ComunitateFlash

Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti, marcată şi la Deva

Magdalena Şerban

Ieri, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara a organizat la sediul instituţiei „Ziua Porţilor Deschise în Agricultura Hunedoreană“, manifestare cu dublă semnificaţie, în 10 octombrie marcându-se prin noua lege 168/2017 şi Ziua Produselor Agroalimentare Româneşti. Evenimentul a fost salutat de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, precum şi ai instituţiilor cu profil agricol. Intrarea a fost liberă, iar acţiunea s-a bucurat de mare succes, hunedorenii putând savura, dar şi cumpăra o gamă variată de produse agroalimentare.

Întâlnire între producătorii agricoli şi consumatori
Cei prezenţi la manifestare au avut ocazia să deguste produse tradiţionale puse la dispoziţie de o serie de producători hunedoreni, în cadrul standurilor special amenajate. La mare căutare au fost brânza adusă direct de la stână, dulceţurile făcute de mâini iscusite, plăcintele cu varză, virşlii, seul de oaie, zacusca şi mezelurile ,,de casă”. Vizitatorii au putut lua şi la pachet, unele produse fiind puse inclusiv la vânzare. Au sfârâit ceaunurile cu tocană, iar mirosul îmbietor le-a făcut cu ochiul gurmanzilor.
„Am deschis porţile agriculturii hunedorene, facilitând întâlnirea consumatorilor cu producătorii pentru o mai bună cunoaştere şi promovare a produselor autohtone. Am avut în vizită şi elevi ai Colegiului Tehnic Agricol «Alexandru Borza» din Geoagiu, adică agricultorii şi zootehniştii de mâine. În fiecare an vom repeta o astfel de acţiune, la cea de azi existând şi puncte de informare puse la dispoziţie de instituţiile din domeniu sau ce au legătură directă cu acest profil, prin activitatea desfăşurată. Vorbim de APIA, AFIR, DSV Hunedoara etc. Ne dorim să încurajăm achiziţionarea produselor tradiţionale româneşti în detrimentul celor de import, pline de E-uri, şi înlesnirea schimbului de contacte între producători şi consumatori“, a spus Călin Marian, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara.

Munca, deocamdată, prea puţin recompensată
Unul dintre standurile luate cu asalt a fost cel al ciobanului Daniel Mihai Zgârcea, din satul Cîrneşti, comuna Toteşti, produsele sale fiind foarte apreciate. „Este o pasiune moştenită şi mă bucur că şi băiatul meu o va duce mai departe, moştenindu-mă sută la sută. Avem 360 de oi şi cred că ar trebui să se ţină cont de cheltuielile pe care ciobanii le au cu oile şi să fie mărită valoarea subvenţiei. Oaia nu are sâmbătă şi duminică, zi sau noapte. Piaţa de desfacere o avem acasă. Avem clienţi vechi, care ne-au rămas fideli. Nu mergem deloc pe piaţă. şi mieii îi vindem tot de acasă. Eu sunt un caz fericit, de cinci ani lucrând cu o firmă care vine şi îi ia tăiaţi, în carcasă, cu banul jos. E un avantaj şi pentru noi”, a afirmat ciobanul din Cârneşti.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura