ActualitateFlash

Turmă de oi atacată de lupi

5lupiMaximilian Gânju

Sălbăticiunile au coborât din pădure şi au atacat stâna la lăsarea întunericului, şase mioare au fost luate cu totul de animale, iar una sfâşiată. O parte din vină o au şi cei doi ciobani, care s-au îmbătat şi n-au mai vegheat turma.
Cei doi ciobani care îngrijeau turma au apucat să ceară ajutor prin Serviciul de Urgenţă 112, iar spre ei au plecat imediat jandarmii montani şi paznicul fondului de vânătoare, aceştia temându-se ca haita de lupi să nu mai atace încă o dată şi să-i pună în pericol. Echipele de intervenţie au avut motive de îngrijorare, după ce au aflat că ambii ciobani erau băuţi, iar când au ajuns la stână au constatat că lucrurile sunt mai grave decât au fost anunţaţi. Cei doi ciobani erau atât de băuţi, încât nu-şi puteau spune nici măcar numele. Jandarmii şi pădurarii au reuşit să găsească una dintre mioarele sfâşiate de lupi, dar alte şase, cât au susţinut cei doi ciobani că lipsesc din turmă, au fost luate de animale.
„S-a ajuns la ei cu greu şi nu doar că erau băuţi, dar nu te puteai înţelege cu ei. Nu-şi puteau spune numele, nici jandarmii nu i-au putut legitima şi a fost o situaţie destul de periculoasă pentru ei. Dacă haita ar fi atacat a doua oară le putea pune vieţile în pericol. Practic, ei nu ştiau pe ce lume se află, doar sunau întruna la 112. Nici măcar nu realizau că ajutoarele au ajuns la ei. Dacă ar fi fost treji şi făceau puţină agitaţie, haita nu cred că se mai apropia”, a povestit unul dintre pădurari.
Pe de altă parte, prezenţa lupilor în zonele urbane este deja ceva obişnuit în această perioadă. Iarna a fost uşoară şi vânatul este mai greu de prins în pădure, în lipsa zăpezii. Astfel, lupii îşi caută hrana în zonele populate, la stânele în care oile sunt aduse la iernat. Prezenţa lupilor a fost semnalată şi în alte cătune cum ar fi Dealu Babii, zona Băniţa, Dealu Mare, Cimpa şi poalele Parângului. Vânătorii mai spun că atacurile lupilor în zonele izolate sunt normale, însă îi îngrijorează faptul că sălbăticiunile au intrat în perioada de împerechere şi sunt mai violente. Fiind un animal protejat, lupul nu poate fi vânat fără aprobări speciale şi cote de recoltare foarte bine stabilite.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura