ActualitateFlash

Violenţa în familie a scăzut în judeţ

03 violentaAnda Iovănesc

În judeţ, numărul cazurilor înregistrate de violenţă domestică este în scădere. Conform reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) din Deva, în anul 2012, acestea au scăzut la jumătate faţă de anul precedent, iar anul acesta, până în momentul de faţă, nu a fost raportat nici un asemenea caz.

Multe fapte rămân neraportate
Abuzul în interiorul unei familii poate lua multe forme: jigniri, cuvinte grele, izolarea de prieteni şi familie, ameninţări şi atacuri, care, de multe ori, pot duce la spitalizarea sau chiar moartea unuia dintre parteneri. Este bine că în judeţ a scăzut numărul cazurilor înregistrate, dar violenţa domestică este un fenomen mult mai amplu decât o arată statisticile. Multe fapte rămân neraportate, deoarece oamenilor le este frică să intervină. Însă, este bine ca hunedorenii să denunţe asemenea fapte, pentru ca ele să nu ia amploare.

Cum se ajunge în adăpostul de urgenţă
Oricine poate reclama un caz de violenţă în familie, dar cererea de cazare într-un adăpost de urgenţă trebuie scrisă şi semnată de către victimă, deoarece fără acordul acesteia, nu se poate face nimic. În cazul în care persoana agresată are şi copii minori, aceştia vor fi cazaţi şi ei în centrul de urgenţă. Dacă victima are copii majori, care nu au unde sta şi nu se pot întreţine singuri, la fel, se vor interna împreună cu mama abuzată. Neapărat, trebuie să se facă o reclamaţie la poliţie,
iar victima trebuie să aibă domiciliul stabil în municipiul Deva sau în satele limitrofe, pentru ca reprezentanţii DAS să poată interveni. De asemenea, este recomandată şi obţinerea unui certificat medico-legal. Urmează ca cei de la DAS să facă o anchetă socială, în care vor fi analizate mai multe aspecte ale familiei respective, precum: situaţia financiară, agresiunea suferită, dacă există sau nu un istoric al cazului. Victima/victimele stau în tot acest timp în centrul de urgenţă, a cărui adresă este secretă. Acolo primesc consiliere socială, psihologică şi, dacă se doreşte, consiliere juridică. În adăpost se poate sta doar trei luni, timp în care DAS va încerca să ajute victima să-şi găsească un serviciu şi un loc unde să locuiască. Persoana abuzată poate părăsi adăpostul dacă doreşte, însă, dacă revine a doua oară, prezentarea unui certificat medico-legal este obligatoriu.
„Am avut un caz mai special, când agresorul a găsit adresa centrului de urgenţă şi venea acolo zilnic. Stătea în stradă şi nu făcea nimic, doar ne privea, dar era de ajuns ca victimele să se sperie. Din fericire, totul s-a rezolvat cu bine şi după câteva zile, acesta n-a mai venit“, spune Laura Ivaşcu, asistent social în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială din Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura