Actualitate

Vorţa, între tradiţii şi investiţii

Magdalena Şerban

Puternic nucleu de etnografie, comuna Vorţa străluceşte, la fiecare sărbătoare de iarnă, prin colinde şi dubaşi. Bun sau rău, 2010 nu a ştirbit cu nimic aceste datini strămoşeşti, păstrate aici cu mare grijă.
 

Trei zile de poveste
„Vine Crăciunul, iar copiii din comună, de la 1-18 ani, vor primi, cu toţii, câte un pacheţel. Ca să nu uite că mai există Moş Crăciun. Suntem săraci, cu dureri sociale şi probleme de tot felul, dar noi ştim un lucru: Crăciunul e Crăciun! Iar cele 140 de suflete curate nu se mai întâlnesc cu vârsta asta, de aceea este bine să şi-o trăiască. Toate la timpul lor. În cele trei zile de sărbătoare, cu toţii colindăm, iar dubaşii umblă prin comună, pentru a ne împărtăşi din frumuseţea zonei noastre. Serile, se strâng pe la căminele culturale şi petrec. Cântecul popular din zonă este şi el dus mai departe, prin interpreţi care îşi au originile la noi în comună, cum ar fi Lena Miclăuş sau fraţii Marişca’’,    spune Emil Radu Bureană (foto), primarul comunei Vorţa.

Speră în lucruri mai bune în 2011
Proiectul pe Măsura 322, în valoare de 2,5 milioane de euro, ce vizează modernizarea drumurilor comunale şi a uliţelor, înfiinţarea unui „after- school” în reşedinţa de comună şi reeditarea festivalului „Primăvara vorţană“ este o mare speranţă pentru comunitate, fiind deja susţinută licitaţia de execuţie. La fel de important este şi proiectul  destinat Centrului de Informare Turistică, aflat în stadiul de stabilire a punctajului. Astfel, primarul Emil Radu Bureană are mari speranţe că 2011 va însemna un an de vârf pentru banii europeni atraşi pentru comună. „Îmi doresc ca Anul Nou să ne aducă concretizarea proiectelor începute, iar pentru investiţiile pe Măsura 322, demararea propriu-zisă a lucrărilor”, încheie edilul şef al comunei Vorţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura