, şi nu invers!”
Nicolle Ebner
Potrivit ultimului sondaj BCS, mai mult de 60 la sută dintre români spun că politicienii sunt mai corupţi azi, decât erau înainte de 1989, iar 58,4 la sută cred că ordinea publică era mai bine servită de regimul Ceauşescu. Surprinzător este faptul că 55,8 la sută din cei intervievaţi consideră că dictatura comunistă avea mai mult respect pentru omul de rând, decât sistemul politic actual.
Ca rezultat al crizei politice şi a incapacităţii actualei clase politice de a rezolva problemele cu care se confruntă societatea românească, 35 la sută dintre repondenţi susţin că răsturnarea fostului regim a fost în dauna ţării, iar 22 la sută ar prefera o întoarcere la rânduielile din vremea lui Ceauşescu. Îngrijorătoare este tendinţa generaţiei postcomuniste, a celor cu vârste între 18 şi 29 de ani, din care 18,5 la sută vor o întoarcere la comunism, iar 25,6 la sută sunt indecişi. Pentru mulţi români, evenimentele din 1989 sunt un adevărat mister şi în consecinţă, aproape 50 la sută vor să ştie ce s-a întâmplat atunci.
„Parlamentarii români trăiesc într-o confuzie totală”
Referindu-se la rezultatele acestui sondaj, parlamentarul european, Iuliu Winkler, crede că sila care se manifestă faţă de clasa politică este favorabilă dictaturii, regimurilor autoritare, iar refuzul cetăţeanului de a participa la viaţa societăţii duce la respingerea dialogului cu clasa politică. Potrivit deputatului european, s-a ajuns în această situaţie şi din cauza a două mari eşecuri în privinţa reformării sistemului electoral: despărţirea campaniei electorale pentru Parlament de cea pentru Preşedinţie şi alegerea parlamentarilor în colegii uninominale. „Avem un Parlament mai slab, lipsit de obiective, motiv pentru care parlamentarii români trăiesc într-o confuzie totală. După ce în campanie au vorbit de construcţia de poduri, drumuri şi biserici, de vopsit şcoli, acum, nici unul nu poate să vină să vorbească despre alcătuirea legilor. Acest lucru a lăsat cale deschisă Executivului să legifereze prin ordonanţe de urgenţă, prin repetate asumări a răspunderii pe proiecte de lege în faţa Parlamentului. Practic, Guvernul a preluat activitatea legislativă”, a declarat Winkler, menţionând că, la 20 de ani de la căderea comunismului şi la trei ani de la aderarea la UE, realitatea arată că România are nevoie de un nou contract social, pe care să-l încheie cu cetăţenii săi, deoarece „statul trebuie să fie în slujba cetăţeanului, şi nu invers, cetăţeanul să fie înrobit de stat“.