„Soluţia pentru Apa Serv este divizarea“

Nicolle Ebner

Dana Istudor

Circa 140 de mii de persoane ale celor şase localităţi din Valea Jiului sunt în pericol de a rămâne fără apă potabilă, după ce furnizorul este la un pas de faliment.

Între insolvenţă…

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara (DGFP) a cerut Tribunalului Hunedoara insolvenţa în cazul SC Apa Serv, operatorul de apă potabilă şi canalizare din Valea Jiului, pentru o creanţă de circa 18 milioane de lei. DGFP Hunedoara a considerat că Apa Serv este în incapacitate de plată, iar dacă acţionarii, în speţă consiliile locale din cele şase localităţi ale Văii Jiului, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH), nu vor stinge din datorii, urmează declanşarea procedurii de faliment. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) vede însă ca o soluţie pentru a scăpa de faliment, divizarea societăţii. Mai exact, ruperea în două a Apa Serv, partea „curată” să se ocupe de activitate, iar cealaltă societate să rămână cu creanţele. „Am sprijinit ideea divizării societăţii. O parte să rămână cu datoriile, iar o parte, care să fie operaţională şi să poată beneficia de ajutorul financiar. De asemenea, am propus ca procentul de 52 la sută din acţiunile deţinute de CJH-acţionarul majoritar, să fie preluate de primăriile din zonă”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ.

…şi decizia AGA

Ieri, Consiliul de Administraţie (CA) al Apa Serv Valea Jiului şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) s-au întâlnit într-o şedinţă comună, pentru stabilirea unei strategii de reorganizare şi eficientizare a activităţilor operatorului de apă. Până când Tribunalul Hunedoara va admite cererea de insolvenţă, se pare că divizarea societăţii, în cel mai scurt timp, este soluţia salvatoare, pentru ca Apa Serv să poată accesa finanţarea de 40 de milioane de euro pentru modernizarea reţelei de apă din Valea Jiului. Asta, doar în prima etapă, deoarece proiectul se derulează până în 2035, iar finanţarea totală este de 250 milioane euro. „Nu ne putem permite să pierdem o asemenea finanţare. Şi dacă şansele sunt de unu la sută, trebuie să tragem cu dinţii să le valorificăm, pentru că locuitorii din Valea Jiului merită. Cu atât mai mult, cu cât încep şi lucrările la proiectul de dezvoltare a staţiunii turistice Parâng. Dacă modernizăm, atunci să modernizăm toate serviciile din Valea Jiului”, a declarat vicepreşedintele CJH, Costel Avram.

Strategia de divizare a Apaserv Valea Jiului va fi analizată în AGA de astăzi.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Datoriile bugetare sunt de cc.20 milioane lei deci 5 milioane de euro.Pai ce mare lucru sa sprijine actionarii( CJ-50%,Primaria Petrosani -20%,s.a.md cat are fiecare actiuni ) pentru a atrage cei 40 milioane de euro? Oricum comunitatile locale trebuie sa se ocupe de serviciile de utilitati publice.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

7 ore ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

7 ore ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

7 ore ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

7 ore ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

7 ore ago

Firmă din Petroșani lăsată fără încasări de o manichiuristă

Tânăra învinuită de delapidare a reușit să păgubească o societate co­mercială din municipiul Petroșani, cu…

7 ore ago