„Duşi cu zăhărelul” de o bancă din Petroşani

Nicolle Ebner

O familie din Petroşani a dat în judecată sucursala unei bănci din localitate. Familia Vasile Pralea afirmă că a cumpărat, în 2002, un apartament scos la licitaţie de bancă şi, cu toate că l-a achitat integral în acelaşi an, nu a intrat nici acum în posesia contractului de vânzare-cumpărare.

În loc de contract, adeverinţă de proprietate

„La licitaţie a participat directorul băncii, executorul, eu şi soţul meu. Suma stabilită a fost de 53,250 milioane lei vechi şi am convenit, împreună cu directorul băncii şi executor, să plătim apartamentul în şase rate. După câteva luni, am achitat toată suma dar, pentru că nu cunoşteam demersurile, m-am mulţumit doar cu o hârtie ştampilată de conducerea băncii, prin care se adeverea că suntem proprietarii apartamentului. La acea vreme, în baza adeverinţei, am încheiat contractele pentru utilităţi şi ne-am făcut buletinele de identitate pe noua adresă. Acum, pentru reînnoirea contractelor, nu-mi mai ia nimeni în seamă hârtia de la bancă. Mi se cere contractul de proprietate pe apartament, act pe care nu-l avem”, povesteşte Maria Pralea. Femeia mai spune că, „după ce am achitat întreaga sumă, am început demersurile la bancă pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare, însă tot de atunci, au început amânările. Ba că e plecat executorul, ba că nu este directorul. De opt ani, suntem duşi cu zăhărelul şi riscăm să rămânem fără casă”.

Au dat banca în judecată

Familia Pralea are un copil de trei ani şi se gândeşte cu groază că mâine poate rămâne fără casă. Se pare că, în Petroşani, sunt mai multe familii în aceeaşi situaţie. „Semnalez acest aspect, pentru ca să nu păţească şi alţii ce am păţit eu, cu toate că am întâlnit şi alte familii care sunt în aceeaşi situaţie. Eu am fost cumpărător de bună credinţă, iar fosta conducere a băncii a profitat de asta şi acum, riscăm să ajungem pe drumuri. Soţul meu a lucrat şi lucrează în fundul pământului, cu un plămân, pentru acest apartament, iar ei îşi bat joc de noi. Am vorbit şi cu şefii băncii de la Bucureşti, iar aceştia mi-au spus că nu există actul de adjudecare şi că acesta nu poate fi făcut retroactiv”, mai declară soţia lui Vasile Pralea. Considerând că banca este cea care nu a respectat procedura legală, familia Pralea a apelat la instanţa din Petroşani, pentru a-şi face dreptate.

Contactat telefonic, directorul sucursalei bancare din Petroşani s-a abţinut de la comentarii, „întrucât chestiunea iese din aria mea de competenţă. Să lăsăm instanţa să decidă asupra acestui caz”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.