Categories: Actualitate

„Am bani, dar nu pe cât aş vrea sã fac pentru comunã”

Nicolle Ebner

Despre comuna Veţel se spune că are un buget local mare, dat fiind agenţii economici importanţi care-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul acesteia. Totuşi, primarul Ioan Henţiu (foto
) se plânge că nu are destui bani pentru câte ar vrea să facă pentru comunitate.

„Continuăm proiectele începute”
„Nu ştiu ce spun alţii despre bugetul meu, dar eu tot timpul sunt fără suficienţi bani. Nu pot să spun că nu am, dar nu pe cât aş vrea să fac pentru comună”, spune Ioan Henţiu. Corect şi cinstit cu locuitorii celor 10 sate ale comunei Veţel, primarul preferă să vorbească despre proiectele pe anul 2010 abia peste o lună sau două, după aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli. „Nu vreau să îi amăgesc pe oameni că fac aia şi aia, şi apoi să mă scuz în faţa lor că nu mi-am putut ţine promisiunea, pentru că nu am avut bani”, afirmă edilul şef al comunei. Până atunci, continuă lucrările şi proiectele demarate de fostul edil. „Avem două biserici în construcţie la Leşnic şi Veţel-Vulcez. Lucrările sunt susţinute financiar de la bugetul local şi ca să le terminăm, în acest an, am mai avea nevoie de 300.000 lei pentru fiecare biserică, pentru acoperişurile din ţiglă”, mai spune primarul comunei Veţel. Spre final sunt şi lucrările la Căminul Cultural din Veţel, considerat de edilii comunei unul dintre cele mai moderne din judeţ. „Clădirea este gata în proporţie de 90 la sută, după care urmează montarea instalaţiei de climatizare şi dotarea cu frigidere, cuptoare şi plite profesionale, şi în jur de 400 de seturi complete de tacâmuri, veselă, pahare, pentru ca locuitorii comunei să aibă condiţii optime de organizare a evenimentelor. Sper că voi avea resursele financiare de 500.000 de care mai am nevoie, ca să duc la bun sfârşit şi acest proiect, demarat în urmă cu mai mulţi ani”, specifică edilul şef al comunei.

Poduri şi regularizări de văi
Între timp, se lucrează la regularizarea văii din Veţel şi la construirea de poduri. „Avem un program de realizare a opt poduri peste văile din comună. Am finalizat două dintre ele, în satele Herepeia şi Leşnic, iar celelalte sunt în diverse faze de execuţie sau neîncepute. Şi acest program se realizează tot cu bani de la bugetul local, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la 500.000 lei. Aproape 50 la sută din acest proiect este deja realizat”, susţine primarul comunei Veţel. În acest an, circa 950 de persoane din satul Mintia vor beneficia de reţea de apă potabilă. Investiţia este realizată în proporţie de 80-90 la sută, iar finanţarea este asigurată tot de la bugetul local.

Finanţări nerambursabile
Şi, pentru că nu-i ajung banii pentru toate proiectele, primarul Ioan Henţiu şi-a asigurat şi câteva tranşe de finanţări nerambursabile, europene sau guvernamen-tale. Astfel, reţeaua de apă din Mintia va fi completată cu un sistem de canalizare, lucrările în valoare de 2,2 milioane euro fiind aprobate de Ministerul Mediului. Programul integrat pe măsura 3.2.2 aduce reţea de apă şi canalizare şi pentru locuitorii din satele Veţel şi Leşnic, plus componenta socială a programului care include modernizări de drumuri şi edificii culturale. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi îngăduinţa guvernului, primarul comunei Veţel şi-a propus ca în acest an să înfiinţeze şi un serviciu propriu de întreţinere şi reparaţii drumuri comunale. Achiziţia de utilaje depinde însă de ce bani mai rămân la buget, dar şi de restricţiile legale. În rest, banii comunităţii se duc pe întreţinerea şcolilor, a drumurilor, a spaţiilor administrative şi clădirilor sociale.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

20 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

20 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

20 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

20 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

20 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

20 de ore ago