Categories: ActualitateFlash

„Descentralizarea sistemului sanitar se face!”

Livia Botici

Ieri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara a primit lista cu numărul de paturi care se vor tăia din fiecare unitate sanitară din judeţ. Comparativ cu alte zone ale ţării, în judeţul Hunedoara vor fi reduse cele mai puţine locuri pentru bolnavi, mai exact, doar 225.

Manageri fără putere de decizie

Legea descentralizării a fost adoptată în Parlament, în urmă cu câteva zile, şi va intra în Monitorul Oficial cel târziu săptămâna viitoare. Din acel moment, DSP Hunedoara va avea la dispoziţie 30 de zile, pentru a putea semna protocoalele de predare-primire cu reprezentanţii consiliilor locale, respectiv Consiliul Judeţean. „Surprinzător, poate, pentru unii, dar descentralizarea sistemului sanitar românesc se face! Mai este foarte puţin până când spitalele vor trece către consiliile locale. Atunci, comitetul de conducere va fi format dintr-un reprezentant al primarului, doi reprezentanţi ai consiliului local şi doi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Pe lângă aceştia, vor fi membri simpli, fără drept de vot şi managerul spitalului, un reprezentant al sindicatului şi un reprezentant al Colegiului Medicilor Hunedoara. Singura atribuţie pe care o va avea managerul va fi de a-i convinge pe ceilalţi că are proiecte care merită realizate, dar nu va avea puterea de a decide”, declară Dumitra Ştefan, directorul DSP Hunedoara.

Spitale trecute la consilii

Lista unităţilor sanitare publice, cu paturi, care vor fi transferate autorităţilor locale, a fost stabilită în data de 28 mai, de conducerea Ministerului Sănătăţii, printr-un proiect de hotărâre de guvern, după ce, în luna februarie, s-a făcut o evaluare la nivel naţional. Pentru judeţul Hunedoara s-a hotărât ca trei unităţi, respectiv Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Sanatoriile de Pneumoftiziologie din Brad şi Geoagiu vor trece în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, unităţile sanitare din Lupeni, Petroşani, Orăştie, Brad, Vulcan, Haţeg, Petrila, Călan şi din municipiul Hunedoara vor fi administrate de primăriile locale, iar Spitalul de Psihiatrie din Zam va rămâne în subordinea Ministerului Sănătăţii. „Ieri, am primit de la Ministerul Sănătăţii lista cu paturile care urmează să fie reduse. Sunt 225, pe tot judeţul. La spitalul din Deva, vor fi reduse 50 de paturi, la spitalul din Petroşani – 43, la Hunedoara – 33, la Geoagiu – 25, la Brad, Haţeg, Vulcan şi Orăştie, vor exista cu câte 15 paturi mai puţin, iar la Lupeni au fost reduse 18 paturi. Singurele unităţi sanitare, care au rămas neatinse, sunt cele din Petrila, Zam şi Călan. Oricum, faţă de alte judeţe, avem cele mai puţine locuri pentru bolnavi reduse, ceea ce este un mare succes pentru noi”, mai spune Dumitra Ştefan.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

6 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

6 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

6 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

6 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

6 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

6 ore ago