Sport

Un arcaş „săgetează” supremaţia gimnasticii

11 x 1 razvan marcui

Ciprian Marinuţ

Răzvan Marcu, liderul arcaşilor de la Minerul Aninoasa, a fost desemnat de D.S.J. Hunedoara cel mai bun sportiv hunedorean al anului 2009, devansând-o în clasament pe gimnasta Amelia Racea, de la C.N.S.- C.S.S. Cetate Deva.

Podium puţin strălucitor
Un loc patru la Campionatul Mondial de juniori a fost considerat, pe criterii doar de D.S.J. Hunedoara ştiute, mai valoros decât şase medalii la Festivalul Olimpic al Tineretului European şi multe alte medalii la competiţii internaţionale. Drept urmare, autorul performanţei… de a fi la un pas de podium la Mondialele de Tir cu Arcul, Răzvan Marcu, a întrerupt dominaţia tradiţională a gimnasticii asupra topului anual al sportivilor hunedoreni. Arcaşul de la Minerul Aninoasa a fost declarat sportivul anului 2009, în judeţul Hunedoara, la sporturi olimpice, întrecând-o pe gimnasta Amelia Racea, considerată favorită la cucerirea acestui titlu. Podiumul a fost completat de atleta Andreea Todereanu de la C.N.S.- C.S.S. Cetate Deva, antrenată de Nicolae Alexe, campioană balcanică la triplusalt. Performanţele primilor trei clasaţi (toţi juniori) sunt însă modeste faţă de alţi ani, în care sportul hunedorean se putea mândri cu medalii olimpice, mondiale sau europene. La seniori.

Lider cu nouă recorduri
Răzvan Marcu este un sportiv talentat şi de perspectivă, care a doborât în acest an nouă recorduri naţionale. „Cred că performanţa de la Campionatul Mondial de juniori din Polonia a fost decisivă pentru promovarea lui Răzvan pe locul I. Pe lângă locul patru mondial, Răzvan a mai stabilit patru noi recorduri naţionale la seniori şi cinci noi recorduri la juniori în cadrul Campionatului Mondial de seniori din Coreea de Sud. Marcu e un sportiv talentat, care respectă cu fidelitate programul de pregătire şi indicaţiile tactice de concurs şi face parte din lotul de perspectivă pentru Jocurile Olimpice Londra 2012”, a spus Viorel Hăbian, antrenorul sportivului.

An neprielnic gimnasticii
Favorita la titlul de sportiva hunedoreană a anului, gimnasta Amelia Racea, componentă a lotului olimpic al României, pregătită de Nicolae Forminte şi Lili Cozma, a plătit tribut lipsei unor competiţii oficiale la nivel de juniori. „Mi-e greu să comentez clasamentul, dar e o surpriză ca un arcaş să învingă gimnastica. Oricum, nu ştiu exact pe ce criterii s-a întocmit clasamentul, aşa că nu acuz pe nimeni de rea intenţie. Anul 2009 a fost neprielnic gimnasticii, întrucât n-au existat competiţii oficiale mondiale sau europene de juniori”, a spus Adrian Liga, directorul C.N.S.- C.S.S. Cetate Deva. 

Erori marca DSJ
Dincolo de surpriza cu privire la locul I, care poate fi considerată controversată, există în alcătuirea topului cel puţin o greşeală flagrantă. Cel mai evident caz e clasarea boxerului James Cheregi de la CSS Constructorul Hunedoara pe locul cinci, pe baza unui titlu european obţinut în 2008, deşi, acum s-a făcut topul pe anul 2009. Nu contestăm valoarea sportivului, care ar fi meritat să fie premiat anul trecut pe baza acestei performanţe, dar a fost ignorat, ci  vrem doar să evidenţiem lacunele de informare şi evaluare a celor de la DSJ Hunedoara.

Artele marţiale şi aerobicul fac legea la neolimpici
Clasamentul la categoria sporturilor neolimpice este dominat de reprezentanţii artelor marţiale şi ai gimnasticii aerobice care sunt concuraţi doar de  practicanţii de fotbal tenis. Alin Şpan, liderul acestui clasament, are două medalii de bronz la Campionatul Mondial de Taekwondo şi spune că a muncit enorm pentru ele. „Am tras ca sclavii la antrenamente la noi la club, la Călan şi la lotul naţional, iar dacă nu am fi fost sabotaţi de arbitrii medaliile puteau fi mai strălucitoare”, a spus Alin Şpan. De remarcat că la sporturile neolimpice în top sunt trei seniori, în vreme ce la olimpici, doar un senior a intrat în top 10. Remarcăm revenirea în clasamentul celor mai buni sportivi la neolimpici a karatistului Marius Biji, antrenor la Heian Deva, fost lider al acestui top în anii 1998 şi 1999.

Premierea, abia în 2010
Festivitatea de premiere va avea loc abia în luna ianuarie 2010. Premiile acordate celor mai buni sportivi vor fi modeste. „Oricât de mare ar fi bugetul DSJ-ului, şi acum nu e…, legislaţia în vigoare ne permite să alocăm pentru acest eveniment suma maximă de 10.000 de lei. Pentru a încerca să creştem valoarea premiilor, noi vom căuta sprijin la autorităţile locale şi la sponsori”, a spus Marius Simina, expert în cadrul DSJ Hunedoara.

2 comentarii la „Un arcaş „săgetează” supremaţia gimnasticii

  • CRED CA ALTELE SUNT MOTIVELE…..NU LACUNELE DE INFORMARE!CAM MULTE LUCRURI OMISE…!

  • Pentru atentia lui Ciprian Marinut…….e un loc 4 la mondiale ce am castigat eu……a declarat si domnul antrenor de la gimnastica k a fost un an neprielic pentru ei……voi chiar nu stiti sa faceti deosebirea intre un campionat mondial si nijte jocuri de tineret?………mai interesativa si voi care e treaba cu sportul si cum se puncteaza si dupaia faceti voi comentarii

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura