Comunitate

Trei primari şi tot atâtea concluzii la final de 2017

Magdalena Şerban

Şi administraţiile publice din Turdaş, Balşa şi Râu de Mori trag linie şi îşi fac calcule. Primarii celor trei comune au o bucurie ce îi uneşte: programele investiţionale câştigate în 2017.
Turdaş: an de bază pentru viitoarele investiţii
Primarul comunei Turdaş, Remi Bocşeri (foto), crede că 2017 a fost un an acceptabil din punct de vedere al realizărilor în comună, iar în 2018 preconizează mai mult bine, ţinând cont că s-au semnat contractele de finanţare pentru proiectele câştigate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală – PNDL.
„Avem un program ce prevede o reţea secundară de canalizare în localitatea Pricaz (573.579,00 lei), dispensar uman în aceeaşi localitate (214.772,00 lei) şi sediu primărie (2.598.163,00 lei). Prin Grupul de Acţiune Locală Sargeţia 1 mai avem o modernizare de străzi interioare (aproximativ 84.000 de euro) şi căminul cultural din Turdaş ce va fi modernizat, reabilitat şi dotat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală – FEADR (circa 400.000 de euro)”, mai arată primarul. Acesta crede că din pricina birocraţiei care, în loc să fie simplificată de autorităţile române, devine mai stufoasă pe zi ce trece, primarii întâmpină multe piedici în accesarea cu succes a banilor europeni. De altfel, o bună parte a deplasărilor pe care un primar trebuie să le facă pentru a obţine o simplă hârtie de cele mai multe ori nu se justifică. Soluţia, crede el, o reprezintă implementarea unor proiecte-tip (pentru diverse obiective ca drumuri, cămine culturale etc), care să fie adaptate de către fiecare unitate administrativ-teritorială în funcţie de specificul şi necesarul fiecăreia.
Balşa: drumurile intră în modernizare
„Vreau să-i anunţ pe localnici că suntem pregătiţi pentru a interveni în caz de zăpadă mare. Avem la primărie un boldoexcavator cu lamă şi încă un utilaj, un Taff cu lamă, deci din punctul acesta de vedere nu ne facem probleme. Şi material antiderapant e pe stoc, aşa că atunci când trebuie, acţionăm unde e pantă. Deocamdată, nu a fost cazul. A nins, dar s-a topit repede. Ne e teamă când îngheaţă. Există zone unde curenţii de aer menţin gheaţa mult timp, de exemplu la Vălişoara”, a afirmat primarul din Balşa, Simion Meteşan (foto). Pe de altă parte, despre 2017 nu are o părere rea, cu toate că în comunităţile mici, constrângerile bugetare au rămas mari. Îl bucură faptul că a câştigat un proiect de modernizare de drumuri în valoare de 5.758.989,00 lei, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL II). E vorba de drumuri din satele Balşa, Ardeu, Voia, Poiana şi Poieniţa. Momentan, ele sunt pietruite şi urmează să fie asfaltate.
„Încă nu am semnat contractul de finanţare, dar vom fi chemaţi să o facem. Din câte ştiu, până la finele lunii ianuarie 2018, se vor semna toate obiectivele declarate finanţabile prin această axă guvernamentală. La anul vom da drumul la lucrări cât mai repede posibil, dacă totul o să fie bine şi nu întâmpinăm piedici şi contestaţii cu licitaţia. Termenele legale trebuie respectate, aşa că sperăm să nu ne întârzie. Mai sperăm că bugetul pe 2018 să fie mai bun decât cel din 2017. La noi, orice ban în plus face mult. Taxele şi impozitele locale sunt la un nivel scăzut, după cum e grila zonei, populaţia e puţină şi îmbătrânită, deci banii din visterie nu au cum să ne ajungă pentru investiţii, abia acoperind strictul necesar aferent cheltuielilor şi micilor reparaţii”, subliniază Simion Meteşan.
Râu de Mori: peste 40 de milioane de lei doar prin PNDL
Primarul hunedorean care a câştigat proiecte cât pentru 10 comune la un loc, Niculiţă Mang (foto), aşteaptă cu interes trecerea în 2018, pentru a implementa investiţiile accesate pentru Râu de Mori.
„Doar prin PNDL avem cinci programe majore. Ca obiective aş aminti captare, tratare şi aducţiune apă potabilă din zona Râuşor (în valoare de 3.215.351,00 lei), alimentare cu apă şi canalizare menajeră în localitatea Suseni, tot zona de agrement Râuşor (6.749.934,00 lei), canalizare şi pentru satele aparţinătoare Brazi, Râu de Mori, Ostrovel, Suseni, Valea Dâljii şi Unciuc (13.182.544 lei), modernizare reţea de drumuri de interes local (13.954.502 lei) ce vizează un drum comunal care porneşte din cel judeţean (Sîntămăria Orlea-Râuşor) şi face legătura peste un deal cu Ohaba Sibişel, apoi modernizare reţea stradală (şase kilometri) în Clopotiva (5.365.883 lei). Va fi un an al licitaţiilor şi al lucrărilor. Şi să nu uităm că şi prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) mai avem proiecte, şi anume reţea canalizare şi apă pe Valea Râului Mare (circa 2.000.000 de euro), reabilitare, modernizare şi dotare cămin cultural din Râu de Mori (aproximativ 500.000 de euro) şi prin GAL – Microregiunea Ţara Haţegului – ţinutul Pădurenilor, în cuantum de 80.000 de euro, mai avem o amenajare pârtie de schi în zona Râuşor. Mai vrem să accesăm prin alte fonduri, o finanţare de 150.000 de euro pentru două terenuri de sport cu gazon sintetic şi panouri solare la primărie şi şcoala din centru”, a declarat Niculiţă Mang.

 

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura