Actualitate

Zeci de clădiri din judeţ funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu

Natalia Bumbac

Din 1 octombrie, proprietarii sau beneficiarii de clădiri care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi desfăşoară activităţi în absenţa acestui document, sunt pasibili de sancţiuni. Reprezentanţii ISU Hunedoara au declarat ieri, într-o conferinţă de presă că, în momentul de faţă, în judeţ există circa 90 de clădiri ale unor instituţii sau societăţi private care nu deţin autorizaţia. Pentru 38 de astfel de clădiri a fost depusă până la data de 30 septembrie la ISU Hunedoara, documentaţia necesară pentru obţinerea respectivului act. Lucru care duce la excluderea solicitanţilor din lista celor care ar putea fi sancţionaţi de către inspectorii de control.
Amenzi de până la 100.000 de lei
Printre clădirile pentru care s-a solicitat autorizarea ISU Hunedoara se numără cea a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, clădirea nouă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, care nu este dată în folosinţă, spaţiul în care este depozitată arhiva Casei Judeţene de Pensii, trei şcoli şi spaţii ale societăţilor comerciale. Şeful Compartimentului Avizare Autorizare al ISU Hunedoara, lt. col. Adrian Ianc, a arătat că amenzile pe care inspectorii ISU le vor aplica pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendii pleacă de la 20.000 de lei şi pot ajunge până la 100.000 de lei. În cazul în care vor fi descoperite încălcări grave ale legislaţiei din domeniu se va trece la închiderea activităţilor din spaţiile respective. Sunt calificate drept încălcări grave ale legislaţiei cazurile în care se constată că au fost desfiinţate căi de evacuare sau lipsesc instalaţiile de stingere a incendiilor, precum şi cazurile în care numărul maxim de persoane admis într-un spaţiu este depăşit cu 10 la sută ş. a..
Prim adjunctul inspectorului şef al ISU Hunedoara, lt. col Claudiu Achim, a declarat că tendinţa unităţilor de stat şi private care necesită acest tip de autorizaţie este de a se conforma legislaţiei în vigoare. Totodată, a precizat că verificările care se vor face în perioada următoare nu vor fi tendenţioase, ci se vor desfăşura ca până acum, conform unui plan operativ stabilit.
Reprezentanţii ISU Hunedoara au mai subliniat că pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, inspectoratul nu percepe nici o taxă. Iar, documentaţia tehnică, în baza căreia se emite autorizaţia de securitate la incendiu, trebuie întocmită, conform prevederilor legale, de către proiectanţi şi certificată de către verificatorii de proiecte, atestaţi. De asemenea, pe pagina electronică a ISU Hunedoara există o aplicaţie denumită „Ghid de avizare-autorizare” cu ajutorul căreia se poate afla dacă o clădire are nevoie sau nu de autorizaţie de securitate la incendiu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura