Politica si administratie

Viorel Sălan: „Sistemul de alertare a populaţiei trebuie îmbunătăţit

Poliana Mardari

Bilanţul fenomenelor meteorologice extreme abătute asupra mai multor judeţe din vestul ţării, printre care şi Hunedoara, a fost tragic. Am solicitat câteva opinii asupra măsurilor ce ar trebui luate acum lui Viorel Sălan, senator PSD.

Prin prisma experienţei pe care o aveţi, ce ne puteţi spune despre furtunile care au lovit judeţe din vestul ţării, între care şi judeţul Hunedoara?
– Putem constata că fenomenele meteorologice periculoase au crescut în intensitate şi frecvenţă. Din această perspectivă, procesul de comunicare internă între instituţiile statului trebuie să se desfăşoare fără greşeală. Recentele evenimente au confirmat că mecanismul acesta funcţionează. Se pune acum din ce în ce mai insistent problema completării acestui mecanism cu un sistem de alarmare şi a cetăţenilor prin intermediul telefoniei mobile. Unii propun chiar ca avertizarea să aibă un caracter obligatoriu şi să impună o serie de măsuri precum închiderea spaţiilor în aer liber, unde viaţa oamenilor poate fi pusă în pericol. Deja la guvern a fost înfiinţat un grup de lucru pe tema realizării sistemului de alertare. La final, acest sistem ar trebui să avertizeze cetăţenii în timp util asupra unor pericole, în regim automat, fără costuri şi ar trebui să devină operaţional în două luni de zile.

– Care sunt şansele ca un astfel de sistem să devină realitate?
– Există deja două proiecte similare finalizate de către guvern şi funcţionale. Primul este o aplicaţie pe telefon dezvoltată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, lansată în luna aprilie 2016, cu rolul de a pregăti populaţia să facă faţă situaţiilor de urgenţă prin accesul la informaţii. Aplicaţia grupează într-un singur loc toate informaţiile despre situaţiile de urgenţă care apar pe teritoriul României. Cel de al doilea proiect asemănător este cel intitulat “Un SMS îţi poate salva viaţa”, lansat în 2012 de Ministerul Afacerilor Externe pentru protecţia cetăţenilor români care călătoresc în zone de risc. Platforma este unică la nivelul Uniunii Europene şi, în cei cinci ani de funcţionare, această platformă a lansat milioane de mesaje de informare şi avertizare, care au salvat vieţi. Ambele proiecte pot fi acum surse utile de experienţă pentru încercările de a găsi şi în plan naţional o formă de avertizare eficientă în situaţii de urgenţă.

– Cu ce poate sprijini Parlamentul această iniţiativă guvernamentală?
– Dacă, în acest context, va apărea ca necesară şi modificarea unor legi pentru completarea sau ajustarea cadrului legal existent, ca parlamentari, ar trebui să dăm o mână de ajutor, dincolo de apartenenţa politică. A salva şi a proteja viaţa oamenilor este o datorie morală şi cea mai mare responsabilitate pe care o avem faţă de cetăţenii care ne-au ales.

One thought on “Viorel Sălan: „Sistemul de alertare a populaţiei trebuie îmbunătăţit

  • Jurnalistul a pus intrebarea : „Prin prisma experientei pe care o aveti, ce ne puteti spune despre furtunile care au avut loc in judete din vestul tarii ?”.
    Intrebare pentru „jurnalist(a)” : „Fostul ofiter de cariera a activat in meteorologie, ca sa fie oportuna o asemenea intrebare ” ?
    In incheiere, intrebam : „Ce experienta in domeniu (gazetarie) are pretinsa jurnalista ? „. Si inca una : La redactia acestui ziar nu se verifica articolele inainte de „Bun de tipar” ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura