FlashInterviu

„Vom fi iarăşi ce am fost, ba mai mult decât atât”. Interviu cu Florin Claudiu Roman, preşedintele interimar al PNL Hunedoara

05 RomanMircea Lepădatu

– Domnule Florin Roman, iată-vă, de ceva vreme, liderul liberalilor hunedoreni. Vor fi ele Hunedoara şi Alba judeţe învecinate, dar totuşi, nu pot să nu vă întreb: cum aţi ajuns aici? De bună voie şi nesilit de nimeni? Sau dacă-i musai, cu plăcere. Adică, dacă-i sarcină de partid, ne conformăm…
– Aş spune că de bună voie, dar sincer să fiu, povestea nu este chiar aşa simplă, ci puţin mai nuanţată. Deci, eu, ca secretar general adjunct al PNL, monitorizam organizaţiile partidului din Ardeal, deci ştiam cam ce se întâmplă în cadrul acestora. Iar cum sunt de aici, din vecini, situaţia din judeţul Hunedoara o cunoşteam destul de bine. Când au început recentele dispute din organizaţie, cu primarii care au venit la Bucureşti, cerând schimbarea conducerii filialei judeţene şi, aşa mai departe, povestea se cunoaşte deja, n-o mai repet, atunci conducerea partidului a decis să trimită un interimar de la centru. Au fost mai multe propuneri, dar în final cei doi copreşedinţi ai partidului au decis că eu aş fi omul potrivit, având în vedere experienţa mea organizatorică şi alte câteva lucruri. Recunosc, iniţial am spus că aş prefera să nu fiu eu soluţia pentru Hunedoara, dar mi s-a spus că este cea mai bună din punctul de vedere al conducerii partidului. Aşa că am acceptat şi, trebuie să recunosc, după zilele petrecute aici, după ce am început să cunosc oamenii din organizaţii, nu-mi pare rău, ci dimpotrivă. Am constatat că aici, în Hunedoara, sunt oameni de foarte bună calitate în rândul liberalilor.
– Aşa o fi, cum spuneţi, dar totuşi, cum aţi găsit organizaţia PNL din judeţ, că doar nu degeaba i-au bătut social-democraţii pe liberali atât, de nici acum nu şi-au dat seama ce s-a întâmplat…
– Am găsit-o fără încredere în ea, măcinată de orgolii şi interese personale, de lupte interne. În loc să-i atace pe cei de la PSD, pe ceilalţi adversari politici, liberalii hunedoreni se ciondăneau între ei, ca să mă exprim mai puţin dur… Şi asta, repet, în condiţiile în care organizaţia judeţeană a PNL, are resurse umane cum puţine judeţe au.
– Credeţi că veţi putea să uniţi organizaţia liberală hunedoreană în cele câteva luni până la alegerile parlamentare?
– Cred că da, deoarece suntem atât de puternici, încât vom putea să „periem” echipa, să scăpăm de oportunişti.
– În prima conferinţă de presă, după instalarea în fruntea organizaţiei judeţene din Hunedoara, aţi vorbit despre o reorganizare şi mobilizare exemplară, care să-i readucă pe liberali, după alegerile din toamnă, pe poziţia pe care  au pierdut-o. Cum o veţi face? Doar n-o să vă instalaţi dumneavoastră preşedinte interimar la toate organizaţiile locale, cum aţi procedat la Orăştie?
– Ei, nici chiar aşa! La Orăştie a fost o situaţie specială. De fapt, noi am început să introducem aici, la Hunedoara, un model brevetat şi verificat în Arad, Alba, Călăraşi, Vrancea, care şi-a dovedit eficienţa. În primul rând, schimbăm conducerile la organizaţiile locale care au înregistrat un scor de sub 30 la sută la alegerile din 5 iunie a.c. Pe cele care au fost peste 30 la sută le consolidăm.
– Şi câţi preşedinţi de organizaţii locale aţi schimbat până acum?
– Am schimbat cinci preşedinţi de organizaţii. Şi vor mai fi schimbaţi, probabil, câţiva.
– Şi doar cu aceste schimbări credeţi că reorganizaţi şi întăriţi organizaţiile locale şi pe cea judeţeană?
– Nu, fireşte că nu. De fapt, avem nişte obiective concrete şi un regulament după care să se desfăşoare de acum înainte activitatea organizaţiilor liberale, adoptat de Biroul Judeţean al partidului. Printre altele, dar foarte important, am împărţit consilierii judeţeni pe „colegii de consilieri judeţeni”. Mai exact, fiecare consilier judeţean răspunde de un „colegiu”, unde trebuie să meargă să sprijine pe cei de acolo în activitate, să adune propunerile oamenilor pe care să le promoveze prin hotărâri în consiliul judeţean dacă este cazul. Vom începe să mergem din casă în casă, pentru a strânge opinii de la cetăţeni pe diferite hotărâri care urmează să le adopte Consiliul Judeţean, pentru a veni cu amendamente. Mai precizez că oamenii care răspund de un colegiu nu sunt de loc din acel colegiu, tocmai pentru a nu da tentaţia de ascundere a gunoiului sub preş. Procedând aşa, sperăm că, până la alegerile parlamentare din acest an, din cei 10.000 de membri PNL din judeţ, 1.500 să devină militanţi activi. Până la urmă, hunedorenii vor avea de ales între o administraţie PSD de stânga, sau una de dreapta, liberală. Ei vor decide, dar noi trebuie să le arătăm că suntem ce am fost, ba mai mult decât atât…
– Credeţi că la cinci luni după ce electoratul hunedorean v-a trimis în opoziţie, votând masiv cu PSD, oamenii vor reveni la altfel de sentimente şi opinii? Nu este prea puţin timp pentru a le demonstra hunedorenilor că PNL s-a reformat, că a scăpat de corupţi, de oportunişti, demagogi şi lichelele politice?
– Trimiterea noastră în opoziţie a fost justificată. Oamenii, hunedorenii, inclusiv simpatizanţii PNL ne-au sancţionat prin votul lor. Şi pe bună dreptate. În ultimii ani, începând de la ruptura dintre Mircia Muntean şi Mircea Moloţ, organizaţia liberală din judeţul Hunedoara, care era una dintre cele mai puternice din ţară, aş luat-o încet, încet, la vale. Nu mă refer aici doar la dosarele de corupţie în care sunt cercetaţi liderii, acum plecaţi din PNL, Moloţ şi Balint, dar mai ales la faptul că cei care au rămas în locul lor au cam stat cu nasul pe sus. A fost, de asemenea, lipsă de comunicare şi fricţiuni şi lupte politice în interiorul organizaţiei, nu cu adversarii noştri de la PSD sau sateliţii lor.
– Chiar aşa. Aţi declarat că veţi face de acum înainte o opoziţie reală şi eficientă la actuala conducere social-democrată a judeţului. Concret, cum veţi face această opoziţie? Prin comunicate şi declaraţii de presă, prin voturi contra în consiliul judeţean şi în cele locale?
– Până la urmă, chiar nu mă interesează în mod deosebit ce face PSD. Este clar, îi monitorizăm şi-i vom sancţiona, când este cazul. Asta, pentru că acum prioritatea noastră aici în judeţ este să ne rezolvăm problemele din curtea noastră cât mai rapid. Apoi vom vedea cum vom proceda în continuare…
– Tot recent, aţi declarat într-o conferinţă de presă, că la CEH ar trebui să intervină cei de la DNA şi de la DIICOT, pentru că acolo s-au întâmplat multe potlogării. „La CEH ar trebui să se audă zăngănit de cătuşe”, chiar aşa v-aţi exprimat, aruncând apoi pisica în ograda PSD. Referitor la aceste afirmaţii ale dumneavoastră, am şi eu două întrebări. Nu ştiţi că la CEH au fost o bună bucată de vreme şi directori liberali? Ei au fost uşă de biserică, numai cei de la PSD au făcut matrapazlâcuri? Iar a doua întrebare este următoarea: dumneavoastră chiar credeţi că mai poate fi salvat Complexul Energetic Hunedoara?
– Aveţi dreptate, dar eu nu m-am referit doar la directorii puşi acolo de PSD, ci şi la cei puşi de PNL. Să se facă de către organele competente o analiză serioasă şi toţi cei care au greşit cu voie sau din prostie să plătească. Pentru că aici este vorba că s-a periclitat securitatea naţională, sistemul energetic fiind unul din elementele securităţii naţionale. Iar aici la CEH, o spun pe şleau, a fost vorba de incompetenţă managerială, politizare până în măduva oaselor şi hoţie ca la drumul mare. Din această cauză s-a ajuns în situaţia actuală. În ce priveşte a doua întrebare, dacă CEH mai poate fi salvat, mă tem că acum este cam târziu pentru a putea fi salvat. Problema este cum să-i salvăm pe oameni, pe cei care vor fi fi disponibilizaţi. De aceea, noi, liberalii, am venit cu nişte soluţii concrete referitoare la plăţile compensatorii. Iar pentru a compensa închiderea viitoare a minelor aparţinând de CEH din Valea Jiului, avem în lucru un program pilot pentru această zonă, care are menirea să-i stimuleze şi să-i ajute pe cei care vor să-şi deschidă diverse firme. Ne gândim, de pildă, ca tot ce înseamnă afacere de peste 10.000 de euro, să primească credite guvernamentale cu dobândă subvenţionată de guvern. Eu cred că, fiind vorba de asemenea obiective majore pentru judeţ, ar trebui să lăsăm deoparte interesele de partid şi să ne punem toţi factorii politici la aceeaşi masă, să le discutăm, să venim cu idei şi propuneri pe care să le finalizăm printr-un acord politic. Dar mai ales, să ne ţinem de ce ne-am angajat împreună pentru a duce la capăt ce ne-am propus pentru binele judeţului şi a hunedorenilor.
– Aţi anunţat deja pe cei care şi-au depus candidaturile pentru Parlament. Până acum, sunt vreo 12 persoane care vor să ajungă în legislativul naţional pe listele liberale din judeţ…
– O să mai căutăm şi alţii care considerăm că este necesar să se afle pe aceste liste la alegerile din decembrie. Candidaţii la parlament vor fi dublaţi pe liste de aleşi locali, de pildă primari, care cunosc problemele în comunităţile pe care le conduc şi pot să-i ajute pe candidaţii aflaţi pe locuri eligibile în campania electorală. Conducerea colectivă a organizaţiei judeţene, dar şi cea de la centru, vor stabili cine va fi pe locurile eligibile pe listele noastre. Dar noi dorim ca toţi cei înscrişi pe liste să fie oameni de calitate, care să atragă voturile cetăţenilor.
– I-aţi chemat public pe foştii liberali, cei care au dezertat la alte partide, chiar şi pe cei care acum vă sunt adversari, cum sunt foştii lideri judeţeni ai PNL, Mircea Moloţ şi Tiberiu Balint, ca să dau doar un exemplu, să revină în rândurile liberalilor. Nu credeţi că aţi greşit, mai ales legat de cei doi amintiţi aici, care sunt cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie?
– Să ştiţi că PNL nu se dezice de foştii săi lideri. De asemenea, eu nu vorbesc acum de persoane, ci de principii. De fapt, consider că este bine să adunăm tot ce este de dreapta, toate formaţiunile de sorginte liberală în marele PNL, toate râurile mici în marele fluviu liberal.
– Şi o întrebare de final. Credeţi că veţi câştiga alegerile parlamentare în decembrie?
– Am deplina convingere că le vom câştiga. Nu acceptam să vin aici, în fruntea organizaţiei judeţene, dacă nu credeam acest lucru. Şi vom câştiga alegerile şi la nivel naţional, pentru că în septembrie, PNL îşi va anunţa public candidatul la funcţia de premier, o persoană cu notorietate şi grad de încredere la electorat peste partid. Acesta va fi ca o locomotivă care ne va duce, pe noi, liberalii, la câştigarea alegerilor parlamentare.

9 comentarii la „„Vom fi iarăşi ce am fost, ba mai mult decât atât”. Interviu cu Florin Claudiu Roman, preşedintele interimar al PNL Hunedoara

  • Cum sa reformezi un partid ai carui lideri alesi de organizatiile locale :
    1. Nu-i cunosti personal
    2. Nu le-ai citit CV urile, asta in cazul in care ai o baza de date cu ele
    . Va spun eu , niciodata nu a existat asa ceva.
    3. De ce se mai numeste partid LIBERAL si de ce s-a numit DEMOCRAT, daca presedintii nu mai sunt ALESI, ci NUMITI ???
    4. Daca partidele nu afiseaza democratie interna, cum sa impuna tarii democratie. Care democratie.
    5. Cati presedinti de organizatii locale nu sunt si primari ? In cazul arestarii cine constata excluderea ???
    6. Cati leaderi fara carnet PCR din organizatiile locale poti numi ?
    Poate-mi spui ca nu e relevant, dar tinerii nu vad asa lucrurile.
    7. Cati profesionisti pe diverse domenii(economic, juridic, tehnic, medical, universitar) ai in partid ?
    8. Cati leaderi ai specilizati in comunicare ?? nu detinatori de diplome de carton.
    Totul in cadrul tuturor partidelor este DEMAGOGIE.
    Nu va imbatati cu apa rece.
    Vai de kuru vostru si de capu’nostru.
    De asta fuge lumea si tinerii valorosi de politica precum Scaraotzki de tamaie.

  • Exemplul recent il aveti cu pocaitul Marginean Petru. Cand lumea zicea ca nu va castiga primaria Deva, voi Batman, Batman ! Asa se va intampla si la parlamentare, treziti-va ! Multi oameni buni au plecat, vor mai pleca si altii, au ramas multe ciurucuri in PNL. 🙁

  • Nu va dați seama ca foarte multi oameni au plecat din PNL sau chiar dacă nu și-au dat demisia nu se mai implica. Mi-as dori foarte mult sa se schimbe ceva în toamna, dar dacă nu veți face ordine în organizațiile locale..sa schimbați actuali lideri, va fi vai și amar! Sper sa nu credeți ca vor mișca ceva în toamna, o vor face doar de suprafața, ca sa își mai păstreze nițel funcțiile.

  • Eu sint sifon la PNLm primesc 10 lei de sifoneala. Pt mincare ca sint cam amarit. Va rog sa ma iertati ca sint sifon dar ny ma pot abtine.

  • …vise .V-ati vandut la PDL-isti .Acum sunteti morti -ati disparot .Maine n-o sa mai auda nimeni de voi ;I-ati spalat pe pdlisti si v-ati patat voi .Sa va fie tarana politica , usoara !

  • Probabil acum le pare rau ca s-au inhaitat cu portocalii basisti, dar e prea tarziu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura