Comunitate

Un an cu bune şi rele în comuna Hărău

Magdalena Şerban

În comuna Hărău, taxele şi impozitele locale au rămas la acelaşi nivel cu cele de anul trecut, iar cetăţenii care îşi vor achita dările pe 2018 până la sfârşitul lunii martie vor beneficia de o reducere de 10 procente. Există însă şi o veste proastă pentru persoanele care nu şi-au onorat obligaţiile fiscale: vor fi executate silit de administraţia publică.
„Până acum nu am trecut la executări silite, dar am transmis înştiinţări şi somaţii restanţierilor, iar în perioada următoare vor fi contactaţi pentru soluţionare. Necazul e că datornici nu sunt cei cu venituri foarte mici, ci taman acele persoane care nu se pot plânge de o lipsă acută a banilor, având venituri medii şi constante, membrii familiei fiind salariaţi. Unii au ajuns la restanţe de câteva mii de lei, ceea ce consider că este deja sfidare şi rea credinţă. Cu toată bunăvoinţa de care am dat dovadă până în prezent, vom trece la executarea silită a respectivilor. Ce mă deranjează este că exact ei au pretenţiile cele mai mari de la administraţia publică, comparativ cu restul. De exemplu, dacă se arde un bec pe stradă, iar casa unuia dintre ei se află în zona stâlpului cu pricina, acel bec trebuia schimbat ieri. Până la urmă, e cazul să se înţeleagă că din banii colectaţi pe urma taxelor se rezolvă şi o mare parte din problemele comunităţii. Deci, dacă există pretenţii, trebuie ca şi plăţile să fie la zi, adică să se stingă obligaţiile avute. În general, vârstnicii sunt cei mai conştiincioşi contribuabili”, susţine primarul din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber (foto).
Acesta trage un semnal de alarmă şi în privinţa încasării amenzilor, edilii neavând vreo putere legislativă, încât să-i poată obliga pe şoferii restanţieri să le plătească. „Noi ne tot plângem, dar se pare că nu ne bagă nimeni în seamă. Ce vină are un primar din pricina acestor amenzi? Ne trag în jos la aplicarea formulei de calcul bugetar. Noi nu primim alocări, dar vinovaţii sunt lăsaţi în pace. Trebuie schimbată legea şi să fie constrânşi să plătească. Aşa, pe acelaşi principiu, am putea încasa şi rovinietele, primăriile devenind un soi de agenţi fiscali. Şi ca o concluzie, noile prevederi prin care se primeşte doar jumătate din excedentul bugetar pun capac. Visteriile primăriilor sunt afectate tocmai în anul în care avem cea mai mare nevoie de bani, pentru a asigura cofinanţările la proiectele investiţionale câştigate. Oare ne aude cineva?“, se întreabă primarul comunei Hărău.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura