Uniunea Europeană şi noua civilizaţie occidentală

25 octombrie 2010 | 5 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie


Cred că mă apuc de un subiect care depăşeşte cu mult posibilităţile oferite de spaţiul de care dispun. Tocmai de aceea, mă voi strădui aici să-l rezum, pentru că o parte dintre cititori au înţeles că acest colţ de pagină are (şi) menirea de a lansa provocări, nu neapărat de a epuiza subiecte. Scriu totuşi despre el, pentru că m-am plictisit şi săturat momentan să-mi dau cu părerea despre moţiunea de cenzură şi modul în care politicienii de la putere înţeleg să servească interesele cetăţeanului, sau mai degrabă sunt gata de compromisuri cu oricine despre orice, pentru a se vedea cu sacii în căruţă şi după ziua de miercuri. Să trecem deci…
În cartea sa, „Civilizaţii şi tipare istorice”, apărută în 2008 la „Humanitas”, Neagu Djuvara afirmă că civilizaţia occidentală, departe de a-şi fi epuizat resursele, intră în faza creării a ceea ce el numeşte „Imperiul universal”. Nu vă grăbiţi să daţi cu parul înainte de a citi cartea. Nu este vorba despre un Imperiu precum cel roman, să spunem, ci o fază de maximă extensie teritorială şi culturală în dezvoltarea unei civilizaţii. Occidentul, aflat în expansiune de peste 500 de ani, împrumutând din civilizaţia sa practic tuturor celorlalte populaţii de pe glob, este reprezentat structural de Statele Unite şi Uniunea Europeană. Voi face referiri aici doar la Uniunea Europeană, care a intrat într-o nouă fază după 1989. Alăturarea statelor est-europene şi intrarea într-o fază de stagnare, din punct de vedere al altei extinderi, ne arată că scopurile tactice au fost îndeplinite. Vă rog să încercaţi să gândiţi în termeni mai globali, nu în paradigma „ei, dezvoltaţi – noi, piaţă de desfacere”. Asistăm practic la înlocuirea conceptului de stat-naţiune, lansat odată cu Revoluţia de la 1848, cu statul global european, în care desigur că vor fi discrepanţe, dar se vor atenua. Pentru comparaţie, gândiţi-vă că între Transilvania şi Moldova (cea românească, nu cea de peste Prut) există multe diferenţe, dar nu în termeni de noi, producători şi ei, consumatori. UE şi Schengen sunt paşi intermediari.
Acum, atrag atenţia asupra unei ştiri tratate cu relativă indiferenţă la noi, unde spunerile băsesciene beneficiază de ore şi ore de dezbateri inutile. Citez: „Germania consideră că Europa are nevoie de o «guvernare economică», dar această măsură ar trebui să se aplice tuturor celor 27 de state membre, şi nu doar membrilor Zonei Euro, a declarat cancelarul german Angela Merkel, citat de Reuters.” Această posibilitate a fost invocată şi de Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.
Deşi fac parte din surse cu totul şi cu totul diferite, cele două idei conturează clar o tendinţă spre care se va îndrepta UE, şi anume o coordonare mai strictă a politicii externe şi a celei economice, care să confere un plus de coerenţă structurilor comunitare. Ca să fie clar, îmi precizez poziţia – sunt un adept al integrării în UE, nu oricum, dar cred că e preferabil alternativei rămânerii pe dinafară. În lumea de azi, rămânerea pe dinafară nu înseamnă independenţă, mai ales pentru un stat despre care propriii cetăţenii cred că se îndreaptă într-o direcţie greşită.

Loading...

Comentarii (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. maria spune:

  D.LE Gruian, punct ochit, punct lovit! ascult de citeva zile lamentelele elvetienilor pro sau contra UE si aud tot mai multe voci favorabile, pai daca ei vor asta, noi mai avem ce discuta?categoric ca daca ar intra in UE ei nu si-ar trimite tembelii politici sa-i reprezinte! e dificil pentru cei mari sa stringa mina unor mitici si cum avem experienta sa ne lasam condusi de cretini ii cam incurcam, dar vor veni, spre norocul nostru! sa ne faca ordine in ograda.

 2. tavi spune:

  Imi place si mie de data asta ce scrieti. Insa ma puneti totusi serios pe ginduri.
  Ce credeti , ca vor sa spuna cu «guvernare economică», oare chiar ar vrea sa ne puna la munca?????
  Asta nu stiu daca o sa ne placa la multi dintre noi !?!?

 3. alex gruian spune:

  🙂

 4. IMPERSONAl spune:

  Europa, ca si SUA de altfel, sunt conduse din umbra. Nu vreau sa fac apologia teoriei conspiratiei insa un lcuru este cert: declaratiile de acest tip, facute de potentatii zilei, vin in urma unor hotarari luate in afara guvernelor lumii. Este aberant sa credem, acum dupa ce accesul la informatie ne arata cine conduce lumea, ca un cancelar german sau un presedinte de stat fac declaratii de acest tip fara acordul celor care conduc lumea din umbra. Este ca si cum Boc ar avea o parere proprie si ar actiona asa cum ii dicteaza lui neuronul.

 5. Adrian P spune:

  Un articol destept din partea unui om prea adesea partinitor si nedrept. Felicitari!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Preparaţia Coroieşti s-ar putea închide

Nici măcar şase ani nu a durat gloria Uzinei de Preparare a Cărbunelui Coroieşti, modernizată cu ajutorul unui împrumut extern,...

Ambiţie şi eurogoluri salvatoare

FC Hunedoara a obţinut primul succes în faţa unei echipe din „careul de aşi” al seriei a V-a a Ligii...

Monstrul cu chip de om va sta 20 de ani după gratii

Nicolae Pavel (medalion), bărbatul de 38 de ani, din Uricani, care la sfârşitul lunii martie şi-a ucis cu bestialitate soţia,...

Închide