Comunitate

Turiştii sunt aşteptaţi la Stănija pentru a învăţa să caute aur aluvionar

Natalia Bumbac

În aproximativ două luni, cei interesaţi să vadă cum se scoate aurul din nisipurile de pe albiile râurilor, vor putea vedea acest procedeu pe viu în localitatea Stănija.
Geologul Georgeta Dulgheru, preşedintele Asociaţiei „Casa căutătorilor de aur”, este în curs de a obţine permisul de exploatare a aurului aluvionar de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Fapt care îi va permite să facă demonstraţii celor care doresc să înveţe acest meşteşug. „După obţinerea permisului de exploatare a aurului aluvionar de la ANRM, vom putea să le oferim lecţii celor dornici să deprindă acest meşteşug. Scopul acestor demonstraţii este de a menţine în viaţă tradiţia căutării aurului aluvionar cu şaitrocul, dar şi de a atrage turiştii în zonă. Perimetrul pentru care am solicitat permisul este cunoscut cu denumirea Hoanca Sabăului”, ne-a spus Georgeta Dulgheru.
În mijlocul patrulaterului aurifer
Meşteşugul trebuie practicat şi perpetuat, mai ales că aurul aluvionar există, localitatea Stănija fiind situată în mijlocul patrulaterului aurifer. „Pe Văile Stănijei se găseşte aur aluvionar, mai ales că zona se situează în mijlocul patrulaterului aurifer, Brad – Săcărâmb – Zlatna – Baia de Arieş. Mai mult de atât, zona Stănija prezintă interes pentru firmele care au permis de prospecţiuni şi exploatări geologice pentru zăcămintele de metale preţioase”, a explicat geologul. Turiştii care vor merge la Stănija pentru a învăţa meşteşugul de căutare a aurului aluvionar vor avea la dispoziţie 12 locuri de cazare la cabana „Casa căutătorilor de aur”, construită în 2015 printr-un proiect din fonduri europene. Proiectul a prins viaţă şi datorită octogenarului Ioan Cătălina, cunoscut ca singurul căutător de aur autorizat din România, cabana fiind construită pe un teren pe care l-a donat. Ioan Cătălina este cel care le-a oferit până acum demonstraţii de căutare a metalului preţios grupurilor de elevi venite cu diverse ocazii la cabană. Din cauza vârstei înaintate, octogenarul nu mai poate să practice meşteşugul şi are nevoie de ucenici care să o înveţe, pentru a o duce mai departe.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura