ActualitateFlash

„Caut donatoare de ovule, şatenă…”

Adriana Raluca Mîţ

Doar în anul 2010, opt hunedoreni au postat pe site-urile de mică publicitate anunţuri prin care încearcă să vândă sau să cumpere organe şi ţesuturi umane.

Opt anunţuri online

„Vând plămân şi rinichi bun, foarte sănătos. Nefumător, nealcoolic, fost sportiv, rog seriozitate”, aşa sună anunţul unui băiat din Petroşani, postat în urmă cu câteva săptămâni. Hunedorenii care au postat anunţurile pe internet sunt dispuşi să ofere măduvă spinoasă sau osoasă, rinichi, plămâni, dar sunt şi persoane care cumpără rinichi sau chiar ovule, aşa cum este anunţul publicat de o deveancă pe site-ul anuntrapid.ro: „Caut o donatoare de ovule, şatenă cu ochi căprui, drăguţă”. Un alt exemplu: „Donez măduvă spinoasă şi osoasă, grupa sanguină AB4, analizele făcute la Spitalul Fundeni din Bucureşti”.

Am sunat la numărul de telefon lăsat de bărbatul din Hunedoara în anunţul postat pe site. Nu a vrut să dea declaraţii, a evitat publicitatea, răspunzând întrebărilor puse de redacţie că-şi ajută un prieten. Lipsa de bani, alături de nevoia disperată a persoanelor bolnave de a face urgent un transplant, au facilitat crearea unei pieţe negre a vânzării de organe. Şi nici nu e de mirare că se întâmplă acest lucru, când în anul 2009, din cei peste 2.000 de pacienţi români, care aveau nevoie de un transplant de organe şi-au găsit donatori doar 44 dintre ei, deci nici măcar doi la sută din numărul total de bolnavi.

Pe de altă parte, Legea nr. 95/2006 prevede la articolul 158 că „organizarea şi/sau efectuarea prelevării de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană pentru transplant, în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infracţiunea de trafic de organe şi/ sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la 10 ani“.

One thought on “„Caut donatoare de ovule, şatenă…”

  • Vinde un rinichi. Salvați vieți și faceți bani. Vrea să-și vândă rinichiul pentru a salva viața? Căutați o oportunitate de a vinde un rinichi la un preț bun? Aceasta este o oportunitate de a vinde pentru suma de 500.000 de dolari. Furnizorii interesați ar trebui să contacteze medicul spitalului DR.Johns Hopkins și consultantul nefrologist ST.Johns Hopkins Hospital. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: [email protected]

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura